Eğitim Kızıldeniz Nerede? Hangi Ülkelere Kıyısı Vardır Ve Önemi Nedir?

Kızıldeniz Nerede? Hangi Ülkelere Kıyısı Vardır Ve Önemi Nedir?

27.04.2023 - 13:53 | Son Güncellenme:

Afrika ile Asya arasında yer alan Kızıldeniz, pek çok açıdan dünyanın en önemli denizleri içerisinde gelir. Kızıldeniz nerede? Hangi ülkelere kıyısı vardır ve önemi nedir? Kızıldeniz hakkında merak edilenler.

Kızıldeniz Nerede Hangi Ülkelere Kıyısı Vardır Ve Önemi Nedir

 Hint Okyanusu'na bağlı olan bir deniz olarak öne çıkan Kızıldeniz, aynı zamanda Asya ve Afrika arasında bulunmaktadır. Bulunduğu konum itibariyle önemli bir yere sahip olurken, çevresinde birçok ülkeye de komşudur.

Haberin Devamı

 Kızıldeniz Nerede?

 Ülke bakımından Kızıldeniz Mısır'da bulunur. Genel çerçevede ise Afrika ile Asya kıtaları arasında yer almaktadır. Tabii kızı deniz çok büyük olduğu için Mısır ülkesinin yanı sıra Suudi Arabistan, Ürdün, Yemen ve daha pek çok farklı ülkeye bağlıdır.

 Kızıldeniz’in Hangi Ülkelere Kıyısı Vardır?

 Kızıl deniz dünyanın en büyük denizlerinin arasında yer almasının yanı sıra, birçok farklı ülkeye de bağlıdır.

 - Mısır

 - Suudi Arabistan

 - Yemen

 - Ürdün

 - Somali

 - Sudan

 - Eritre

 Bu ülkelere bağlı olarak yüzölçümü bakımından ise değişkenlik gösterebilir. Ancak farklı kıtaları bir araya bağlayan önemli bir deniz olduğunu ifade etmek mümkün.

 Kızıldeniz Önemi Nedir?

 Özellikle konum açısından Kızıldeniz en önemli bölgeler içerisinde yer alır. Bu bağlamda Afrika ile Asya arasında yer alması en önemli hususlar içerisinde bulunmaktadır. Aynı zamanda hiç Okyanus'u ile Akdeniz'i birbirine bağlar. Bu bakımdan dünyanın en önemli stratejik konumları içerisinde bulunmaktadır. Kuzey'inde ise Süveyş Kanalı'nın bulunması konumunu daha da önemli hale gelmesine olanak vermektedir.

Haberin Devamı

 Ticari açıdan da birçok farklı amaç altında bu sebepten dolayı kullanılır. Diğer yandan Ortadoğu ile Afrika arasında bulunması itibariyle de yine stratejik konum açısından yine öne çıkıyor. Tabii en kolay ve aynı zamanda maliyetsiz su geçiş yolu olması itibariyle önemli bir yer taşıdığını söylemek mümkündür.