Ege Üreticiye can suyu

Üreticiye can suyu

04.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir, Aydın ve Manisa Büyükşehir belediyeleri üreticiye desteklerini sürdürüyor. Kınık’ta karakılçık tohumu, Söke’de sebze fidesi, Selendi’de de sertifikalı buğday ve arpa tohumu dağıtıldı

Üreticiye can suyu

Egeli belediyelerin kırsal kalkınma çalışmalarının hızına yetişilmiyor. Tohum ve fide destekleri aralıksız devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kınık’taki üreticilere 8 ton karakılçık tohumu dağıttı. Aydın Büyükşehir Belediyesi ise Söke’de kışlık sebze fidesi dağıtımına başladı. Manisa Büyükşehir Belediyesi de Selendi’de 129 bin 150 kilogram tohum desteğinde bulundu.
Alım garantiliİzmir Büyükşehir Belediyesi’nin atalık karakılçık buğdayı tohumu dağıtımı Kınık ile devam etti. Alım garantisiyle çiftçiye can suyu olan proje üreticileri de sevindirdi. Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve İzTarım A.Ş. Genel Müdürü Murat Onkardeşler’in katıldığı törende 26 üreticiye 8 ton karakılçık tohumu verildi. Tohumlar 400 dönüme ekilecek, hasat 2023’te yapılacak. “Devlet geçen yıl buğdaya 7 lira fiyat verdi” diyen Özuslu, “Biz üreticilerimize verdiğimiz tohum miktarını geri aldıktan sonra fazla ürettiği tohumu 14 liraya, yani iki katı fiyatına satın aldık” bilgisini verdi. 
50 bin fide dağıtıldı
Ata tohumlarının tarımsal üretimde artırılması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışan Aydın Büyükşehir Belediyesi de, Söke’de karnabahar, brokoli, lahana ve marul fidesi dağıttı. Söke’de yaklaşık 50 bin fide dağıtıldığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Her yıl 3 milyondan fazla fideyi vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Ata Tohumu lezzettir, sürdürülebilirlik ve tarımsal üretimde güvenli gelecektir” dedi.
Hepsi sertifikalı
Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle uygulamaya alınan ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında ilçelerde başlatılan sertifikalı tohum dağıtımı Kula’nın ardından Selendi’de devam etti. Selendili üreticiye 79 bin 150 kilogram buğday tohumu, 50 bin kilogram arpa tohumu olmak üzere toplamda 129 bin 150 kilogram tohum desteğinde bulunuldu.  Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, “Projemiz kapsamında yüzde 60 hibeli sertifikalı tohum dağıtımı yapıyoruz. Bu tür projeler, verim düşüklüğü yaşanan kırsal bölgelerdeki üreticilerin bitkisel üretimde verimi ve kaliteyi artırması için önem arz ediyor” diye konuştu.