Ekonomi Alışverişe anne dopingi

Alışverişe anne dopingi

12.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Anneler Günü alışverişleri hızlandı. Bu dönemde online’da 30 milyar TL’yi aşkın hacim beklenirken, sepet tutarının 400 TL olması öngörülüyor.

Alışverişe anne dopingi

AYLİN RANA AYDİN - Perakendede Anneler Günü hareketliliği giderek hızlanıyor. Her yıl mayıs ayının ikinci haftasında kutlanan Anneler Günü’nde mücevherden giyime, kozmetikten elektronik eşya ve çiçeğe kadar birçok hediye seçeneği tercih ediliyor. Bu yıl Anneler Günü kampanyalar dönemi için online’da 30 milyar TL’nin üzerinde bir hacim beklenirken, önceki yıllarda 350 TL olan sepet tutarının bu yıl 400 TL olması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, “Geçtiğimiz yıllarda pandeminin etkisinde geçirilen Anneler Günü’nün ardından bu yıl da bu özel günü şubat ayı yaşadığımız deprem felaketinin gölgesinde karşılıyoruz. Aynı zamanda bu yıl Anneler Günü Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler ile aynı güne denk geliyor. Hepimizin en özelleri arasında yer alan annelerimiz için hediye alışverişleri de bir yandan devam ediyor” dedi.

30 milyar TL hacim

Anneler Günü kapsamındaki online alışverişlerin e-ticaret verilerine olumlu etki sağlamasını beklediklerini açıklayan Ekmekçi, şöyle konuştu:

“Bu yılın Anneler Günü kampanyalar dönemi için online sektör olarak toplam 30 milyar TL’nin üzerinde bir hacim bekliyoruz. Anneler günü haftasında geçtiğimiz yıllarda 350 TL olan sepet tutarının, bu yıl 400 TL olacağını öngörüyoruz. Pandeminin etkisi geçse de o dönemde hayatımızın ayrılmaz parçası olan online alışveriş alışkanlıkları büyümeye devam ediyor. Anneler Günü alışverişleri diğer özel günlerde olduğu gibi 1-2 hafta öncesinden başladı. Hediye kategorilerine baktığımızda küçük ev aletleri, cep telefonu ve tablet gibi teknoloji ürünleri, kozmetik, giyim, ayakkabı, çanta ve mücevherat ürünleri öne çıkıyor. Aynı zamanda online çiçek siparişlerinde de yoğun talep bekliyoruz.”

Haberin Devamı

‘Olumlu katkı sağlar’

IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara ise Anneler Günü’nün her yıl e-ticareti hareketlendiren önemli ve özel günlerden biri olduğunu ve dolayısıyla bu yıl da e-ticarete ciddi bir olumlu katkısı olacağını dile getirdi.

Geçtiğimiz yıllarda aynı günde kuyumculuk sektörünün oldukça yüksek satışlar gerçekleştirdiğini kaydeden Özkara, “Bunun yanı sıra aksesuar kategorisindeki takı, bileklik kolye gibi ürünlerin ciddi bir satış oranı var. Bu yıl yükselen altın ve gümüş fiyatları sebebiyle kullanıcılar bu kategoriye yönelebilir diye düşünüyorum. Yine elbette küçük ev aletleri Anneler Günü’nde en çok tercih edilen ürün gruplarından biri. İyi bir kampanya ile yüksek satışlar elde edilebilir. Telefonların da Anneler Günü’nde satışının arttığını görüyoruz. Elektronik kategorisinde de hareketlenme bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Alışverişe anne dopingi

Vazgeçilmez hediye: Çiçek

Türkiye Çiçekçiler Birliği Başkanı İsmail Başaran, bu dönemde gülden şebboya, lilyumdan kır çiçekleri ve saksı bitkilerine kadar pek çok çiçek türünün hediye olarak tercih edildiğini söyledi. Anneler Günü’nün seçim gününe denk gelmesi sebebiyle teslimatla ilgili çekinceleri olduğunu belirten Başaran, “Teslimat zamanında insanlar evde mi duracak ya da çiçekçi ne kadar stok maliyetine girsin gibi çekincelerimiz var” dedi.

Hediye çiçek satın almak isteyenlerin tek çiçeğe yönelmediklerini söyleyen Başaran, şöyle konuştu:

“Bahar olduğu için tüm çiçekler var. Genelde aranjmanlar buket de olsa tercih ediliyor. Saksı bitkileri de tercih ediliyor. Çiçek fiyatları sezona göre, çiçeğe göre değişir. Ancak 300-500 lira gönderimli olan çiçekleri alıyorlar ya da mağazaya gelip istediği fiyata limiti belirleyip sipariş verebiliyorlar. Çiçek fiyatları türüne göre bin liraya kadar çıkabiliyor.”