Eğitim 2015 YGS Puanıma Göre Nereye Yerleşebilirim?

2015 YGS Puanıma Göre Nereye Yerleşebilirim?

24.03.2015 - 14:54 | Son Güncellenme:

ÖSYM, 2015 YGS sınav sonuçlarını açıkladı. YGS sınav sonuçları ve çıkan soruları ÖSYM'nin resmi sitesinden öğrenebilirsiniz. Sonuçların açıklanmasının ardından üniversite adaylarının en çok merak ettiği soru ise 'YGS'den aldığım puanla nerelere yerleşebilirim? Hangi üniversite kaç puanla öğrenci alıyor?' detaylar haberimizde...

2015 YGS Puanıma Göre Nereye Yerleşebilirim

Önceki yıllarda sınavların sonuçları öğrencilere posta yolu ile iletilirken, artık online olarak anlık sonuçlar öğrenilebiliyor. YGS sınav sonuçları, açıklandıktan sonra ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden erişime açıldı. Sınava giren tüm öğrenciler ve yakınları, bu sayfa üzerinden sınav sonuçlarını kolay bir şekilde öğrenebilir. Bunun için sınava giren öğrencinin T.C. kimlik numarasının bilinmesi yeterli olacak.

BARAJI GEÇEN ADAYLAR HANGİ HAKLARA SAHİP?

TABAN PUAN-1 =140 puan (Birinci baraj puanı): YGS’ de 140 puanı alan adaylar sınavsız geçişle girilen 2 yıllık MYO’ ları dışındaki 2 yıllık Ön Lisans programları ve açık öğretim programlarını tercih etme liselerin resim, müzik, spor vs alanlarından mezun adaylarda kendi alanlarıyla ilgili yetenek sınavlarına girme hakkını elde edeceklerdir. Liselerin FEN, TM, SOSYAL alanlarından mezun olan adaylar yetenek sınavlarına girebilmek için YGS’ den en az 180 ve üstü puan almalıdır.

Açık öğretim Fakültesi Açık öğretim Okul Öncesi Öğretmenliği (YGS), Açık öğretim İngilizce Öğretmenliği ( DİL-1)gibi bölümler açık öğretim olmasına rağmen kontenjanlıdır ve YGS, LYS puanı ile girilir.

Bunlardan Açık öğretim Okul öncesi Öğretmenliği sadece Kız Meslek lisesi Çocuk Gelişimi alanından mezun olan adayların YGS puanıyla yerleşebildikleri bir bölümdür. Diğer adaylar bu bölümü tercih edememektedir.

Açık öğretim İngilizce öğretmenliği bölümüne de Anadolu öğretmen lisesi mezunları ek puanla yerleşerek diğer liselerin İngilizce alanından mezun olanlara göre avantaj elde ederek bu bölümlerin kontenjanlarını doldurmaktadır.

2 yıllık meslek yüksekokullarına Meslek Lisesi öğrencileri sınavsız geçişle yerleştikten sonra onlardan boş kalan kontenjanlara merkezi yerleştirmeden sonra tercihleri arasında bulunuyorsa genel lise yada diğer meslek liselerinin farklı alanlarından mezun olan adaylar alan dışı kırılmış(AOBP 0, 12 ile çarpılmış) YGS puanlarıyla yerleşme şansı bulabilirler

TABAN PUAN-2 =180 puan (İkinci baraj puanı): YGS’ de 180 ve üstü puan alan adaylar LYS sınavların dan istediklerine girme hakkına sahiptir.

TABAN PUAN-3 =180 puan (Üçüncü baraj puanı): LYS puanı ile öğrenci alan 4, 5 ve 6 yıllık lisans programlarını ve (eski sistemde EA-1, SAY-1 ve SAY-1) yeni sistemde YGS puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakkına sahiptirler.

Adaylar 6 YGS puan türü (YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS6) içerisinde kendi alanıyla ilgili olmayan bir puan türünden 180 barajını geçse dahi LYS sınavlarında kendi alanıyla ilgili LYS sınavlarına girme ve kendi alanındaki LYS puanlarıyla girilen 4-5-6 yıllık lisans programlarına tercih yapma hakkına sahiptir. Meslek lisesinden mezun bir aday ek puanla ir yere yerleşebilmek için YGS’den en az 180 puan almalıdır.

NOT: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), YGS sınav sonuçları açıklandı. YGS'ye giren Üniversite adayları 2015 sınav sonuçlarını https://ais.osym.gov.tr sitesinden öğrenebilirler. İlgili linke ulaşmak için aşağıdaki resme tıklamanız yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

YGS Puanıma Göre Nereye Yerleşebilirim?

Dört yıl ve üzeri fakülteler, ikinci basamak sınavı LYS ile öğrenci alıyor. Ama YGS ile öğrenci alan çok sayıda fakülte ve yüksekokul da var. Bilindiği gibi 6 farklı YGS puan türü var ve her biriyle girilecek fakülte ve yüksek okular da bir birinden farklı.

İşte YGS puan türlerine göre öğrenci alan yükseköğretim programlarından bazıları:

YGS-1: Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Teknolojisi, Elektronik Teknolojisi, Harita ve Kadastro, İnşaat Teknolojisi, Makina, Mekatronik, Otomotiv Teknolojisi

YGS-2: Ağız ve Diş Sağlığı, Anestezi, Boya Teknolojisi, Çevre Sağlığı, Kağıt Teknolojisi, Kimya Teknolojisi, Maden Teknolojisi
YGS-3: Basın ve Yayıncılık, Adalet, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
YGS-4: Aşçılık, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı, Çocuk Gelişimi, Geleneksel El Sanatları, Görsel İletişim, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Turizm Animasyonu, Marka İletişimi

NOT: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), YGS sınav soruları erişime açıldı. YGS 2015 soru kitapçığı ve cevap anahtarı https://ais.osym.gov.tr sitesinde adaylara açıldı. İlgili linke ulaşmak için aşağıdaki resme tıklamanız yeterli olacaktır.


YGS-5: Basım ve Yayın Teknolojileri, Emlak ve Emlak Yönetimi, İkram Hizmetleri, Kooperatifçilik, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı, Mimari Restorasyon, Otobüs Kaptanlığı, Posta Hizmetleri, Turizm ve Seyahat Hizmetleri

YGS-6: Bankacılık ve Sigortacılık, Bilgi Yönetimi, Çay Eksperliği, Deniz ve Liman İşletmeciliği, İnsan Kaynakları Yönetimi, Tapu ve Kadastro, Ormancılık ve Orman Ürünleri, Pazarlama gibi bölümlere girilebilecek.

YGS Puanıyla öğrenci alacak 4 yıllık lisans programlarından bazıları da şöyle:

YGS-2: Kimya Öğretmenliği

YGS-5: Okul Öncesi Öğretmenliği programına

YGS-4: Özel Eğitim Öğretmenliği, Zihin Engelliler Öğretmenliği, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Görme Engelliler
Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği, İlahiyat gibi programlara

YGS-6: Üstün Zekalılar Öğretmenliği, İşletme Bilgi Yönetimi (Yüksekokul), İnsan Kaynakları Yönetimi (Yüksekokul)
YGS’nin LYS’ye yüzde 40 etkisi var

YGS'de barajı aşmak için 165 puan yetecek. Ama eğer LYS'ye girmek istiyorsanız 180 barajını aşmanız gerekiyor. Peki YGS puanının LYS'ye etkisi olacak mı? Evet yüzde 40'ı LYS'ye eklenecek.

Özetler olursak: Açık öğretim, iki yıllık meslek yüksekokulları ve aşağıdaki tabloda yer alan lisans programlarına girmek isteyenler için sınav yarışı bitti sayılabilir. Ama diğer fakülteler için asıl yarış hâlâ devam ediyor!..