Gündem E-Devlet Sistemi İle Birçok edevlet Uygulamasına Ulaşabilirsiniz

E-Devlet Sistemi İle Birçok edevlet Uygulamasına Ulaşabilirsiniz

22.04.2015 - 09:04 | Son Güncellenme:

E-Devlet şifresi alarak pek çok kamu işlemlerimizi kolayca yapabilmekteyiz. E-Devlet şifresi ve E-Devlet sistemi hakkında detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

E-Devlet Sistemi İle Birçok edevlet Uygulamasına Ulaşabilirsiniz

Modern teknoloji dünya genelinde internetin yaşamın her alanında en yoğun şekilde kullanılmasına yol açıyor. İnternetin yaşama getirdiği kolaylıklar ve yeni nesil imkanlar internetin kullanımının her geçen gün hızla artış göstermesinde doğrudan etkiler yaratıyor. Teknoloji çağının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinde internet kamu hizmetlerinde de aktif rol üstleniyor. Özellikle de vatandaşlara daha çağdaş ve daha modern bir hizmet sunulabilmesine imkan sağlayan hizmet platformları yaratan gelişen internet teknolojisi tüm dünyada olduğu Türkiye’de de devlet kurumlarının modern teknoloji tabanlı yeni hizmet açılımları gerçekleştirmesine yol açıyor.

Haberin Devamı

E-DEVLET

7’den 70’e oldukça geniş bir internet kullanım yelpazesinin bulunduğu Türkiye’de bireysel kullanımda olduğu kadar kurumsal alanda da önemli etkiler sağlamakta olan modern bir hizmet olarak yaşamın şekillenmesinde oldukça önemli bir rol üstleniyor. Özellikle de Türkiye’deki devlet kurumlara vatandaşlara sunduğu hizmetlerinde gelişen internet teknolojisini aktif olarak kullanılıyor ki böylelikle kurumlardaki işlerlik daha hızlı olduğu gibi vatandaşların daha modern ve daha kaliteli standartlar da kamu hizmetlerini gerçekleştirebilmeleri sağlanıyor.

Bu durum dolayısı ile Başbakanlık tarafından dijital platformdaki tüm devlet kurumları ve bu kurumlara bağlı olan online hizmetleri tek bir portal üzerinde toplayabilmek amacı ile e-Devlet sistemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na geliştirildi. Böylelikle de günümüz modern internet teknolojisinin sunduğu fırsatlar ile vatandaşların dijital platformda resmi işlemlerini çok daha kolay bir şekilde yapabilmelerine olanak sağlıyor. E-Devlet sistemi ile vatandaşlar tüm devlet kurumları ile olan işlemlerini tek bir portal üzerinden yapabildiğinden son derece yoğun ve sık bir şekilde kullanılmakta olan sanal bir devlet kapısı hizmeti olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Günümüz modern Türkiye’sinde internetin yaygınlaşması ile birlikte sanal portal hizmetlerine verilen ağırlık her geçen gün büyük bir artış gösteriyor. 2008 yılında aktif olarak hizmete başlayan e-Devlet sistemi vatandaşların daha hızlı ve daha modern bir şekilde devlet kurumları ile olan işlemlerini güvenli olarak yapabilmesine imkan veriyor. Bu neden ile günümüzde devlet kurumlarıyla yapılacak işlemler için vatandaşlar tarafından öncelikli olarak e-Devlet sistemi tercih ediliyor. Sistemde yapılan işlemler veya alınan belgeler resmi bir niteliğe sahip olduğundan yasal geçerliliği bulunuyor. E-Devlet sistemi üzerinde şu anda aktif olarak yer alan kullanıcı sayısı ise yaklaşık olarak 22 milyon seviyesindedir. Ayrıca sistem üzerinde 170 devlet kurumunun toplam 1133 farklı hizmeti bulunuyor. Bu hizmetler aracılığı ile tüm kamu hizmetleri tek bir portal üzerinden yapılabiliyor. Türkiye’nin dijital platformda yer alan sanal devlet kapısı sisteminde güvenlik önlemlerinin ilk aşaması 4 farklı giriş yöntemi seçeneği ile kullanıcıya ulaşıyor. Bu kapsamda vatandaşlar artık e-Devlet sistemine giriş işlemlerini bu ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ 4 farklı giriş yönteminden birisini kullanarak sisteme giriş yapabiliyor. Vatandaşların sisteme girişte en çok kullandıkları yöntemlerin başında kesinlikle PTT şubelerinden pratik bir şekilde cüzi bir ücrete satın alınabiliyor olması ve ilk girişte istenen bir şifre ile değiştirilebiliyor olması nedeni ile ‘e-Devlet şifresi ile giriş’ yöntemi oluyor.

Haberin Devamı

Bazı kamu hizmetlerinde güvenliğin daha yüksek önceliğe sahip olması dolayısı ile vatandaşların sisteme ‘e-Devlet şifresi ile giriş’ yöntemini kullanarak giriş yapmaları yeterli güvenlik düzeyine sahip olmaması nedeni ile bazı işlemleri kısıtlama dolayısı ile yapamıyor. Bu neden ile bazı kamu hizmetlerinde sisteme giriş yöntemi olarak ‘mobil imza ile giriş’ veya ‘elektronik imza ile giriş’ yöntemlerinden birisinin kullanılması gerekiyor. Son dönemlerde pek çok platformda olduğu gibi e-Devlet sisteminde de aktif olarak kullanılmakta olan mobil imza GSM operatörlerine yapılan bireysel başvurular ile alınabiliyor. Sistemde bu hizmet için herhangi bir ücret bulunmasa da GSM operatörleri tarafından ücretlendirme yapılıyor.

Haberin Devamı

Elektronik imza ise ıslak imzanın yasal geçerliliğe sahip olacak şekilde sanal dünyaya aktarılmasını sağlayan teknolojik bir sistemdir. Elektronik imza alımlarını ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Bakanlığı tarafından onaylanmış olan Elektronik Sertifika Sağlayıcıları aracılığı ile yapılabiliyor. Böylelikle E-Devlet sistemine mobil imza veya elektronik imza ile giriş kolay bir şekilde yapılarak, yüksek güvenlik düzeyinde kamu kurumlarının hizmetleri internetin bulunduğu her alandan kolayca kullanılabiliyor.