Gündem Eğitim yuvaları tek tek yakılıyor

Eğitim yuvaları tek tek yakılıyor

19.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da Kürtçe öğretim yapacağı iddia edilen okulun valilik kararıyla mühürlenmesinin ardından okul yakma eylemleri devam ediyor. Yüksekova ve Cizre’de 4 okul daha ateşe verilirken İlçe Milli Eğitim okullarda gece bekçileri görevlendirdi...

Eğitim yuvaları tek tek yakılıyor

Güneydoğu’da okulların açılmasıyla birlikte başlayan olaylar devam ediyor. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bir ilkokula ses bombası atılırken, Yüksekova’da ve Cizre’de de dört okul ateşe verildi.
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesindeki İskenderpaşa İlkokulu’na PKK’lılar tarafından molotof kokteyli ve ses bombası atıldı.
Atılan molotof kokteylleri okulun bahçesine ve giriş katına isabet etti. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Kürtçe öğrenim vereceği öne sürülen “okul”un mühürlenmesini bahane eden terör örgütü yandaşı bir grup, Silvan ilçesinde izinsiz gösteri yaptı. Diyarbakır caddesinde barikatlar kurarak yolu trafiğe kapatan yüzü maskeli gruba polis ekipleri zırhlı araçlarla müdahale etti. Olaylar esnasında göstericilerin attığı molotofkokteylinin isabet ettiği polis aracı hasar gördü. Polis, tazyikli su ve biber gazıyla grubu dağıttı.

3. kez mühür kırıldı
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kurdi-Der), Kürt Dili ve Eğitim Hareketi (TZP) ile Eğitim-Sen öncülüğünde açılan Kürtçe eğitim veren binanın mühürlenmesinden sonra başlayan olaylar, önceki gün de sürdü. Hakkari kent merkezi ile Yüksekova ilçesinde, PKK’nın gençlik yapılanması olarak bilinen Yurtsever Devrimci Gençlik- Hareketi (YDG-H) üyesi oldukları ileri sürülen kişiler Cumhuriyet İlkokulu ile Anadolu Lisesi’ni ateşe verdi. Okullarda büyük hasar meydana geldi. Öte yandan Valilik kararıyla mühürlenen Esenyurt İlkokulu dün bir grup DBP’li ve okul görevlisi tarafından mührü üçüncü kez kırılarak dersbaşı yapıldı.

Okullarda büyük tahribat
Şırnak’ın Cizre ilçesinde kimliği belirsiz kişiler tarafından kundaklanan 4 okulun ardından Atatürk Anadolu Lisesi ve İsmail El Ceziri İlköğretim Okulu’na eş zamanlı olarak atılan molotof kokteylleri yangın çıkmasına neden oldu. İhbar üzerine yanan okulu söndürmeye giden itfaiye aracı da molotof atan grubun taşlı saldırısına uğradı. Saldırıda itfaiye aracının camları kırıldı. Yangında can kaybı olmazken, büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Okullara yönelik saldırılar üzerine Cizre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bütün okullarda gece bekçileri görevlendirildi.

Haberin Devamı

Canbolat: Halk okullara sahip çıkmalı

Hakkari Valisi Yakup Canbolat da okullara yapılan saldırılara ilişkin açıklama yaptı. Canbolat açıklamasında Yüksekova’da 6, Hakkari kent merkezinde ise 1 okulun molotoflu saldırıya uğradığını belirterek, “Okullara zarar veren insanara, buranın halkı karşı durmalı ve çocuklarının eğitim gördüğü okullara sahip çıkmalıdır. Herkes haklarını hukuk içerisinde aramalıdır” dedi.
HAKKARİ DHA