Eğitim Anadolu Türküleri Nelerdir? Geçmişten Günümüze Hikayeleri İle Anadolu Türküleri

Anadolu Türküleri Nelerdir? Geçmişten Günümüze Hikayeleri İle Anadolu Türküleri

07.06.2021 - 01:38 | Son Güncellenme:

Türküler, geçmişten günümüze kadar gelen belirli yaşanmışlıklar sonrası söylenmiş olan ezgili sözlerdir. Her türkünün bir yazanı besteleyeni olsa da bunlardan bazıları günümüzde bilinirken bazıları anonim olarak aktarılmıştır. Ayrıca türküler hikayeleri ile daha anlamlı hale gelmektedir. Özellikle Anadolu türküleri ile bilinir. Peki Anadolu türküleri nelerdir? Geçmişten günümüze hangileri gelebilmiştir? Hikayeleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Anadolu Türküleri Nelerdir Geçmişten Günümüze Hikayeleri İle Anadolu Türküleri

Anadolu türküleri, bizlere bazen bir sevdayı bazen ananın oğula olan hasretini bazen de geçim sıkıntısını anlatır. Türküler herkes tarafından sevilerek dinlenir. Bazı türküler ise dinlerken hikayesini de merak ettirir. Eğer bir türkü ilginizi çekiyorsa hikayesini bilerek dinlemek onu daha anlamlı kılacaktır.

Haberin Devamı

 Anadolu Türküleri Nelerdir?

 Geçmişten günümüze kadar ulaşmayı başarmış birçok Anadolu türküsü mevcuttur. Bunlardan en çok bilineni Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı, Hey On Beşli On Beşli, Hastane Önü İncir Ağacı ve Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar'dır. Bunların yanı sıra Hekimoğlu, Yarim İstanbul'u Mesken Mi Tuttun da herkes tarafından bilinen ve sevilen Anadolu Türküleri arasında yer alır.

 Geçmişten Günümüze Hikayeleri ile Anadolu Türküleri

 Geçmişten günümüze kadar ulaşmayı başarmış ve herkes tarafından bilinen bir türkü olan Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı, Çanakkale Savaşı sırasında yaşanan durumu anlatan bir türkümüzdür. Yazarı belli olmayıp anonim türkülerdendir.

 Hey On Beşli On Beşli türküsü ise Tokat'ta yaşayan Halil gönüllü olarak Çanakkale Savaşı'na katılır. Onun evden ayrılmasının ardından annesi düşman tarafından vurulur, sözlüsü de düşman tarafından kaçırılarak esir alınır. Bir zaman sonra sözlüsü serbest bırakılır ancak bir türlü kavuşamazlar. Bu türküde de Hicri 1315 yılı doğumlu olan Halil için Hey On Beşli denilmektedir.

Haberin Devamı

 Yarim İstanbul'u Mesken Mi Tuttun türküsü de bir kadının isyanını anlatır. Geçim derdine düşen evin erkeği iş bulmak ve para kazanmak için İstanbul'a göç eder. Memlekette kalan eşleri ve nişanlıları da yol gözleyerek günlerini geçirir ve bu türkü de böylece ortaya çıkmıştır.

 Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar türküsü günümüzde kına gecelerinde sık sık duyduğumuz bir türküdür. Ailesinden çok uzaklara gelin giden bir genç kızın hikayesini anlatır.