Ege Üreticiyi güldürdü!

Üreticiyi güldürdü!

17.12.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Karaburun Belediyesi’nin başlattığı mandalina dayanışmasıyla ürünler dalda kalmıyor vatandaşın sofrasına ulaştırılıyor.

Üreticiyi güldürdü

Karaburun’da mandalina, hem festivalin hem de imecenin ortak adı oldu. Karaburun Belediyesi öncülüğündeki kampanyayla üreticinin ürünü dalda kalmadı, sofralardaki yerini aldı. Karaburun kent merkezinde erkenden buluşan Karaburun Turuncu Dayanışma Grubu, Karaburun Kent Konseyi ve Karaburun Ziraat Odası’nın etkin rehberliğinde, gönüllü yurttaşların da katılımıyla emeklerini birleştirdi. Ağaçlardaki mandalinanın toplanması için belirlenen ilk adres Salman Mahallesi oldu. Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, Karaburun Yarımadası’nda üreticilerin ürünleri toplamada yetersiz kaldıklarına ve bu sorunu çözecek ekonomik güçte olmadıklarına dikkat çekti, “Dışarıdan insan getirerek burada ürün toplatmaları, maliyetler yüksek olduğu için imkansız. Ürünün piyasadaki fiyatıyla üreticinin satması halinde kazandığı para, bu masrafı karşılamaya yetmiyor. Bu nedenle üreticinin ürünü dalında kalıyor” dedi. 

Haberin Devamı

250’den 600 liraya çıktı 

Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş, mandalina toplatmadaki sorunlar üzerine çözüm seçeneği olarak Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ile birlikte ilçede imece usulünü başlattıklarını vurguladı, “İmece usulü, köylülerimize yardımcı olabilmek adına başlattığımız bir kampanya. Geçen yıl işçi günlük yevmiye maliyeti 250 lirayken, bu yıl 600’e çıktı” diye konuştu. 

Turuncu dayanışma imdada yetişti

Karaburun Salman Mahallesi Muhtarı Barış Sevinç de, mandalina imecesinin imdada yetiştiğini söyledi. Başkan İlkay Girgin Erdoğan ise, imece çağrılarına cevap veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti, “Bu bahçede 3-4 ton kadar mandalina toplandı, bu ürünler kasalarda pazarlarda ve sofralardaki yerini alacak. Ağaçların ne kadar ürünlü olduğu belli. Fakat hava koşulları ve iklim değişikliğinin doluyla birlikte ağaçlar üzerinde yarattığı etkiyi de hepimiz gördük. Bu ürünlerin toplanması gerekiyor. Bugün bir bahçedeydik. Önümüzdeki günlerde de bu imece devam edecek. Eli makas tutan, ağaçtan mandalina toplayacağına inanan herkesten yardım bekliyoruz” şeklinde konuştu.