Ege Vitamin deposunu sıcaklıklar vurdu!

Vitamin deposunu sıcaklıklar vurdu!

06.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Uçak, iklim değişikliği nedeniyle narenciye ürünlerinde rekoltenin düştüğünü belirtti, “72 bin ton geriledi” dedi

Vitamin deposunu sıcaklıklar vurdu

İklim değişikliği nedeniyle narenciye ürünlerinin Ege Bölgesi’ndeki rekoltesi 2021/22 sezonunda geçen sezona göre 72 bin ton geriledi, 361 bin 478 ton olarak tahmin edildi. 2020/21 sezonunda 434 bin 116 ton beklenirken, 2019/20 sezonundaki narenciye rekoltesi 44 bin 349 tondu. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2019’da Türkiye geneli narenciye ihracatının 755 milyon dolarken, 2020’de pandemi döneminde talebin artarak ihracatın yüzde 23 ilerlediğini, 933 milyon dolara ulaştığını söyledi.
Yüzde 16 kayıp
Uçak, “Geçen yılki 2 milyar 730 milyon dolarlık ihracatımızda narenciyenin payı yüzde 34. 2019’da 1 milyon 612 bin ton, 2020’de 1 milyon 802 bin ton narenciye ihraç ettik. 437 milyon dolarla mandarin ilk sıradaydı. 2019/20 sezonunda rekolte düşüşü yüzde ikiyken, bu yıl yüzde 16 rekolte oldu” dedi. Uçak, “Mart ve nisan aylarındaki sıcaklık düşüşleri bizi etkiledi. Limonda yüzde 20, greyfurtta yüzde 10 civarında bir verim azalışı bekliyoruz. Dünyayı korumak artık etik bir hesaplaşmadan öte, bir varoluş meselesi haline geldi” diye konuştu.