Eğitim Cerîde-İ Havâdis Kimin Eseri? Hangi Döneme Ait Ve Özellikleri Nelerdir?

Cerîde-İ Havâdis Kimin Eseri? Hangi Döneme Ait Ve Özellikleri Nelerdir?

01.05.2023 - 14:45 | Son Güncellenme:

İlk yarı resmi gazete anlamını taşıyan ve 1840 yılında çıkartılmış bir gazete olarak nitelendirilmektedir. Ceride'yi Havadis adlı gazetenin Türk tarihi açısından yerinin ve öneminin büyük olduğu bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Cerîde-İ Havâdis Kimin Eseri Hangi Döneme Ait Ve Özellikleri Nelerdir

Gazete incelendiği takdirde devletten teşvik yardımı alınan gazete olarak çıkarıldığı için yere resmi kimliğine bürünmüş olmaktadır. İlk çıktığı zamanlar sadece haber niteliğini kapsadığından dolayı ilgi görmese de sonradan büyük ilgi gördüğü bilinmektedir. Renkler açısından edebi ve bilimsel birçok içeriği bünyesinde barındırmaktadır. Bu eser yaklaşık olarak 24 yıl boyunca devam etmiştir. 

Haberin Devamı

 Cerîde-i Havâdis Kimin Eseridir?

 Eserin sahibi ise William Churchill olmuştur. Eser Sultan Abdülmecid zamanında çıkarılmaya başlanmıştır. Eser'in bilgi ve donanımı çok fazla olduğundan dolayı İngiliz diplomat bu eser konusunda oldukça hassas davranmıştır.

 Gazetenin nasıl amaçlarından biri İngiliz halkının ekonomik veya siyasi çıkarlarına yönelik oluşabilecek bir kamuoyu kurmak olmaktaydı. Gazete çıktıktan sonra ilk 3 sayısı bedava olarak verilmiştir. Edebiyat tarihinin de önemli eserleri arasında bulunmaktadır.

 Hangi Döneme Ait Olmuştur ve Özellikleri Nelerdir?

 Bu gazetede bulunan batısal yönlü makaleler ve aynı zamanda şiirler çeşitli sebeplerle birlikte tercüme edilmiştir. Böylece o dönemin halkı gazetenin içerisinde nelerin yazdığını hangi fikirlerin bulunduğunu rahatlıkla öğrenmiştir. Gazeteyi yaşanan yoğunluk arttıkça posta sayısı ve gazetenin baskı sayısı da artmaya başlamıştır.

Haberin Devamı

 Sonrasında ise yaklaşık olarak 1860 yılları civarında Anadolu'da yavaş yavaş kamuoyu oluşumları baş kaldırmıştır. İlk başta talep görmeyen bu gazeteler artık haftalık olarak çıkarılmaya başlanmıştır. Devlet bir süre sonra bu gazeteye yardım etmeye başlamıştır.

 Sonrasında ise gazetede yer alan kişiler dış haberlere yönelik haberleri de gazetenin içerisinde barındırmaya yer vermiştir. Özellikle seçkin zümreler gazeteye yakından takip etmiştir. Gazete gün geçtikçe talep ve yoğunluğunu arttırarak birçok alana kadar yayılım göstermiştir.

 

Yazarlar