Gündem E-Devlet sistemine giriş nasıl yapılır?

E-Devlet sistemine giriş nasıl yapılır?

20.11.2017 - 11:17 | Son Güncellenme:

E-Devlet, vatandaşların kamu hizmetlerine daha hızlı ulaşmasını sağlayan bir sistemdir. E-Devlet üzerinden yüzlerce kurum tarafından verilen hizmete kısa süre içerisinde ulaşılabilir. E-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-Devlet sistemine giriş nasıl yapılır

E-Devlet, 35 milyondan fazla kullanıcı ve iki binin üzerinde hizmetin yer aldığı bir sistemdir. Vatandaşlar tarafından ihtiyaç duyulan hizmetler sisteme eklenir. E-Devlet ile ikametgah sorgulamadan üniversite sınav kaydına, patent başvurusundan adınıza şirket kurulup kurulmadığına kadar pek çok bilgiye ulaşılabilir. Vatandaşlar, E-Devlet ile kurumlarda sıra bekleme derdi yaşamadan işlemlerini kısa süre içerisinde gerçekleştirebilirler.

Haberin Devamı

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

E-Devlet girişi için kullanıcıların beş seçeneği bulunur. Bu seçenekler; E-Devlet şifresi, mobil imza, e-İmza, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartıdır. Kullanıcılar tarafından en fazla kullanılan seçenek, E-Devlet şifresidir. Şifreniz yoksa, PTT şubelerinden şifre alabilirsiniz. Şifre 2 Türk Lirası ücret karşılığında, kapalı zarf içerisinde verilir. E-Devlet şifresi kişisel bilgilere ulaşma imkanı sağladığı için başka kişiler ile paylaşılmaması güvenlik açısından önemlidir.
E-Devlet’e giriş, turkiye.gov.tr internet sitesinden yapılır. İnternet sitesine giriş yapıldıktan sonra, ekranın sol kısmında bulunan e-Hizmetler menüsü açılır. Menüde çeşitli kurumlara ait menüler bulunur. Menülerden istenilen hizmete erişim sağlanabilir. Kullanıcılar, ana sayfada bulunan arama kutucuğuna işlem yapacakları hizmet adını yazarak da daha hızlı işlem gerçekleştirebilirler.

Haberin Devamı

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILABİLİR?

E-Devlet sistemi ile kayıtlı kullanıcılar işlem yapabilir. İşlem yapılabilmesi için sisteme giriş yapılması yeterlidir. E-Devlet sisteminde kayıtlı olanlar tarafından en fazla işlem yapılan kurumlar listesinde; Sosyal Güvenlik Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bulunur.
En fazla yapılan işlemler ise; SGK hizmet dökümü sorgulama, tapu bilgileri, hava tahmini, mobil hat, askerlik belgesi, günlük döviz kurları, araç plakasına yazılan ceza ve öğrenci belgesi sorgulamadır.

E-DEVLET ŞİFRESİ DEĞİŞTİRME

E-Devlet şifresini değiştirmek isteyen kullanıcılar, turkiye.gov.tr internet sitesinden değiştirme işlemlerini yapabilirler. İnternet sayfasına girildikten sonra, ‘’Benim Sayfam’’ bağlantısı açılır. Ardından ‘’Şifre ve Güvenlik Ayarlarım’’ bağlantısı kullanılarak şifre değiştirilebilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMALIDIR?

E-Devlet şifresinin unutulması halinde, uygulama üzerinden ‘’Şifremi Unuttum’’ bağlantısı ile yeni şifre oluşturulabilir. Yeni şifre oluşturabilmek için, E-Devlet sisteminde daha önceden kayıt edilmiş cep telefonu numarası bulunmalıdır. Kayıtlı cep telefonu numarası olmayanlar, PTT şubelerinden yeni E-Devlet şifresi talep edebilirler.