Ege 'Evliliğinizden önce okulu düşünmelisiniz'

'Evliliğinizden önce okulu düşünmelisiniz'

01.03.2018 - 06:09 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Manisa’ya geldi. İki bakan, Soma’da Maden Şehitliği’ni ziyaret etti. Daha sonra okul ziyaretinde bulundu, önemli mesajlar verdi.

Evliliğinizden önce okulu düşünmelisiniz

Manisa’ya bir dizi ziyaret için gelen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Soma ilçesine geldi. İki bakan, ilk olarak 2014 yılında yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden şehit madencilerin mezarlarını ziyaret etti. Bakan Yılmaz ile Bakan Kaya’yı, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve kurum müdürleri mezarlığın girişinde karşıladı. Önce şehit madencilerin aileleriyle görüşen Bakan Kaya ve Yılmaz, daha sonra madenciler için dua ukuyup, mezarlarına tek tek karanfil bıraktı.

Haberin Devamı

Kabir ziyareti sonrası Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından ilçede yapılan, Soma Belediyesi’nin de destek verdiği Türk-İş Madenciler İlkokulu ziyaret edildi. Bakan Kaya ile Yılmaz’ı, okulun girişinde ilkokul öğrencileri karşılayarak, çiçek verdi. Buradaki etkinliğe Vali Güvençer, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kurum müdürleri, veliler ve öğrenciler de katıldı. Programda Soma Belediyesi halk oyunları ekibi gösteri yaptı. Gösteri sonunda folklorcüler ellerinde tuttukları zeytin dallarını, protokoldekilerin önlerine bıraktı. Bakan Kaya ve Yılmaz, halk oyunları ekibinin gösterisini ve zeytin dalı vermesini ayakta alkışladı.

‘En büyük hizmet eğitim’

Etkinlikte konuşan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, okulun yapımını sağlayan Türk-İş ve Soma Belediyesi’ne teşekkür etti. Yılmaz, Türkiye’nin barış ve refah ülkesi olduğunu söyleyip, birçok kişinin ülke insanının daha iyi şartlarda yaşaması için şehit olduğunu ifade etti. Bakan Yılmaz, “Kimisi maden ocaklarında, kimisi Fırat Kalkanı’nda, Zeytin Dalı Herakâtı’nda şehit oldu. Sırf bu ülkenin insanı daha iyi yaşasın diye. Bir insanın, bir kurumun kendi insanına yapabileceği en büyük hizmet eğitim hizmetidir. Eğitimin olduğu yerde diğer hizmetler daha sonra kalmalı. Önce eğitim sonra sağlık, önce eğitim sonra güvenlik. Bu anlamda çok büyük mesafe aldık. Bugün eğitimimiz düne göre çok daha iyi” dedi.

Haberin Devamı

Eğitime AK Parti hükümeti döneminde çok daha fazla önem verildiğini dile getiren Bakan Yılmaz, rakamlarla eğitim yatırımlarını ve okulların durumları hakkında şunları söyledi:

“Hükümetin bütçesinden en fazla pay milli eğitime ayrıldı. Eğitim için bugün ayrılan miktar, 134 milyar 727 milyondur. Milli gelirimizin yüzde 6.2’sinden daha fazlasını eğitime ayırıyoruz. Manisa’da derslik başına düşen öğrenci sayısı 20’dir. Türkiye’de bugün eğitimde kalite konuşuluyor. Şimdi Türkiye’de gündem kaliteli eğitimdir” dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya ise konuşmasında kızların okullaşma oranına dikkat çekti.

‘Sayı daha da artmalı’

Haberin Devamı

Bakan Kaya, kız çocuklarının okullaşma oranının AK Parti döneminde arttığını belirtti, “Biz iktidara geldiğimizde kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 45’ti. Bugün kızların orta öğretimde okullaşma oranı yüzde 83’lere vardı. Yüksek eğitimde kızların okuma oranı yüzde 13’tü, bugün bu oran yüzde 44’leri buldu. Daha da artırmak için çalışıyoruz. Biz istiyoruz ki, kız çocuklarımız, evlatlarımız okusunlar. Çok iyi bir geleceğe sahip olsunlar. Daha sonra evlensinler. Her çocuğun yeri okuldur. Eğitim ailede başlar. İlk kelimeyi çocuk ailesinde öğrenir. Bunun için aile bakanlığı olarak ailelerimize yönelik aile eğitim programlarını yapıyoruz. Bugüne kadar 890 bin aileye eğitim verdik. Biz bilinçli aileler olsun istiyoruz” dedi.

Şehit ailesine taziye ziyareti

Evliliğinizden önce okulu düşünmelisiniz


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, şehit Piyade Uzman Çavuş Ali Akdoğan’ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Manisa’nın Soma ilçesinde temaslarda bulunan Kaya ile Yılmaz, karayoluyla İzmir’e geçerek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin Afrin bölgesinde yürüttüğü operasyonlar sırasında şehit olan Piyade Uzman Çavuş Ali Akdoğan’ın Bayraklı ilçesindeki ailesini ziyaret etti. Kaya ve Yılmaz, şehidin babası Zeki ve annesi Fatma Akdoğan’a taziyelerini bildirdi. Ziyaret sırasında bakanlara İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi de eşlik etti.

‘Davalar sonuçlansın’

Okul ziyaretinde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 3 katlı, 450 öğrenci kapasiteli ilkokulun 1 milyon 500 bin liraya mal olduğunu belirtti, 2017-2018 eğitim öğretim yılında eğitim vermeye başladığını söyledi. 301 madencinin 13 Mayıs 2014’te hayatını kaybettiğini Soma maden faciasını hatırlatan Atalay, “301 kardeşimiz bir avuç kömür için can verdiler. Bir talebimiz var. Bir an evvel davalar sonuçlansın. Kimin günahı var, kimin sevabı var görelim” diye konuştu.

Yazarlar