Ekonomi 9,5 milyon işçinin kıdem tazminatı sorunu var

9,5 milyon işçinin kıdem tazminatı sorunu var

26.09.2013 - 14:47 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, 9,5 milyon işçinin kıdem tazminatıyla ilgili ciddi sorunları olduğunu söyledi.

9,5 milyon işçinin kıdem tazminatı sorunu var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik "Çalışanların hakkını koruyan, müteşebbislerin de rekabetinde rekabet gücünü arttıran sihirli formülü arıyoruz. Bu sihirli formülü nasıl buluruz bilemiyorum ama Çalışma Meclisi'nin amacı bu sihirli formülü bulmak" dedi.

Bakan Çelik, Bilkent Otel'de düzenlenen Çalışma Meclisi'nin 10'uncu toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

Çalışma Meclisi'nin ülkenin önde gelen sosyal diyalog platformlarından biri olduğunu ifade eden Çelik, sosyal diyalogu esas alan, emek ile sermayeyi birbirini tamamlayan iki unsur olarak gören yaklaşımları sayesinde çalışma hayatıyla ilgili son derece önemli reformlara hep birlikte imza attıklarını belirtti.

Bu düzenlemelerin başında, İş Kanunu, Sosyal Güvenlik Reformu, Genel Sağlık Sigortası, İntibak Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi ve memurlara toplu sözleşme hakkı sağlayan yasanın geldiğini bildiren Çelik, şunları kaydetti: "Gerek yasama faaliyetleri gerekse toplu sözleşme masasındaki değerlendirmeler ve asgari ücret tespit komisyonu olarak 'biz yaptık oldu' yaklaşımıyla değil, sosyal diyalog çerçevesinde sosyal taraflarla günlerce, haftalarca toplantılar gerçekleştirdik ve sonuç aldık. Çalışma hayatında çözüme kavuşan sorunların yanında önümüzde duran sayın Başbakanımızın, 'anlaşarak gelin' dediği konular var. Bu meclisin alt yapı çalışmalarını gerçekleştirdik orada, 'alt işverenlik', 'kıdem tazminatı', 'iş sağlığı ve güvenliği yasası sonrasında yaşanan ve yaşanması muhtemel sorunlar', 'özel istihdam büroları', 'sendikal örgütlenmenin önündeki engeller' ve 'istihdam politikaları' başlıkları belirlendi."

Haberin Devamı

İşçinin de işverenin de kıdem sorunu var

Bakan Çelik, alt işverenliğin 1936 yılından beri Türkiye'de olan bir yapı olduğuna, bu yapının dünyanın birçok ülkesinde de bulunduğuna dikkati çekerek, halk arasında "taşeron işçi" diye adlandırılan işçilerin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kıdem tazminatının da uzun süredir tartışılan konuların başında geldiğini ve bu uygulamanın yaklaşık 11 milyon çalışanı ilgilendirdiğini ifade eden Çelik, "11 milyon çalışan içerisinde yüzde 10'luk bir kısmın, yani yaklaşık 1,5 milyon işçimizin kıdem tazminatı sorunu yok ama geriye kalan 9,5 milyon işçimizin kıdem tazminatıyla ilgili ciddi sorunları var. Bu konuda işverenlerimizin de yaşadığı sorunlar var. İşverenler de 'OECD ülkeleri arasında kıdem tazminatı oranı en yüksek ülkeyiz' diyor.

İşçilerimiz diyor ki, '11 ay çalıştırılıyorum, 12 çalışmadığım için kıdem tazminatını hak edemiyorum.' Onun için mutlak olarak bu sorunlara çözüm üretmemiz lazım. Biz bu konuları sadece işverenlerin toplantılarında değil işçi konfederasyonlarının genel kurullarında da dile getiriyorum" diye konuştu.

"İşçinin istismarını masaya yatırmalıyız"

Haberin Devamı

Geçici işçiler, kısmi çalışanlar ve evde çalışanların sosyal güvencelerden yoksun olduğunu bildiklerini ifade eden Çelik, yüzde 52 olan istihdamdaki kayıtdışılığın yüzde 37'ye gerilediğini bildirdi.

Söz konusu düşüsün son derece olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Çelik, yüzde 37'lik kayıtdışılığın sadece yüzde 1'inin 7 milyon lira maliyet oluşturduğunu, bunun da sosyal güvenlik açığını etkilediğini kaydetti.

Bakan Çelik, "İşçinin istismarını mutlaka önleyecek düzenlemeyi mutlaka masaya yatırmamız gerekiyor" dedi.