Ege ‘Göl yaşayacak’

‘Göl yaşayacak’

24.03.2022 - 00:15 | Son Güncellenme:

Salihli’de, Marmara Gölü’yle ilgili etkinliğe katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Buradan artık bir tek kişi daha gitmemeli. Gölün suyla buluşması için elimizden ne geliyorsa yapacağız” dedi.

‘Göl yaşayacak’

Ege Belediyeler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Salihli’deki ‘Marmara Gölü Yaşasın’ etkinliğinde konuştu, “Manisa’nın, Ege’nin tam ortasında bir çölün oluşmasını hep beraber engelleyeceğiz. Hiç kuşkunuz olmasın, Tekelioğlu köyünden bir tek kişinin daha gitmesine izin vermemeliyiz. Gölün suyla buluşması için her şeyi yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Tekelioğlu’nda ‘Ege’nin gururu halkçı Başkan’ yazılı pankartla karşılanan Soyer, şu vurguları yaptı: “Medeniyetimizin geleceğini, bu alanları koruyup koruyamamamız belirleyecek. Birkaç yıl öncesine kadar hemen yanı başımızda, görkemli bir şekilde uzanan Marmara Gölü, tarımsal sulamada kullanılıyor, balıkçılara aş oluyordu. Yeraltı sularını beslerken, on binlerce kuşa da ev sahipliği yapıyordu. Gölümüz, Manisa’nın da, Ege’nin de gözbebeğiydi. Yazık ki bir yandan kuraklık bir yandan yanlış planlamayla susuz kaldı ve kurudu. Asla böyle bir doğa yıkımına izin vermeyeceğiz.”

‘Çözümümüz var’

Bir göl kuruduğunda o bölgedeki tarımsal üretimin de durruğunu ve çiftçilerin köylerini terk ettiğini dile getiren Tunç Soyer, “Göl, çöl olur. Köy boşalır, göç olur. Biz bu felaketi ilk defa burada görmüyoruz. Konya’da, Ereğli’de, Hotamış’ta, Cihanbeyli’de, Burdur’da ve daha nice yerde yaşadık. Ama bu sefer çaremiz ve çözümümüz var. Manisa’da henüz sona gelmedik. Devlet Su İşleri ile çalışma arkadaşlarım görüştü. Gördes’ten su aktarmaktan tutun Ahmetli Regülatörü’nden, Demirköprü Barajı’ndan, derelerin buraya akıtılmasına kadar ne gerekiyorsa yapacağız. Ahmetli Regülatörü’nün pompaları bozuksa tamir edeceğiz” diye konuştu. Başkan Soyer, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu ve Saruhanlı Belediye Başkanı Zeki Bilgin’i de ziyaret etti, organizasyona desteklerinin önemli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Köylünün çığlığı!

Tekelioğlu’nun ve bu gölden ekmek yiyen tüm köylülerin çığlığını duyduklarını kaydeden Büyükşehir Başkanı, göl kuşlara, balıklara ev sahipliği yapıncaya dek kimsenin buradan ayrılmasına izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.

Tekelioğlu Muhtarı Selim Selvioğlu, Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Rafet Kerse, Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemin Bilgili, Naturel Rotary Kulübü Başkanı Meltem Onay ve Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Karcı, Marmara Gölü’nün sesini duyan herkese teşekkür etti.