Ege Gelecek burada

Gelecek burada

10.08.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Seyit Mehmet Özkan İzmir’in ve hatta şu anda Türkiye’nin futbolda en fazla konuştuğu isim. Projeleri, yaptıkları ve düşünceleriyle kendini diğerlerinden “farklılaştırmayı” başarabilen biri. İşte size her açıdan çekilmiş bir Seyit Mehmet Özkan portresi ve BucaGenç için noktasına, virgülüne dokunmadan söyledikleri

Gelecek burada

BucaGenç projesi için “Başarılı oldu” ifadesini ne zaman kullanırsınız, ulaşmak istediğiniz hedefiniz nedir?
Bucaspor profesyonel takımının yüzde 80’i,BucaGenç Futbol Akademi eğitimi almış gençler den oluştuğu gün “Başardık” diyeceğiz. İdari anlamda hedefimiz, transfer geliri olan bir kulüp olarak “denk bütçeli ” bir idari yapıya kavuşmak. Sportif anlamda ise Bucaspor ’un “Yetiştirici ” olarak, Avrupa’da söz sahibi olan ve bunu sürdürülebilen bir yapıya kavuşmasıdır.


BucaGenç projesi, ciddi bir yatırım gerektirdi ve halen de her ay çok önemli harcamaları var. Finansmanı nasıl sağlıyorsunuz?
54 yaşımdayım ve 18 yaşımdan beri çalışıyorum. İzmir Ticaret Odası’na kayıt tarihim 1976. ODTÜ İşletme/79 mezunuyum. Hem okuyup, hem çalışabilen nadir ODTÜ mezunlarındanım. Babadan mesleğimiz demir haddeciliği. Buca’da 1973-1999 yılları arasında işimizi sürdürdük. En güzel,en zor, en mutlu, en hüzünlü yıllarım Buca’da geçti. Bu iş gönlüme 1997 yılında Bucaspor Başkanı’yken, Antalya’da oynadığımız Play-Off maçı sonrası düştü. Şekerspor’a 4-1 yenilmiştik ve ben sürdürülebilir başarıların lejyoner antrenör ve futbolcularla olamayacağını anlamıştım. Aynı yıl başkanlığı Adnan Dolma’ya bırakarak, alt yapının başına geçtim . İşi gücü bıraktık, tam 2 yıl geceli gündüzlü “Tesisleşme” ve “Futbolcu Üretim Merkezi” oluşturma çalışmalarına odaklandık. 1999 Mayıs’ında 2 adet doğal çim sahamız ve Türkiye Şampiyonu B Genç Takımımız vardı. Emek verirsen, çalışırsan, seversen “başarı” geliyordu. Sonra mecburen (Orası ayrı hikaye) işimize döndük. Ama artık kafamda bir “proje” vardı. 7 yıl boyunca hem para biriktirdim hem de kafamdaki projeyi geliştirdim. İngiltere ve Fransa’nın “Futbol Akademi “ kavramı zihnime iyice oturdu. Eşrefpaşa’lıyız biz, yani İzmirspor’lu . Metin Oktay’ın çıktığı Damlacık’ta topu öğrendik. 2004 yılı başında bu proje için İzmirspor’u denedim, ama olmadı. Aynen şimdi Bucaspor’da olduğu gibi, insanlar yine geleceği kurma değil günü kurtarma peşinde idi! Hala içimde sönmeyen bir ateş var ve İzmirspor gençliğine o günlerden sözüm var; eğer Allah izin verirse ve İzmirspor’lular da isterse, bir gün İzmirspor’a özkaynak zemininde katkım olacak. Esas olan; “Bu gök kubbede bir hoş seda bırakmak.” Ben de gönlüme düşeni yaptım. Herkesin çok bildiği ama hiç kimsenin girişimde bulunmadığı bir işe giriştim.

BucaGenç, tamamen özerk bir yapıya sahip. Bir başka kulüp, bir başka şirket bu yapıyı satın alabilir mi?
Bucaspor ve BucaGenç Futbol Akademisi bir elmanın iki yarısı gibidir. Özerklik , sadece bütçe ve işe odaklanma anlamında dır. Bucaspor günü yaşar, BucaGenç ise geleceği. BucaGenç Futbol Akademi sporcuları, liglere Bucaspor forması ile çıkmaktalar ve hepsinin ilk hedefi genç milli olmak ve Bucaspor formasını giymektir.

Üç yılda 4 önemli kupa kazanan bir organizasyon BucaGenç. Sizce Türkiye’de genç takımlar organizasyonunun neresinde BucaGenç. Ek olarak Avrupa’nın neresinde.
2006-2007’de Yıldızlar Türkiye Üçüncülüğü (Beşiktaş 1., Trabzonspor 2.), 2007-08’de B Gençler Türkiye İkinciliği (Beşiktaş 1.), 2008 -09’da U-15 Akademi Ligleri Türkiye İkinciliği (Beşiktaş 1.), 2008-09 ’da U-14 Türkiye Şampiyonu (Fenerbahçe 2.,Beşiktaş 3.) Genç takımlar liglerinde nerede olduğumuza siz karar verin lütfen. Geçen sezon sömestir tatilinde 1997 doğumlu takımımızı Almanya’ya götürdük. Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund gibi Bundesliga gençleriyle maçlar yaptılar, çok önemli tecrübeler edindik. Çok güzel işler bunlar.

Teknik direktör veya genel koordinatörmüdür gibi görünen isimler (Hayri Zabun, Zafer Bilgetay, Aydoğan Bey, Mustafa Ferit Acar) sürekli değişti. İnsanlardan sizin hayallerinizle örtüşen beklentileri alamıyor musunuz?
Önce şurada anlaşalım. Bu saydığınız isimler benim en yakın dostlarım. Hepsini sever ve sayarım. Problem onlarda değil bende. Ben sanayiden gelmişim, rekabetin en acımasız olduğu sektör! Zamana karşı yarış var! Kendini hep yenileme var! Çok çalışmak var! Tez canlı olmak var! Futbol dünyası veya kamu sektörü farklı. Ama yavaş yavaş futbol dünyası bana, ben de futbol dünyasına yanaşarak, ortada bir yerde dengeyi sağlayacağız.

5 yılda Avrupa kulübü olur

BucaGenç organizasyonunu başında kimi görmek istersiniz?
İkisi de Galatasaraylı ve ben onlara yetemem. Ama yine de onore etmek bağlamında isimlerini söylemek isterim. İdari direktör olarak Fatih İbradi. Teknik direktör olarak Nedim Yiğit. Gücü yeten varsa alsın ikisini “eti senin, kemiği benim desin”, 2 milyon TL de bütçe versin, 5 yılda Avrupa kulübü olur. Bir de Cevat hoca geldi mi, oohh keyifle izle maçları.

Avrupalı bir teknik direktörle çalışmayı düşündünüz mü?
Evet, Avrupa’dan yeni geldim. Bir Norveçli alt yapı teknik direktörü var, buraya gelmek istiyor. Benim düşüncem ise, özellikle yükleme yaptığımız yaz aylarında part-time olarak gelecek olan alt yapılarda uzman olmuş bir Alman teknik direktör. Görüşüyoruz, ücreti düşürebilirsek Eylül’de gelebilir.

Olmayacaksa söylüyoruz

BucaGenç öğrencileri, ikinci ergenliklerini nasıl geçirecek? Türkiye bu açıdan fiyaskolarla dolu bir ülke. Bu handikapı yenmek için neler yapıyorsunuz?
Bence en önemli soru. Geceleri uykumdan uyandıracak kadar önemli. Şu anda Türkiye’de uygulanan “ölen ölür kalan sağlar bizimdir ” modelidir. Altyapılardan üst yapılara taşınan futbolcu oranı tahminen yüzde 7-10 arası. Yani 18-19 yaşına gelmiş her 10 gençten biri profesyonel olarak futbol mesleğine devam ediyor, diğer 9 tanesi amatör kümelerde yaşamını sürdürmeye çalışıyor veya marjinal işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Müthiş travma burada. Biz ne yapıyoruz? Biz niceliği bıraktık, niteliğe önem veriyoruz. Yani çocuğu iyi gözlemliyoruz. Fiziksel ve psikolojik testler uyguluyoruz. 15 yaş, dönüm yaşı. Mesleğini seçmekle ilgili dönüm yaşı. Biz burada geleceğe dair “ büyük sorumluluk “ almak istemiyoruz. Eğer “olma ” şansı yüzde 75 in altında ise aileyi çağırıp, profesyonel anlamda futboldan ekmek yemesinin zor olacağını, eksiklerinin olduğunu söylüyoruz ve okumasını ya da bir meslek edindirme kursuna katılıp, başka bir mesleği seçmesini öneriyoruz. Ailelerin pek azı bize teşekkür ederek, önerilerimizi değerlendireceğini söylüyor, çoğu ise çocuğunu başka bir takıma götürüyor! Tam zamanlı çalışan uzman Psikolog Seren Hanım işine çok hakim. Tekli görüşmeler, grup terapiler ve sosyal faaliyetler ile çocuklarımızın ruhsal gelişimlerine de katkı sağlıyoruz. Saha içi çalışmalar kadar önemli, bu çalışmalar. İğneyle kuyu kazmak gibi sabır isteyen bir iş, insanın iç dünyasına girmek .

Eğitim anlayışımız farklı

Yıldız oyuncu yetiştirmek yeterli mi sizin anlayışınızda. İyi insan, iyi birey, iyi vatandaş organizasyonun neresinde yer alıyor?
TFF Akademi Liglerinin “ İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu “sloganını BucaGenç olarak biz de benimsedik, önemsedik ve ön sıraya aldık. Bu sezon sonunda uyum sağlayamayan sporcularımız ile ilişkilerimizi kestik. Kendisiyle, arkadaşlarıyla, ailesiyle, rakip oyuncuyla barışık olmayan ve bu konuda verilen eğitimlere davranışlarıyla olumlu yanıt vermeyen sporcuları, içlerinde yıldız futbolcu olmaya adaylar da dahil olmak üzere gönderdik. Geçen yıl beceremediğimiz ama bu sene mutlaka üzerine gideceğimiz; okula çok önem vereceğiz. Ders notları en az 3 olacak, zayıf not (1 veya 2 ) en fazla 2 ders olacak ve bu dersleri düzeltmek için “ Lojman Sorumlusu “ öğretmenimiz sorumlu olacak. Ders notunu düzeltemeyen o hafta maç kadrosunda yer alamayacak. Çocuklarımıza ev / lojman, okul ve akademi üçgeninde zamanlarını nasıl yöneteceklerine dair dış destekler sağlıyoruz . Dersi derste öğrenme, hızlı okuma, çağın sorunu konsantre olma ile ilgili olarak çocuklarımıza eğitimler veriyoruz.
Son sözüm şudur: Bucaspor Gençliği Milli Takımların ve Türk futbolunun geleceği‘dir. Biz bunu için mücadele ediyoruz.

Daha yolun başındalar
BucaGenç ‘ten bir Arda Turan veya Tuncay Şanlı çıkabilir mi?
1991’li Emrecan A genç milli, bu sezon sakatlığı geçince Bucaspor formasını giyecek inşallah. 1992’li kaleci Samet A genç milli. Efsane kaleci Ali Artuner’i hatırlatıyor bana. 1992’li orta saha Civar, genç milliye gitti döndü, ama bu yıl mutlaka çıkış yapacak. 1993’lü kaleci Barış B genç milli. Büyük kaleci olacak. 1993’lü genç milli forvet Melih, henüz 16 yaşında. Seneye Bucaspor’da forma giyerse kimse şaşırmasın. 1993’lü forvet Mert, çok değişik özellikleri olan bir oyuncu. 1994’lü ön libero Salih, BucaGenç’in milli takımlarda ilk 11 oynayan ilk sporcusu. Geleceğin yıldızı, ama önünde koskoca bir zaman var, şımarmadan işini daha iyi yapmak adına çok çalışacak. Bu yıl kurulacak olan akademi milli takımlarına 1995 ve 1996 kadrolarımızdan en az 6 oyuncu daha göndeririz. Danone Minik Milli Takımı ’nda ise 97’li Ekrem ve Berk yer alıyor.