Gündem E-devlet sistemine giriş için neler gerekiyor?

E-devlet sistemine giriş için neler gerekiyor?

12.04.2016 - 09:37 | Son Güncellenme:

E-devlet sistemi internet üzerinden bir çok resmi hizmeti alabildiğimiz platformdur. E-devlet sistemini kullanabilmemiz için bazı işlemler gerekiyor. E-devlet sistemine ilişkin ayrıntılı bilgiler haberimizde.

E-devlet sistemine giriş için neler gerekiyor

İnternet teknolojisi her geçen yıl gelişmektedir. İnternet teknolojisi geliştikçe internet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz işlemlerin sayısı da artmıştır. Durum böyle olunca ülkemizde bulunan kurum ve kuruluşlarda internet uygulamalarını geliştirmiştir ve internet üzerinden bir çok işlem yapabilirsiniz. Devlet bu internet uygulamalarının hepsini tek bir çatı altında birleştirerek E-Devlet sisteminde birleştirmiştir. E-Devlet sistemi bu şekilde kurulmuştur. E-Devlet sistemi 2008 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kurmuştur. İlk kurulduğu yıllarda çok kullanan kişi sayısı yoktu. Ama gün geçtikçe E-Devlet sistemini kullanan kişi sayısı artmıştır. Şu an E-Devlet sisteminde 27.172.370 kayıtlı kullanıcı vardır. Bu sistemde ayrıca 1.427 hizmet ve 227 tane de kurum hizmet vermektedir. Kurum ve kuruluşların internet uygulamalarına farklı farklı girmek yerine tek bir sistemden bütün internet uygulamalarına ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET İLK GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

E-Devlet sisteminden bazı işlemleri gerçekleştirebilmek için sisteme giriş yapmanıza gerek kalmadan bazı işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bazı işlemleri ise sadece sisteme giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemine ana sayfada yer alan sisteme giriş linkine tıklayarak giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra karşınıza E-Devlet sistemine giriş yolları gelecektir. Bu giriş yollarından herhangi birisi ile sisteme giriş yapabilirsiniz. E-Devlet sistemi giriş sayfasında 5 farklı giriş yolu vardır. E-Devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı giriş yolları ile E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. E-Devlet şifresi ile giriş yolunu seçtiğinizde T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanınız ile istediğiniz PTT kurumundan 2 TL karşılığında şifrenizi alabilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra E-Devlet şifresi ile giriş yolu ile giriş yapabilirsiniz. Mobil imza ile giriş yolunu seçerseniz eğer T.C. kimlik numaranızı ve GSM numaranızı girmeniz gereklidir. GSM operatörünüzü de seçtikten sonra eğer cep telefonunuza ve hattınıza kayıtlı bir mobil imzanız var ise sisteme giriş işlemine devam edebilirsiniz. Elektronik imza ile giriş yapabilmek için şahsınıza ait elektronik imza kartınız ile kimliği doğrulamanız gereklidir. T.C. kimlik kartı ile giriş yolunu seçtiğinizde şahsınıza ait T.C. kimlik kartı ile kimliğinizi doğrulamanız gereklidir. İnternet bankacılığı ile giriş yolunu seçtiğinizde hangi bankalarla giriş yapabileceğiniz aşağıda gösterilmiştir.

E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan E-Hizmetler bölümüne girmelisiniz. E-Hizmetler bölümünde bütün internet uygulamaları yer almaktadır. İstediğiniz bir internet uygulamasını kolay bir şekilde ulaşabilmek için sol tarafta yer alan harflerden ulaşmak istediğiniz kurumun baş harfini seçmelisiniz. Baş harfini seçtiğiniz kurumlar karşınıza geldikten sonra işlem yapmak istediğiniz kurumu bulabilirsiniz ve işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Kamu kurumları bölümünde ise internet uygulaması olan bakanlıkların internet uygulamaları bulunmaktadır. Buradan bakanlıkların internet uygulamalarına ulaşabilirsiniz. Bazı belediyelerin internet uygulamalarına da belediyeler bölümünden ulaşabilirsiniz.

Yazarlar