Ekonomi Aylık enflasyon ocakta yüzde 6.7

Aylık enflasyon ocakta yüzde 6.7

06.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ocakta enflasyon aylık bazda yüzde 6.7, yıllık bazda yüzde 64.86 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şubattan itibaren enflasyonun aylık oranlarının düşeceğini öngördü.

Aylık enflasyon ocakta yüzde 6.7

Son beş aydır düşüşte olan tüketici enflasyonu, ocakta aylık bazda yeniden yükselişe geçerek yüzde 6.7 olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayına ilişkin enflasyon verisini açıkladı. Buna göre aylıka yüzde 6.7 olan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı ayına göre yüzde 64.86 ve 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 54.72 yükseldi.

Haberin Devamı

Tüketici fiyatları kapsamında geçen yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 40.62 ile giyim ve ayakkabı, en yüksek artış gösteren ana grup ise yüzde 92.27 ile lokanta ve oteller oldu. Aylık bazda giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar yüzde 1.61 düşerken yüzde 17.68’le sağlık, fiyatların en hızlı arttığı grup oldu.

Üretici yatay

Tüketici fiyatlarının hızlı arttığı ocak ayında üretici fiyatları ise aylık bazda yüzde 4.14 yükselirken yıllık bazda neredeyse yatay seyretti. Geçen ay yıllık bazda yüzde 44.22 olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artışı, ocakta 44.20’ye indi. 

Sanayinin dört sektöründe yıllık fiyat değişimleri şöyle gerçekleşti: Madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 65.03, imalatta yüzde 53.80, su temininde yüzde 66.35 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında ise 32 azalış kaydedildi.

Haberin Devamı

Aylık enflasyon ocakta yüzde 6.7

‘Şubatta düşecek’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda ocak verisinin ana eğilimi etkilemesini beklemediklerini dile getirdi. Bakan Şimşek, sosyal medya mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Ocak ayında aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı yükselerek yüzde 6.7 gerçekleşirken, yıllık enflasyon yüzde 64.9 oldu. Ocak ayında büyük oranda enflasyona yansıyan bu etkilerin enflasyonun ana eğilimini etkilemesini beklemiyoruz. Şubattan itibaren aylık enflasyonun kayda değer şekilde düşerek tahmin patikamızla uyumlu seyredeceğini öngörüyoruz. Yıllık enflasyonda ise yılın ikinci yarısında belirgin bir gerileme göreceğiz. Fiyat istikrarını sağlamak temel önceliğimizdir.”