Eğitim Külbastı Nedir, Hayvanın Neresidir? Kısaca Külbastının Tarihi

Külbastı Nedir, Hayvanın Neresidir? Kısaca Külbastının Tarihi

14.12.2021 - 14:52 | Son Güncellenme:

Kuzu ve dana etinin pişirme yöntemi olarak bilinen külbastı zamanla tavuk eti ve hindi eti gibi etlerde de kullanılan bir çeşit halini almaktadır. Külbastı kelimesi eski dönemlerde odun ateşinin kor halinde yakılması ile kül üzerinde pişirilmesi zamanla kül bastı haline gelmiştir. Külbastı nedir ve hayvanın neresidir? Külbastı tarihi ne zamana dayanmaktadır hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Külbastı Nedir, Hayvanın Neresidir Kısaca Külbastının Tarihi

 Külbastı hayvan etlerinin özellikle kemiksiz taraflarından elde edilen bir et kesim çeşidi olarak tanınmaktadır. 

Haberin Devamı

 Külbastı Nedir? Hayvanın Neresidir? 

 Külbastı eski atalardan günümüze ulaşan et pişirme yöntemi olarak bilinmektedir. Külbastı yapımı için kullanılacak etler özel olarak kesilip ince dilimler şeklinde hazırlanıp dövülerek hazırlanıp özel yapılmış sos içinde bekletildikten sonra mangal kömürü şeklindeki odun kömüründe pişirilmesi ile elde edilmektedir. 

 Külbastı hayvanın döş kısmından kola yakın yerinden elde edilen kemiksiz et olarak bilinmektedir. Külbastı yassı şekilde dilimlenerek hazırlanmaktadır. 

 Külbastının Tarihi 

 Külbastı eski Türklerde göçebe hayat sürülmesi ile yaygın şekilde tercih edilen bir pişirme yöntemi ve et yemeğidir. İlk insan topluluklarının da avcılık ve toplayıcılık zamanlarında ateşin bulunmasıyla külbastı pişirip yedikleri o dönemlerden günümüze kadar ulaşmış bir yöntem olduğu bilinmektedir. 

Haberin Devamı

 Külbastı etinin hazırlanmasında kırmızı etin yanı sıra beyaz et yapımı daha sonraları üretilmiş hayvan çiftliklerinde üretilen hayvanlar ile elde edilir hale gelmektedir. 

 Külbastı hazırlanması için hayvanın etinin yumuşak ve sinirsiz bölgeleri tercih edilmektedir.