Gündem Edirnelilerin tahammül edecek sabrı kalmadı

Edirnelilerin tahammül edecek sabrı kalmadı

04.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Edirne’yi sular altında bırakan taşkının ardından çalışmalar aralıksız sürerken Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Milliyet’e önemli açıklamalar yaptı

Edirnelilerin tahammül edecek sabrı kalmadı

Gürkan, ortada ciddi ve büyük bir sorun olduğunu belirterek hayata geçirilmeyi bekleyen iki önemli projeyle sorunun çözüleceğini söyledi.

Nehirde 64 adacık
Gürkan, Bulgaristan topraklarında doğan Arda, Tunca ve Meriç nehirlerinin Edirne’de birleştiğine dikkat çekerek “Bu nehirlerden Arda, bizim topraklarımızda önce Meriç ile birleşiyor. Ardından da Tunca ile birleşiyor ve Meriç olarak akıyor. Meriç’e katılan toplamda 5 ayrı nehir var. Bunlar birleştiğinde 185 kilometrelik bir nehir oluşuyor” dedi. Gürkan, Meriç havzasında 1 milyon 750 bin metreküp çalı, çırpı ve topraktan oluşan alüvyon biriktiğini belirterek “Bu derece alüvyon yığını Meriç’in akışında ciddi etki oluşturuyor. Meriç’in üzerinde şu an 64 adacık oluşmuş durumda. Bu suyun akışını etkiliyor. Komşumuzda baraj kapakları açılınca yatağın taşmasına neden oluyor” açıklamasını yaptı.

‘Baraj için alan yok’
Gürkan, taşkını önleyecek ve suyun akışını düzenleyecek bir baraj yapabilmek için uygun bir alanın olmadığını belirterek “Suyu dengeleyebilecek bir yapı yok.Önceki yıllarda Tunca üzerinde baraj planlandı ancak kaplayacağı alan Bulgaristan’da kalacağı için komşu devlet projeden vazgeçti” diye konuştu.

İki projeli çözüm
Taşkın sorununa ilişkin iki çözüm yolu olduğunu kaydeden Gürkan, çözüm projelerini de şöyle anlattı; “Çözüm yollarından ilki Karaağaç’ta bir by-pass kanalı inşa etmek. Karlıova köprüsü çevresinde yapılacak kanallar taşkını büyük oranda engelleyecektir. Projesi bitmek üzere ancak henüz somut bir adım atılmadı. İvedilikle yaşama geçirilmeli. İki, üç yıl sürerse yine büyük sıkıntı çekilir. Proje bittiği gibi ihaleye çıkılmalı. Taşkınla önlemde bir diğer proje ise Meriç’in temizlenmesiyle ilgil. Yunanistan’la protokol yapılarak Meriç’in Enez’den geriye doğru temizlenmesi gerekiyor. Biz birkaç ay önce Süvari Köprüsü çevresinde 5-6 km temizlik yaptık. 900 metreküp suda taşkına maruz kalırken temizlenen bölgede taşkın 1350 ila 1400 metreküpler seviyesine geriledi. Yani oldukça etkili bir sonuç aldık.” Gürkan, bu projeleri Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na da aktardığını ve kendisinden olumlu yanıt aldığını kaydetti.
Gürkan, Aralık ayında yaşanan taşkında suyun 1790 ila 1800 metreküp/saniye aktığını ancak mevcut durumda bunun 2 bin 142 değerinde olduğunu kaydetti. Karaağaç’a karayolu bağlantısının koptuğunu belirten Gürkan, ”Tarihi köprülere alternatif olacak bir köprü yapımı sürüyor. En azından taşkınla mücadelede ulaşım sorunu çözülecek” diye konuştu.
Gürkan, Aralık ayındaki taşkının hasar tespiti bitmeden bu kez daha ağır bir afetle karşı karşıya kalındığını belirterek “Tek sevindiğimiz husus can kaybı yaşamadık. Edirnelilerin taşkınlara tahammül edecek sabrının kalmadı” diye konuştu.