Eğitim 'Öğrencilerin çoğu tercihine yerleşti'

'Öğrencilerin çoğu tercihine yerleşti'

25.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

LGS kapsamında sınavlı okul ve yerel yerleştirme için tercihte bulunan 1.2 öğrencinin yüzde 95’i tercihleri doğrultusunda bir liseye yerleşti. Depremzede öğrenciler için açılan 13 bin 795 kontenjanın ise tamamı doldu.

Öğrencilerin çoğu tercihine yerleşti

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 4 Haziran’da gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavla öğrenci alan devlet liselerine yerleştirme sonuçları dün açıklandı. Buna göre tercihlerde bulunan 1 milyon 14 bin 675 öğrencinin yüzde 95’i tercihlerinden birine yerleşti.

Haberin Devamı

Sınavla öğrenci alan okullar için açılan 204 bin 812 kontenjanın 200 bin 310’u öğrenciler tarafından tercih edildi ve yerleştirme oranı yüzde 97.80 olarak gerçekleşti.

Depremzede öğrenciler yerleşti

İlk yerleştirme döneminde fen liselerindeki 40 bin 380 ve sosyal bilimler liselerindeki 10 bin 740 kontenjanın tamamı doldu. Anadolu liselerinde bulunan 71 bin 90 kontenjanın yüzde 99,79’una öğrenci yerleşirken bu lise grubunda Türkiye genelinde sadece 146 kontenjan boş kaldı. Anadolu imam hatip liselerindeki 42 bin 76 kontenjanın yüzde 96.09’u dolarken 40 bin 526 kontenjanı bulunan mesleki ve teknik Anadolu liselerinin yüzde 93.31’ine öğrenci yerleşti. Depremzede öğrenciler için Türkiye genelinde 13 bin 795 kontenjan açılmıştı, tamamı doldu.

Haberin Devamı

Merkezi yerleştirmede açık kalan kontenjanlar için nakiller kapsamında öğrenci alınacak. İki dönem hâlinde yapılacak nakillerden, ilk yerleştirmede herhangi bir okula yerleşemeyen veya yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler yararlanabilecek.

Nakil takvimi

MEB’in yayınladığı takvime göre yerleştirmeye esas 1. nakil için tercihler dün başladı, 28 Temmuz’a kadar devam edecek ve 1. nakil sonuçları 31 Temmuz’da açıklanacak. İkinci nakil tercih başvuruları ise 31 Temmuz- 4 Ağustos tarihlerinde alınacak, sonuçlar 7 Ağustos’ta ilan edilecek.

‘Tek çarem okumaktı’

Öğrencilerin çoğu tercihine yerleşti

Elazığ’da 2500 rakımlı Kepir Yaylası’nda ailesiyle hayvancılık yapan ve çobanlık yaptığı sürede ders çalışarak LGS’de Türkiye 2’ncisi olan 14 yaşındaki Muhammet Halil Yazar, Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi’ni kazandı.

Elazığ’ın en uzak ilçesi olan Arıcak’ta hayvancılıkla uğraşan Yazar ailesinin 2 çocuğundan biri olan Muhammet Halil, bu yıl Arıcak Ortaokulu’ndan mezun oldu. Kışın kasap dükkânlarında babasına yardım etti, yazın ise Kepir Yaylası’nda çadırda kalarak hem çobanlık yaptı hem de ders çalıştı. Muhammet, bu yıl girdiği LGS’den 494 puan alarak Türkiye ikincisi oldu.

Sadece bir soruyu yanlış yapan ve birinciliği kaçıran Muhammet, “Başarımın sırrı ailem. Ailem benimle ilgilendi. Telefonum yok, televizyonu da kaldırdım. Öğretmenlerim benimle çok ilgilendi. Elazığ’a gidip benim istediğim kitapları alıyorlardı. Bende çalışıyordum. Arıcak’ta hiçbir dershane ve etüt merkezi yok. Biz de zaten bu hayatı ve zorluğu gördüğümüz için tek çaremiz okumaktır” dedi. Üniversite sınavında da aynı başarıyı göstermek istene Muhammet’in en büyük hedefi ise iyi bir cerrah olmak. -İHA