Ege Emsal artışında müjdeli haber

Emsal artışında müjdeli haber

13.10.2021 - 00:20 | Son Güncellenme:

30 Ekim depreminde en fazla yıkımın yaşandığı Bayraklı’da, bir yıl geçmesine rağmen yeni evlerine kavuşamayan depremzedelerin talep ettiği yüzde 10 emsal artışı; parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 olarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, oy birliğiyle kabul edildi

Emsal artışında müjdeli haber

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ekim ayı olağan meclis toplantısı birinci birleşiminde, Bayraklı Belediye Meclisi’nden oybirliğiyle çıkan yüzde 10 oranındaki emsal artış görüşüldü.

Haberin Devamı

Vatandaşların sesi olarak talepleri meclis gündemine taşıyan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Geldiğimiz süreçte, gerek günümüz faiz koşulları, gerek imalatlardaki artıştan kaynaklı olarak, vatandaşın bu faiz oranlarıyla aldığı krediyle, konutlarını dönüştürme şansı yok. Biz Bayraklı Belediyesi olarak, meclise gönderdiğimiz önergeye alt birim olarak minimum yüzde 10; ama meclis komisyonumuzun yeniden değerlendirmesi kaydıyla, hem ada hem de parsel bazında depremzede yurttaşlarımızın sorununu çözebileceği şekilde yeniden komisyonlarda görüşülmesini arz ediyoruz” dedi.

Tek sorun imar artışı değil

“Bayraklılı depremzedelerimizin tek sorunu imar artışı ile ilgili de değil” diyen Sandal, “Öneride deprem afet olarak geçiyordu peki devlet Bayraklı’yı neden afet bölgesi ilan etmedi? Gelin afet bölgesindeki gibi bu konutları yapın, yapmıyorsanız da 2 yıl ödemesiz 18 yıl minimum 400 bin liralık krediyi yurttaşlarımıza verin bu sorunu çözüp, yurttaşlarımızı konutlarına kavuşturalım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“Neden şimdi bir an önce bu kararı çıkarmak istiyoruz?” diyen Büyükşe Belediye Başkanı Tunç Soyer de, “Depremzede vatandaşlarımız artık tahammül edemeyecek kadar büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bir yıl oldu ve artık biz bunu burada bitirmek istiyoruz. Bu mesele siyasete alet edilemeyecek kadar hassas bir mesele” ifadelerini kullandı. AK Partili üyelerin emsal artışın İzmir geneline yayılmasına ilişkin eleştirileri üzerine ise Soyer, “Ben hassasiyetinize teşekkür ediyorum. Bu konu çok siyasi malzeme haline getiriliyor. Hepimiz aynı hassasiyeti taşıyoruz. Hep beraber komisyonumuza yetkiyi veriyoruz” dedi.

Komisyonlarda acil görüşüldü

Konuşmaların ardından, Bayraklı Belediye Meclisi’nin ekim ayı toplantısında oy birliği ile kabul edilen; Bayraklı’da depremde hasar gören ve 6306 sayılı yasa kapsamında riskli bulunan yapıların yıkılarak yeniden yapılmasına ilişkin talepler doğrultusunda yüzde 10 emsal artışı verilmesini içeren önerge İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde acil kaydıyla komisyonlara gönderildi. Meclise ara verilerek komisyonlarda görüşülen madde; CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre Bayraklı’da depremden etkilenen vatandaşları ilgilendiren emsal artışı parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 olarak belirlendi. Karar hakkında açıklama yapan Başkan Soyer, “Depremzedelerimizin bir kısmı dışarıda, temsilcileri burada. Ben biliyorum içinizden bu kararı alkışlıyorsunuz. Daha önce yapmış olduğumuz çalışmayla K sınırı olarak, yani korunacak alan sınırları olarak, meclisimizce onaylanan K bölgelerinde parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 oranında emsal artışını oy çokluğuyla getirmiş oldu komisyonumuz. Teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünya Bankası kredisi hazır

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deprem sonrası hasarlı binaların dönüşümü için Dünya Bankası’ndan alınacak 340 milyon dolarlık kredi onayı ile ilgili süreç hakkında bilgi verdi. “Kredi finansmanı hazır, müzakereler tamamlandı” diyen Soyer, “Bakanlık bürokratları da vardı, İller Bankası bürokratları da vardı. Hep beraber 4 ay boyunca bu müzakere gece gündüz devam etti. 340 milyonun İzmir’e ödenmesiyle ilgili mutabakata varıldı. Fakat bu para Hazine Bakanlığı’nın garantisi bulunmadığı için Cumhurbaşkanı’nın önüne sunulmadığı için bekliyor” ifadelerini kullandı.