Eğitim Okullar arası fark azalacak

Okullar arası fark azalacak

18.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ikinci kalkınma planı olan ve 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı çerçevesinde eğitim sistemi “Kaliteli eğitime erişimde fırsat eşitliğine” odaklanacak.

Okullar arası fark azalacak

HANDE ATILGAN / Ankara - Plana göre, okullar arası nitelik ve öğrenciler arasındaki başarı farkını kapatma hedefi doğrultusunda okul bazlı performans değerlendirme sistemi ile gelişimde geride kalan okullar tespit edilecek. Okul yöneticiliği için de sertifikalandırma yapma amacıyla kurumsal alt yapı kurulacak. Plan döneminde okul bütçeleri “Bütçe-Yatırım İzleme ve Takip Sistemi” ile düzenli olarak takip edilecek. Okulların nitelik takibinin öğrenci ayağında ise devamsızlık takibi geliştirilecek.

Haberin Devamı

Okul öncesi iyileştirilecek

Devamsızlıkta risk faktörlerinin tespit edilmesi, velilerle ön görüşmelerin yapılması, ihtiyaç duyan öğrencilere nakil kolaylığı sağlanması gibi çalışmalarla ilerleyen devam takibi için kız çocuklarına özel önem gösterilecek. Bu çerçevede, bugün yüzde 91,6 olan “14-17 yaş arası kız çocuklarının okullaşma oranının” 2028’de yüzde 100’e ulaşması sağlanacak.

Liselerde yaygınlaşan açık öğretimin, yetişkinlere yönelik yoğunlaşması, yaşlı veya meslek sahibi olanların katıldığı hayat boyu öğrenme sistemiyle paralel gitmesi için de çalışmalar yapılacak. Okul öncesi öğretimin iyileştirilmesine ilişkin ‘hayırseverler ve özel sektörden gelen bağışların bu alana yönlendirilmesi’ hedefinin yinelendiği planda, kalite standartlarının belirleneceği kaydedildi.