Eğitim Öğrenciler kurstan kursa koşuyor

Öğrenciler kurstan kursa koşuyor

03.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkçe, matematik, fizik, piyano, tenis, yüzme… Öğrenciler özel dersler arasında adeta mekik dokuyor. Saatlik ücretlerin 100 TL’den 1.500 TL’ye kadar değiştiği derslere spor, sanat alanları da eklenince bir öğrencinin aylık masrafı 15 bin TL’ye ulaşıyor.

Öğrenciler kurstan kursa koşuyor

Ozan Ömer Kadüker - Sınava hazırlanan öğrencilere okul, kurs yetmiyor ayrıca özel ders takviyeleri alıyorlar. Matematik, fizik, Türkçe öne çıkan dersler. Öte yandan sınava hazırlanmayan öğrenciler ise başka kurslar arasında adeta mekik dokuyor. İngilizce, piyano, tenis, yüzme... Ders listesi uzayıp gidiyor. Özel dersleri öğretmenler, üniversite öğrencileri, akademisyenler veya alanında uzman kişiler veriyor. Ücretler ise ders veren kişinin mesleğine, deneyimine göre değişiyor. Örneğin matematik dersi için bir üniversite öğrencisi saatlik 150 TL  isterken 20 yıllık deneyimli bir öğretmende bu ücret 1.500 TL’ye çıkabiliyor. Piyano dersini konservatuvar öğrencisinden 250 TL’ye almak mümkünken bir orkestra şefinden, öğretim görevlisinden almak istediğinizde ücret 1.500 TL’yi aşıyor.  

Haberin Devamı

Tek öğretmen 10 ders 

Eğitim platformlarındaki popüler öğretmenlerin saatlik ders ücretleri çok yüksek. Popülerlik öğrenci referansları, öğretmenin deneyimi, çalıştığı kurumlar, eski öğrencilerin sınav başarısına göre artıyor. Bazı öğretmenler ise tek başlarına 10 ders veriyor. Örneğin bir öğretmen ilköğretim ve lise seviyeleri için Türkçe, matematik, tarih, coğrafya, fen bilgisi, geometri, matematik, Fransızca, İngilizce, zaman yönetimini aynı anda veriyor. Bazı öğrenciler kursa gitmek yerine bu şekilde tüm dersleri veren öğretmenleri tercih ediyor.  

Özel ders veren bazı öğretmenler, daha çok öğrenci çekmek için kampanyalar da düzenliyor. Aralarında başarı garantisi sunanlar dahi bulunuyor. Özellikle daha önceki öğrencilerinin başarılarını referans göstererek ‘programa uyma şartı’ ile sınav kazandırma garantisi sunan öğretmenlerden boş ders saati bulmak neredeyse imkânsız. 

Haberin Devamı

Kitaplar cep yakıyor 

Liselere ve üniversitelere giriş sınavlarına hazırlanan adaylar, özel derslerin yanı sıra her gün yüzlerce soru çözüyor. Bu nedenle sürekli yeni ders kitapları, soru bankaları satın alıyorlar. Kitap ücretleri de ortalama 70 TL ile 300 TL arasında kadar değişiyor. Tüm derslerin bulunduğu kitap setlerinin ücretleri ise 5.000 TL’ye kadar çıkıyor. 

Ücretler ne kadar?

Derslerin saatlik ücretleri ortalama 500 TL. İkisi akademik biri hobi olmak üzere 3 ders alan bir öğrencinin aylık masrafı 15.000 TL’ye ulaşıyor. Ders ücretleri şöyle: 

Matematik: 100-1500 TL 

Türkçe: 100-750 TL 

İngilizce: 200-1700 TL 

Tarih: 150-650 TL 

Fizik: 300-2000 TL 

Keman: 300-700 TL 

Piyano: 250-1500 TL 

Yüzme: 100- 1000 TL