Eğitim Kolej kitapları cep yakıyor! Yüzde 150'ye varan zam

Kolej kitapları cep yakıyor! Yüzde 150'ye varan zam

16.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kolejlerde ders kitaplarının ücreti yüzde 150’ye varan oranda zamlandı. Öyle ki 8.000 TL olan kitap ücreti bu yıl 20.000 TL’ye çıktı. Bazı okullarda piyasa değerinden 5 kat daha fazla ücret talep edilirken kitap alımı zorunlu tutuluyor.

Kolej kitapları cep yakıyor Yüzde 150ye varan zam

OZAN ÖMER KADÜKER - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okullardaki tüm kademelerde ders kitaplarını ve yardımcı kaynakları ücretsiz dağıtıyor. Ancak özel okullarda pek çok ders için öğrencilerden ekstra kitaplar ve yardımcı kaynaklar isteniyor. Okulların açılmasına bir ay kala kolejlerdeki ders kitaplarının fiyatları belli olmaya başladı. Birçok kolejde ders kitabı ücretleri yüzde 150’ye varan oranda zamlandı. Örneğin geçtiğimiz yıl 8.000 TL olan kitap ücreti bu yıl 20.000 TL’ye çıktı, bazı kolejlerde ücretler, 25.000 TL’ye ulaştı.

Haberin Devamı

İNTERNETTE DAHA UCUZ

Kolejlerin çoğunda kaynak kitap, çalışma kitabı, soru bankası, hikâye kitaplarının da bulunduğu farklı türdeki kitaplar set olarak satışa sunuluyor ve velilerin bu kitapları alması zorunlu tutuluyor. Ancak bazı okullarda piyasada çok ucuza bulunabilen kitaplar, 5 katı fiyatına satılıyor. Öyle ki yabancı dil için istenen bir kitap, internette 150 TL-250 TL aralığında satılırken kitabın okuldaki liste fiyatının 700 TL olduğu görülüyor.

Sahaflarda ise kitapların fiyatları daha düşüyor. Sıfırı piyasa değerinden 5 katı fiyatına sunulan yabancı dil kitabını, sahaflarda 50 TL’ye bile bulabilmek mümkün. Kitaplar her ne kadar ucuza bulunabilse de okullar farklı yerlerden satın alınan kitapları kabul etmiyor.

Haberin Devamı

Bazı okullar ise kitaplarını sadece kendi öğrencilerine özel üretiyor. O nedenle bu kitapların piyasa fiyatları bilinmiyor. Ancak 44 sayfalık bir kitap için 230 TL talep eden okullar var.

‘MOBBİNG UYGULAYANLAR VAR’

Konuyla ilgili görüş aldığımız Özel Okul Velileri Platformu temsilcileri, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde açıkça ek hizmetlerden isteyen velilerin faydalanacağının belirtilmesine rağmen özel okulların birçoğunun ek hizmetleri fahiş fiyatlarla veliye dayattığını dile getiriyor. Veliler, ayrıca aynı kitapları okul dışından daha uygun fiyatlarla edinmek isteyenlere ise mobbing uygulayan okulların olduğuna dikkat çekiyor.

VELİLER ÖDEMEKTE ZORLANIYOR

Eğitim giderlerine yüksek öğrenim ücretlerinin yanı sıra kitap ücretlerinin de eklenmesine veliler tepki gösteriyor. Velilerin görüşleri şöyle:

- Geçen yıl 8.000 TL olan kitap ücretleri bu yıl 20.000 TL’ye çıktı.

- 1. sınıfa başlayacak çocuğumuzun kitapları için 18.450 TL’lik bir ücret talep ediliyor. Bizden istenen yemek bedeli kitap bedelinden daha az. Bu fiyatlar makul bir düzeye indirilmeli.

- Kitap ücretleri neredeyse eğitim ücretine yaklaştı. Her yıl yüzde 100 zam oluyor. Verdikleri kitapların toplam fiyatı 5-6 bin TL’yi geçmez ama 2-3 katı para istiyorlar.

- 2. sınıfa başlayacak çocuğum için 16.180 TL, anaokuluna başlayacak olan için ise 7.950 TL tutarında kitap ücretleri isteniyor. Bunlara ek olarak 7.000 TL’lik kırtasiye parası var. Yaklaşık olarak her kaynak kitap 800 TL’ye denk geliyor. Bugün hangi kitap piyasada 800 TL?

Haberin Devamı

- Oğlum 11. sınıfa geçti ve kitaplar için erken ödemede yüzde 10 indirimli diye mesaj geldi. İndirimli fiyat dedikleri 13.500 TL. Okul olarak bir üst sınıf öğrencilerinden kitaplar yıl sonunda toplanıp alt sınıflara temin edilse ve bu şekilde her yıl uygulansa her veli daha rahat etmez mi?

- 1. sınıf için 17.000 TL isteniyor. Kayıt yaptırırken ufak bir ücret diyorlardı.

- Adana’da yerel bir kolej, servis için 23.000 TL, yemek için 19.000 TL, kitap için 11.000 TL, kıyafet için 4.000 TL istiyor.