Ege En şanlı gün

En şanlı gün

09.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin kuruluşunun ilk adımı olarak görülen 9 Eylül İzmir’in işgalden kurtuluşu, sağladığı kazanımlarla bugün de geleceğimizi şekillendiriyor

En şanlı gün

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünde; özgürlük ve demokrasi mesajları verildi.
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç: Sen, 9 Eylül dersin iki kelime; ben değişen yazgı, özgürlük, bağımsızlık anlarım. 9 Eylül tarihinde sadece İzmir değil aslında bütün vatan toprakları kurtuldu. İşgal edildiği gün Kurtuluş Savaşı’nı başlatan; işgalin bittiği gün Kurtuluş Savaşı’nı bitiren dünyadaki tek şehir İzmir’dir. 9 Eylül’ün bizim için çok önemli bir anlamı daha var. Kurtuluşun ve kuruluşun partisi CHP’nin de kuruluş yıl dönümüdür. Cumhuriyet’in temellerini 99 yıl önce atmış ve demokrasiyi inşa etmiştir. Çağdaş, demokratik, laik sosyal hukuk devletinin, insan haklarının, kadın-erkek eşitliğinin, huzur ve barışın teminatıdır. Kuruluş günlerinin devrimci ruhuna inanmak ve bunun gereğini bugün de yerine getirmek, bizler için bir borç olduğu kadar bize kalan mirastır da.
Dünyadaki tek şehir
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko: İşgalin bittiği gün Kurtuluş Savaşı’nı da bitiren dünyadaki tek şehir İzmir’imizin kurtuluşu ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurulduğu gün kutlu olsun! Atatürk İzmir için, ”Hiçbir kirli ayağın üzerine basamayacağı kutsal bir toprak” sözlerini söylemişti. Laikliğin yıkılmayan son kalesi ve simgesi olan İzmir’in kurtuluşu vesilesiyle Atatürk ve silah arkadaşlarını şükranla anıyoruz. Atatürk ve arkadaşlarının kısa sürede çok iş yaparak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. CHP’nin 99 yıl önce bugün temellerini atan Atatürk önderliğinde Türkiye demokrasisi inşa edildi. Kuruluş ve kurtuluşun partisi CHP; ilk günkü gibi aynı ruhla Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız, çağdaş bir devlet olarak var olması, güçlenmesi, halkımızın mutluluğu için mücadele vermiştir ve vermeye de devam ediyor. CHP, eşit haklara sahip, onurlu insanların yaşadığı bir Türkiye’nin garantisidir.
Bilimin yolundayız
Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak: Kuruluşumuzun ve kurtuluşumuzun simgesi, 9 Eylül; Türk milletinin vatan sevgisinin, bağımsızlık arzusunun tüm dünyaya haykırıldığı şanlı bir gündür. İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünde kentimizle bütünleşen bir üniversite olarak ülkemiz için bıkmadan ve usanmadan çalışacağız. İzmir’de doğan üniversitemizi; eğitim, öğretim ve araştırmada kentimize yakışır bir dünya markası haline getireceğiz. 1955’te çıktığımız bilim yolculuğumuza 9 Eylül’ü zaferle taçlandıran o yüce ruhla devam ediyoruz. Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehit ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.
Bağımsızlığın simgesi
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Cemali Dinçer: Özgürlük yolunda kazanılan bu büyük zaferin baş mimarı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve silah arkadaşlarına minnet ve şükran duygularımı sunuyorum. İzmir’in Kurtuluşu, 26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir’e 9 Eylül 1922’de girmesini belirten tarih terimidir. Mudanya Ateşkes Antlaşması ve sonrasında Lozan Barış Antlaşması’na uzanan süreci başlatması dolayısıyla Millî Mücadele’nin sona ererek Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığını elde edişinin simgesi olmuş çok önemli bir tarihi olaydır. Yaşasın 9 Eylül Kurtuluş Günü, Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti.