Ege Avukatlık toplumda hak ettiği yeri bulamıyor

Avukatlık toplumda hak ettiği yeri bulamıyor

20.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avukatlık mesleğinin güncel sorunlarına değinen Sema Pekdaş, hukuk devleti olmanın yolunun avukatın toplumda hak ettiği yeri bulmasından geçtiğinin belirtti

Avukatlık toplumda hak  ettiği yeri bulamıyor

İzmir Barosu Genel Kurul seçimleri yapılıyor. Seçimler öncesinde halen İzmir Barosu Başkanlığını yürüten Avukat Sema Pekdaş’a Milliyet Ege olarak sorularımızı yönelttik. Pekdaş’ta sorumalarımıza içten yanıtlar verdi.

Haberin Devamı

* İzmir Barosu Genel Kurulu neden önemli?
Yargı sistemimizin pek çok sorunu var, avukatlık mesleği büyük bir kriz içinde. Yargı eliyle yeni bir toplum yaratılmak istendiği gibi, yeni bir insan tipi de yaratılmak istenmekte. Böyle bir ortamda yapılacak genel kurulumuz, öncelikli olarak hem adalet sisteminin sorunları, hem de avukatlık mesleğinin problemleri ve geleceği için büyük önem taşımaktadır.
Avukatlık mesleği insanların hak arama özgürlükleri ile iddia ve savunmalarını yeterli, etkin ve özgürce gerçekleştirmelerini sağlayacak bir faaliyettir. Bu nedenle avukatlık bir duruştur ve tavır alıştır. Açtığımız davalarla, yaptığımız savunmalarla, yazdığımız dilekçelerimizle, ileri sürdüğümüz görüşlerimizle, hak ihlallerine karşı mücadele eden, insan haklarının her alanda sağlanması için çabalayan, hukukun üstünlüğünün gerçeklemesi için çalışan bizlerin bu kimliğimiz ve duruşumuz asıldır. Başkan adayı olduğum Çağdaş Avukatlar Grubu bu iradeyi kararlılıkla gösterecek bir gruptur. Baro organlarına seçilmek için aday olan hiçbir arkadaşımızın kariyer yapmak ya da siyasal gelecek sağlamak için aday olmadığını bütün meslektaşlarımız bilmektedir.

Haberin Devamı

*Baro Yönetimi’ne seçilmeyi kariyer basamağı ya da siyasal gelecek için isteyenler mi var?Bu sorunun cevabını Baromuza kayıtlı bütün avukatlar değerlendirecektir.

* Siz şu anda Baro Başkanı’sınız, iki yıllık yönetiminizde neler oldu?
Hiçbir meslektaşımızı ötekileştirmedik ve dışlamadık. Hakkı ihlal edilen bireyler arasında ayrım yapmadık. Hakkı ihlal edilen her bireyin, her kurumun kimliğine ve statüsüne bakmadan yanında olduk. Hiçbir siyasal parti veya ideolojinin sözcülüğünü yapmadık. Ama hukukun siyasetini yapmaktan da geri durmadık. Siyaset yaşamın tam da kendisi olduğuna göre hukukun üstünlüğünün egemen olduğu bir toplum ve yaşam için sözümü söylemeyi görev bildik.

* Somut olarak yaptıklarınızı, adaylarınızı tanıttığınız ve programınızı açıkladığınız kitapta okuduk. Somut ve güzel şeyler yaptığınız anlaşılıyor. Yaptıklarınızı ve yapacaklarınızı Genel Kurulda anlatacaksınız. Bize mesleğinizin güncel sorunlarını anlatır mısınız?
Mesleğimizin toplumda hak ettiği yeri bulmaması sorunlarımızın başında gelmektedir. Bu durum özü itibariyle bir hukuk devleti sorunudur. Hukuk devleti bireylerin hukuki güvenliği ve güvencesi olan devlettir. Hukuk güvenliği ise bireyin her türlü idari ve adli süreçlerde hukuki yardım alması halinde mevcuttur. Bizde ise insanlar bu işlemlerini ya tek başlarına ya da bir takım komisyoncular aracılığıyla yapmaktadır. Daha sonra büyük hak kayıpları gündeme geldiğinde de, yargısal süreçlerin çok pahalı olması sebebiyle ya hakkını arayamamakta ya da yine bu süreçte de yalnız başına kalmaktadır. Her bir birey bütün bu süreçlerde hukuki yardım almalıdır. Ekonomik durumu uygun olmayan bütün bireylerin adli yardım hizmetinden etkin ve nitelikli bir şekilde yararlanmalarını sağlamalıdır. Bu avukatlar için bir meslek imtiyazı istemek değil; hak ve yetkilerinin savunulması, hak arama özgürlüğünün sağlanılmasıdır. Bir meslek imtiyazı yaratmaktan öte, insan hak ve özgürlüklerinin gerçekleşmesinde temel güvencelerden biri olan avukata erişimin etkin olarak sağlanmasıdır.

Haberin Devamı

Duyarlılık gösterilecektir
Avukata erişimin etkin olarak sağlanamıyorsa, bireyler adli ve idari süreçlerde tek başlarınaysa bu devlet hukuk devleti değildir. Sadece hukuk devletinde avukatlar vardır ve avukatlar özgür ve etkinlerdir. Avukatın toplumda hak ettiği yeri bulduğu devlet hukuk devletidir. Biz Ankara ve İstanbul Barosuna kayıtlı meslektaşlarımızın gösterdiği duyarlığı İzmir Barosu mensuplarının da aynen göstereceklerini ve Çağdaş gruba Baroda hukukun üstünlüğüne ve meslektaşlarımıza hizmet etme görevini vereceklerine inanıyoruz.