Eğitim Prof. Dr. Şahin’in projesine TÜBİTAK - MID Ortak Proje Çağrısından destek

Prof. Dr. Şahin’in projesine TÜBİTAK - MID Ortak Proje Çağrısından destek

09.01.2024 - 10:23 | Son Güncellenme:

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ve Özbekistan Yenilikçi Kalkınma Bakanlığı ile ikili iş birliği programı kapsamında ilk kez düzenlenen ve tüm bilim dallarının başvurusuna açık olan ortak proje çağrısı sonuçlandı. Türkiye’den ve Özbekistan’dan pek çok üniversiteden çok miktarda projenin başvurduğu çağrıda, 3’ü fen bilimleri, 1’i sosyal bilimler alanından olmak üzere toplam dört projenin desteklenmesi kararlaştırılırken, sosyal bilimler alanından kabul edilen proje Ege Üniversitesinden geldi.

Prof. Dr. Şahin’in projesine TÜBİTAK - MID Ortak Proje Çağrısından destek

Türkiye yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin’in, Özbekistan yürütücülüğünü ise Namangan Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nasirjon Muhammadalievich Ulukov’un üstlendiği “Özbekçe ve Türkçe Geortonimlerin Dilsel-Kültürel ve Etno-Dilsel İncelemesi” başlıklı proje TÜBİTAK - MID Özbekistan Ortak Proje Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projenin Türkiye ayağının yürütücüsü olan Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin’i tebrik ederek başarılar diledi. Uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda yeni dönemde hem bireysel hem de kurumsal düzeyde önemli ikili iş birliği adımları attıklarını söyleyen Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Alanlarında yetkin akademisyenlerimiz, uluslararası projelerde yer alarak Ege Üniversitesi markasını küresel düzeyde duyurmaya devam ediyorlar. TÜBİTAK ile MID arasındaki iş birliği çerçevesinde yayınlanan ortak Ar-Ge projeleri çağrısı kapsamında Üniversitemiz Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin’in Türkiye yürütücüsü olduğu proje, sosyal bilimler alanında desteklenmeye uygun bulunan tek proje oldu. Hocamızı tebrik ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

“TÜRK VE ÖZBEK KÜLTÜRLERİNİN RİTÜELLERİ İNCELENECEK”

Yürüttükleri çalışma ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin ise, “Projenin Özbekistan ayağının yürütücüsü Prof. Dr. Nasircan Ulukov, Namangan Devlet Üniversitesinde görev yapmaktadır. Kendisiyle 2020 yılında, tarafımızdan düzenlenen ‘I. Uluslararası Adbilim Sempozyumu’nda tanışmıştık. Sonrasında iki üniversite arasında ikili iş birliği anlaşması yaptık ve bu anlaşmayla 2021 yılında 15 günlüğüne üniversitemizde misafir ettik. Bu süreçte çalışma alanlarımızın ve bilime bakışımızın çok yakın olduğunu gördük ve birlikte çalışma kararı aldık. TÜBİTAK ve Özbekistan Yenilikçi Kalkınma Bakanlığı böyle bir proje çağrısına çıkınca, bundan yararlanmaya karar vererek ‘Özbekçe ve Türkçe Geortonimlerin Dilsel-Kültürel ve Etno-Dilsel İncelemesi’ başlık projemizi sunduk. Proje, iki kardeş halkın, ulusal ve uluslararası bayramlarını, dil-kültür, ento-dil çerçevesinde araştırmayı amaçlayan bir projedir. Genel anlamda Filoloji, özelde ise Türk adbilimi ile ilgilidir. Proje kapsamında iki ülkenin bayramları, tatilleri, festivalleri ve milli günleri tarihi ve çağdaş isimleriyle tespit edilecek ve bunların anlamları incelecek; ortaya çıkan malzemenin koleksiyonu oluşturulacaktır. Ayrıca ulusal ve uluslararası bayramların hem Türk hem de Özbek kültürlerindeki anlamlarının etno-dilsel ve etno-kültürel açıdan incelenmesi planlanmaktadır. Söz konusu ritüellerin tarihsel gelişimleri, iki toplumda ifade ettiği anlamlar da bu çerçevede incelenecektir. Tüm bunların neticesinde iki ülkenin halkları birbirini daha yakından tanıma fırsatı bulacak, ayrıca birbirlerinin kültürlerini merak eden ve bunu yaşayarak görmek isteyen kişilere kılavuz mahiyetinde bilgiler sunacaktır” dedi.

Haberin Devamı

“İKİ ÜLKENİN BİLİMSEL ENTEGRASYON SÜRECİNE BÜYÜK İVME KAZANDIRACAK”

Bu tür araştırmaların kardeş iki ülkenin bilim insanları arasında var olan iş birliklerini daha da güçlendireceğini vurgulayan Prof. Dr. İbrahim Şahin, “Kanaatimizce bu projenin tek faydası, konusunda ortaya koyacağı bilimsel çıktılar değildir. Sosyal Bilimler alanında böyle bir projenin kabul edilmiş olması, iki ülkenin bu alanda çalışan araştırmacılarını güdüleyecek bir etki oluşturacaktır. TÜBİTAK’ın bu proje çağrısıyla Özbekistan’a açılmış olması da son derece önemlidir. Bu, iki ülkenin üniversitelerinin bilimsel entegrasyon sürecine büyük ivme kazandıracak, dolayısıyla Türk halklarının yakınlaşmasına ve kardeşliğine hizmet edecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Prof. Dr. İbrahim Şahin, “Son olarak geçtiğimiz 3-4 yıllık süreç içerisinde, Özbekistan üniversiteleriyle iş birliğine büyük önem veren, bu çerçevede pek çok ikili işbirliği protokolünün imzalanmasını teşvik eden, Özbekistan’dan 60 yakın üniversitenin rektörünü İzmir’de bir forumda buluşturarak bu iş birliğine ön ayak olan Rektör Hocamızı da bize verdiği destekten dolayı kutluyor, kendisine şükranlarımızı sunuyoruz. Projemizin; ekiplerimize, üniversitelerimize, ülkelerimize ve Türk halklarının entegrasyonuna faydalı olmasını diliyorum” dedi.