Ege Socar’dan İzmir’e yatırım yağmuru

Socar’dan İzmir’e yatırım yağmuru

04.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Petkim&Socar, Ege Bölgesi’ne başlattığı yatırımları liman, enerji santrali ve Endüstri Meslek Lisesi ile sürdürecek. Ülke genelindeki yatırımların ise 15 milyar doları bulması bekleniyor

Socar’dan İzmir’e yatırım yağmuru

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) Petkim’in sponsorluğunda Azerbaycan’a düzenlediği İş ve İnceleme Gezisi çok önemli ziyaretlere de sahne oldu. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev’in açıkladığı yeni yatırım stratejileri İzmir için gerçekleştirilecek yeni yatırımlara da ışık tuttu.
Abdullayev, Türkiye’nin en büyük yatırımcısı haline geldiklerini, 2025 yılına kadar Türkiye’de, Petkim Yarımadası ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı ile 15 milyar dolarlık bir yatırım hacmine ulaşacaklarını, bu meblağın Türkiye tarihinde en büyük doğrudan dış yatırım anlamına geldiğini söyledi.
Nemrut’un en büyük limanı olacak
İzmir bürokrasisi ve EBSO başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve İzmir halkının Petkim’e ve Türkiye operasyonlarımızın Başkanı olan Kenan Yavuz’a verdikleri destekten dolayı teşekkür eden SOCAR Başkanı yakın zamanda temelini atacakları Petkim Limanı projesi ve maliyet avantajı yaratacak bir enerji santrali hakkında da bilgi verdi. SOCAR Başkanı, limanın bölgenin en büyük limanı olacağını, İzmir ve Aliağa için çok önemli lojistik avantajlar sağlayacağını, enerji santrali ile de Petkim Yarımadası’nda konuşlanacak olan tüm tesislerin enerji ihtiyacını karşılayacaklarını, böylece Petkim ve STAR Rafinerisi’nin rekabet gücünü artıracaklarını söyledi. Aliağa’da yapılması planlanan Haydar Aliyev Endüstri Meslek Lisesi’nin ise 25 Ekim’de STAR Rafinerisi ile birlikte temelinin atıldığına işaret eden Abdullayev, “Aliağa’da yapacağımız okul, bizim standart olarak yaptığımız okullardan farklı olacak. Bu okulumuzu bir kampüs mantığı ile inşa edecek, sektör için nitelikli elemanlar yetiştireceğiz.” dedi.

Haberin Devamı

“İftihar ettik”

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Petkim’in stratejik konumu itibarıyla Türkiye’nin iftihar ettiği kurumların başında geldiğini belirterek, her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını belirtti. Yorgancılar imzalanması gündeme gelen serbest ticaret anlaşmasının da büyük katkı sağlayacağını söyledi.