Ekonomi Bakan ‘ayıklayacağız’ dedi TBB’den ‘sert defans’ yedi!

Bakan ‘ayıklayacağız’ dedi TBB’den ‘sert defans’ yedi!

18.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘İzah edilemeyen işlem ücretleri artık olmayacak' diyen Yazıcı'ya, Bankalar Birliği'nden ‘komisyon ve ücretlerin tarafların sözleşme hürriyeti içinde belirlenmesi daha doğru olacaktır’ yanıtı geldi

Bakan ‘ayıklayacağız’ dedi TBB’den ‘sert defans’ yedi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni ‘Tüketici Kanunu’yla birlikte 2013'ten itibaren bankacılık sektöründe uygulanan işlem ücretlerini kaldıracaklarını açıkladı. Buna ilk tepki Türkiye Bankalar Birliği'nden (TBB) geldi. Yazıcı'nın “Bayağı defans bekliyoruz” sözlerinden iki gün sonra, TBB, ücret ve komisyonların tüketici ve bankaların sözleşme hürriyeti içinde belirlemesinin daha doğru olacağını bildirdi.
Yazıcı, “İşlem ücretlerine baktık. 31 madde çıkardık. Bunları ayıklayacağız. Hedefimiz bunları kaldırmak” demişti. Yazıcı, konuyu TBB yönetimiyle de görüşeceklerini belirtmişti.

‘Sanal tim’ yorum peşinde
Bu gelişmeler sonrası Gümrük Bakanlığı bünyesinde bir sanal izleme timi kurulmuş durumda. Bu ekibin işi internette başta Facebook ve online forumlar olmak üzere onlarca farklı kaynaktan tüketicilerin konuyla ilgili yaptığı yorumları izlemek. Buradaki havayı gözlemleyen bakanlık ekibi, ilgili yorumlara ve gelen isteklere bakarak taslağa yeni madde ekleyecek.
Bu arada bakanlık, yasanın hazırlık sürecinde tüketicilerin desteğini arkasına alabilmek için alışık olmadık bir uygulama giderek taslak metnini ve konuyla ilgili sunumu dün resmi internet sitesinde yayımlamaya başladı.
Taslağın bayram sonrası tüm milletvekillerine gönderileceği ve konuyla ilgili vekil görüşlerinden de yararlanılacağı öğrenildi.
Yazıcı, 2011'de bankaların faiz dışı gelir kalemlerinde yer alan hizmet gelirleri ile kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan elde ettiği gelirin oldukça yüksek bir rakam (17.1 milyar TL) olduğunu vurgulayarak, bunun yarı yarıya indirilebileceğini ifade etmişti.

Haberin Devamı

TBB: işin maliyeti var, ücret gerekli
Türkiye Bankalar Birliği, bankacılık ürün ve hizmetlerinden ücret alınmasının düzenlemelere uygun olduğu görüşünde. TBB, "Müşterilerin ürün ve hizmet seçimlerini bilinçli olarak ve kendi tercihlerine göre yapmaları, ücret ve komisyonların da tarafların sözleşme hürriyeti içinde belirlenmesi daha doğru olacaktır" dedi. Birliğin, bankaların sunduğu ürün ve hizmetler karşılığında ücret ve komisyon almasının, ürün ve hizmetler için yapılan yatırım harcamalarının maliyeti ve masrafların karşılığı gereği olması sebebiyle, düzenlemelere uygun olduğu görüşü savunuldu.
TBB ayrıca, uluslararası uygulamalarda ve Avrupa Birliği (AB) düzenlemelerinde de olduğu gibi, ücret ve komisyonların piyasa mekanizması çerçevesinde serbestçe belirlenmesinden yana olduğunun altını çizdi. Açıklamada, ücret ve komisyonlar konusunda müşterilerin önceden, açıkça ve doğru şekilde bilgilendirilmesi gerektiği görüşüne de yer verildi.

Haberin Devamı

Birliğe üye 44 banka bulunuyor
1958'de kurulan TBB'nin Türkiye'de iş yapan yerli, yabancı tüm mevduat bankalarıyla, kalkınma ve yatırım bankaları olmak üzere 44 üyesi bulunuyor. Birliğin amacı, bankacılık sektörünün hak ve menfaatlerini gözeterek, sektörün büyümesine, haksız rekabetin önlenmesine ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmak.

Bakan Yazıcı’nın ücret listesinde 31 madde var
1- Kredi kartı yıllık aidat ücreti
2- Hesap işletim ücreti
3- İşlemsizlik ücreti
4- Dosya masrafı
5- Komisyon ücreti
6- Hayat sigortası ücreti
7- Sigorta bedelleri
8- Katkı payı
9- Ekspertiz ücreti
10- İpotek tesis ücreti
11- İpotek fek ücreti
12- İlave peşin komisyon
13- Havale ücretleri
14- EFT ücretleri
15- İnternetten döviz transfer ücreti
16- ATM nakit çekim masrafı
17- Bakiye görüntüleme ücreti
18- Mevzuat araştırma ücreti
19- Dekont ücreti
20- Ekstre ücreti
21- Telefon, faks ve posta ücretleri
22- SMS, e-posta ücretleri
23- Menkul kıymet şifre gönderim işlemi
24- Menkul kıymet bakım ücreti
25- Rehin, haciz kaldırma ücreti
26- Nakit avans komisyonu
27- Farklı şubeden döviz çekme bedeli
28- Asıl kart bedeli, Ek kart bedeli
29- Harcama vaadi ihlal ücreti
30- Arşivden belge çıkarma ücreti
31- 'Kart borcu yoktur' yazısı alma ücreti