Ege Kırılan ilişkileri düzeltmenin zamanı

Kırılan ilişkileri düzeltmenin zamanı

18.04.2017 - 05:21 | Son Güncellenme:

Bölgemiz oda başkanları,  referandum süreci nedeniyle ekonominin konuşulmadığını belirtti, “Artık ihracatı, üretimi konuşmalıyız. İşsizliği ortadan kaldıracak adımları atmalıyız” dedi. İTO Başkanı Demirtaş: Şimdi kırılan dökülen ilişkileri tekrar gözden geçirerek düzeltmenin zamanıdır.

Kırılan ilişkileri düzeltmenin zamanı

İzmir ekonomisine yön veren kurumlar, yaptıkları değerlendirmede pazar günü yapılan referandumun Türkiye için, umut verici gelişmelerin yaşanacağı bir dönemin başlangıcı olmasını diledi. Türkiye’nin bir demokrasi şöleni yaşadığını ve herkesin oyunu özgür iradesiyle kullandığını belirten oda, borsa ve dernek yöneticileri, “Hep birlikte çok iyi bir sınav verdik. Bundan sonra prosedür gereği, belirli bir yol izlenecektir. Bu süreci ülkenin en iyi şekilde değerlendireceğine inancımız tam. Hepimize düşen, birlik beraberlik duyguları içinde üretime odaklanmak ve kalkınma yolunda adımlar atmak” dedi. 16 Nisan anayasa referandumuyla ilgili değerlendirmeler şöyle:

Haberin Devamı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar: Sonuca ve halkın kararına saygı duyulmalı. Referandum nedeniyle Türkiye’de uzun süredir konuşulmayan bir konu var. Bu referandumdan dolayı ekonomi konusu konuşulmuyor. Bunun artık gündeme gelip, hedeflediğimiz ihracat seviyeleri, üretim seviyelerine ulaşmamızı sağlayacak, işsizliği ortadan kaldıracak çalışmaların ortaya çıkması gerekiyor.

‘Tek kazanan milletimiz’

Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi Başkanı Ümit Ülkü: Milletimiz, vatandaşlık görevini yaparak sandığa gitti ve ülkesi için en doğru olduğuna inandığı şekilde oyunu kullandı. Sandıktan hangi karar çıkarsa çıksın, bunun milletimizin kararı olacağını vurgulamıştık. Dolayısıyla; yenen veya yenilen, kazanan veya kaybeden yok. Bu kararın tek kazananı milletimizdir. Milletimiz geleceğine sahip çıktı ve istikrar ve güven için sistem değişikliğine “Evet” dedi. Ekonomi, en önemli gündem maddelerimizden olmaya devam edecektir. Bugünden sonra, işlerimize daha fazla odaklanacağız. Üretmeye ve güçlenmeye koşar adımlarla devam etmek en önemli önceliğimiz olacaktır. Milletimizin kararı ülkemize hayırlı olsun.

Haberin Devamı

‘Sorunlar çözülmeli’

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman: Referandumun sonucunu tartışmak yerine, biriken ülke sorunlarına çözüm üretilmeli. Türkiye’nin gerçek gündemi bizi bekliyor. AB ilişkileri, ekonomik darboğazın yarattığı işsizlik, yapboza dönen eğitim sistemi, yargının tüm kesimlerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde etkin hale getirilmesi gibi sorunlar çözüm bekliyor. Korku ile milletimiz huzur bulamaz. Üretken ve rekabetçi olamaz. Gerçekleşen referandum ile yürürlüğe girecek olan yeni yönetim sisteminin mevcut sorunları aşabileceğine dair kaygılara sahibiz. Halk ile siyasal birimler uyum sağladığında, ekonomide de toparlanma olacaktır. Siyaset mekanizmasının ekonomik düzenlemelere odaklanmasını bekliyoruz. Sonuçların bıçak sırtı çıkması, siyasete bir mesajdır. Önümüzdeki senelerde istikametimiz olumlu yönde gelişmez ise dün geceki sonuçların pek anlamı kalmayacaktır.

Haberin Devamı

‘Tartışma bitsin’

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk: Siyasetçilerden tansiyonu düşürmelerini, Büyük Önder Atatürk’ün çizdiği yolda ülkemizin kalkınma çabasına hız vermelerini istiyoruz. Halkın tercihlerine başvurulduğu seçim sandıkları elbette önemlidir. Ancak sandıklar kapandıktan sonra ülkemizin tek gündemi siyaset olmamalıdır. Artık geleceğe doğru bakmalıyız. Çocuklarımıza iyi bir eğitim sunmak, gençlerimize istihdam sağlamak, Türkiye’yi dünya ekonomi liginde daha üst sıralara çıkarmak ana hedefimiz olmalıdır. İktidarıyla muhalefetiyle tüm siyasi partilerin referandum dönemindeki tartışmaları bir yana bırakıp, ekonomi odaklı yeni bir uzlaşma ve kardeşlik dönemini başlatması en büyük beklentimizdir. Bu düşüncelerle referandum sonuçlarının ülkemize esenlik getirmesini dilerim.

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat: Türk milleti kararını verdi, sıra ekonomiye geldi. Türkiye’de yeni bir dönemin başlangıcı olarak ortaya konan referandumun altında yatan asıl hedef, ‘güçlü bir ülke, refah düzeyi yüksek bir toplum’du. Şimdi bu hedefin gerçekleşmesi için çalışma zamanı. Ekonomik reformlar bir bir hayata geçmeli. Cumhurbaşkanlığı sistemi, bürokrasiyi azaltıp karar sürecini hızlandıran ve istikrarı temel alan bir yapı. Türk milleti artık kriz istemiyor, tartışma istemiyor. Tek bir isteği var: geleceğe yürümek. Bu millet sandığa ihracatı artırmak, tarımda millileşmek, ekonomide zirveye çıkmak için gitti ve tercihini yaptı. Bu millet en iyisini hak ediyor. En refah koşulları hak ediyor. Ve mazeret hiçbir şekilde yok. Hepimiz aynı gemideyiz. Yelkenler fora denildi, rüzgar da arkamızda. Geriye sadece ilerlemek kalıyor. Şimdi ekonomiye dört elle sarılma zamanı.

Haberin Devamı

‘İstikrar’ vurgusu

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Aydın Buğra İlter: 16 Nisan referandumunda halk tercihini yapmıştır. Sonucun ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Yeni dönemde en çok ihtiyaç duyacağımız şey yürütmenin tek elde toplanması ile birlikte istikrarlı politikaların izlenmesidir. Bu politikaların içinde de ekonomi politikaları öncelikli olmalıdır. Yerel ve küresel krizlere dirençli bir ekonomi, sanayide dönüşüm, sağlıklı ve kapsayıcı büyüme, gelir dağılımındaki adaletsizliklerin önlenmesi ve işsizlik sorununun çözümüne yönelik tedbirler öncelikli gündem maddeleri olmalıdır. İktidarı ve muhalefeti ile siyaset kurumu halkın verdiği mesajı iyi değerlendirmeli ve ülkemizde toplumsal barışın yeniden tesis edilmesi, hukukun üstünlüğünün koşulsuz uygulanması ve devlet yapısının zararlı tüm oluşumlardan korunması sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

‘Dolar 5 lira olurdu’

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil: Seçim sonucuna ‘artı’ olarak bakmak gerekir. Herhalde tersi sonuç çıksaydı dolar 5 lira olurdu. İstikrarın devam etmesi önemli. Para istikrarlı yeri sever, güvenli yeri sever. Güvenin, istikrarın bozulmaması iş dünyası bakımından iyi olur. En azından sıkıntılı olmaz. Bizim kaybedecek zamanımız yok. Sonuç inşallah ekonomiyi daha ileri götürecek.

Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken: Referandum geride kaldı. Artık gündem siyasetten çıkarak tamamen ekonomi olmalı. Yeni adımların atıldığı, tamamen üretim, kalkınma reformu konuştuğumuz bir döneme girmemiz gerekiyor. Bundan sonra Aydın’da ve Türkiye’de tüm gündem ekonomi olsun.

Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yöndem: Aylar süren referandum sürecinin demokratik bir şekilde sonuçlanmış olması, toplumsal ve ekonomik açıdan önemli. Toplumsal ve ekonomik hayatta hızla yolumuza kaldığımız yerden devam etmeliyiz. Gün, birlik olma günüdür.

Konsensüs mesajı

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli: Türkiye büyük bir katılım oranıyla demokrasiye olan inancını bir kez daha ortaya koydu. Bu sonuçla, bugünden başlayarak yeni bir reform iradesini heyecanla ortaya koymaya ve uygulamaya hızlıca başlamak durumundayız. Seçmen, atılacak adımlarda toplumsal konsensüsün gözetilmesi gerektiği mesajını net olarak vermiştir. Türkiye gibi büyük idealleri olan bir ülkenin bu bilinçle hareket etmesi şarttır. Bu nedenle duygudaşlığı tesis etmeli ve karşı karşıya olduğumuz meydan okumalara cevap verebilmek için, savaştığımız tehditleri toplumsal motivasyona dönüştürebilmeliyiz. İş dünyası olarak biz, daha müreffeh bir ülke hedefi için dün olduğu gibi yarın da canla başla çalışmaya devam edeceğiz

‘Gündemimiz seçim olmamalı’

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş: Referandum çok büyük bir katılımla yapıldı. Halkımız sandığa koştu, bu son derece olumlu. Vatandaşın tercihine saygılıyız. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Artık referandum sürecinde içeride ve dışarıda, kırılan dökülen ilişkileri tekrar gözden geçirerek düzeltmenin zamanıdır diye düşünüyoruz. Birlik ve beraberliğe, kutuplaşmadan uzaklaşmaya ihtiyacımız var. Bugünden itibaren ekonomi ele alınmalı, ekonomideki sıkıntılara, bekleyen sorunlara çözüm üretilmeli. 2019 seçimleri hemen kısa sürede gündemimize girmemeli. Gündemimiz, seçim veya sandık değil, daha fazla üretim, daha fazla istihdam olmalı ki tekrar istediğimiz yüksek büyüme oranlarına ulaşalım.