Eğitim Kamu Personeli Kime Denir? Kamu Personeli Nasıl Olunur?

Kamu Personeli Kime Denir? Kamu Personeli Nasıl Olunur?

24.02.2022 - 16:40 | Son Güncellenme:

Günümüzde özel ve kamu olmak üzere farklı sektörler bulunmaktadır. İnsanlara baktığımız zaman genellikle kamu personeli olmak istedikleri görülmektedir. Buna neden olan birçok unsur olduğu bilinmektedir. Yani başka bir deyişle kamu personeli olmak isteyen kişilerin sayısı giderek artmaktadır. Kamu personeli kime denir? Kamu personeli nasıl olunur tüm detayları ile derledik.

Kamu Personeli Kime Denir Kamu Personeli Nasıl Olunur

Günümüzde yer alan mesleklerin birçoğu kolay gibi görünse de zor olan mesleklerde bulunmaktadır. İnsanlar kolay veya zor olsa da daha çok kamuda çalışmayı isterler. Bunun için kamu personeli hakkındaki birçok soru merak edilmektedir. Bu soruların yanıtı kamu personeli olmak için oldukça yararlı olarak görülmektedir. 

Haberin Devamı

Kamu Personeli Kime Denir? 

Kamu personeli, kamu adına iş yapan ve devlet güvencesinde olan kişilere verilen isimdir. Kamu personeli olan kişiler farklı statülerde yer alabilir. Hukuki statüsü farklı olan bu kişiler genel olarak kamu personeli olarak adlandırılır. Yani kamu personeli olan kişiler farklı görevler yapabilirler. Başka bir deyişle kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan kişilere kamu personeli adı verildiği görülmektedir. 

Kamu Personeli Nasıl Olunur? 

Kamu personeli olmak isteyen kişiler için belirli şartlar bulunmaktadır. Bu belirli şartların birçoğu genel şartlar olarak bilinir. Ancak bazı kurumlar kamu personeli alımı yaparken kpss şartı veya başka özel bir şart isteyebilir. Bundan dolayı kamu personeli olacak kişilerin başvuru yaptıkları kadronun şartlarını takip etmeleri gerekir. 

Haberin Devamı

Kamu personeli olmak için genel şartlar;

 - T.C vatandaşı olmak, 

 - Kamu haklarından mahrum olmamak, 

 - Başvuru yapılacak kurumun belirlediği öğrenim ve mezuniyet seviyesine sahip olmak,

 - Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak.

Her sene çeşitli kadrolar için kamu personeli alımları yapılmaktadır. Kamu personeli olmak için başvuru yapıldığı zaman güvenlik soruşturması da yapılmaktadır. Bu soruşturmanın olumlu olması gerekmektedir. Ayrıca erkek adayların askerlikle ilişkisi olmaması gerekmektedir.