Ekonomi Bakan Dönmez: Karadeniz gazını çok kısa bir sürede tüm yurdumuz kullanacak

Bakan Dönmez: Karadeniz gazını çok kısa bir sürede tüm yurdumuz kullanacak

23.04.2023 - 15:32 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de keşfedilen ve karaya getirilen doğal gazın tüm Türkiye’de kullanılacağını belirterek, “Rabbimize ne kadar hamdetsek azdır. Bu kolay olmadı, ayrı bir hadise ama 2,5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde karadan 170 kilometre açıkta, su seviyesinden 5 bin metre derinlikte, tam 10 tane kuyu açtık. İnsanın inemediği, çalışamadığı derinlikte robotlarla çalıştık. Gemilerle boruları döşedik, karaya kadar getirdik. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde de tüm yurdumuz kullanacak” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti’den birinci sırada milletvekili gösterildiği Eskişehir’de seçim çalışmalarını, yaptığı ziyaretlerle sürdürdü. Alpu ilçesine bağlı Ağaçhisar Mahallesi’ne giden Bakan Dönmez, buradaki yağmur ve şükür duasına katıldı. Mahalle girişinde muhtar ve mahalleliler tarafından karşılanan Bakan Dönmez, duaya eşlik etti. Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın karaya bağlandığını hatırlatan Bakan Dönmez, gazın çıkarılmasının hiç kolay olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Kısa bir süre sonra Karadeniz gazının tüm Türkiye’de kullanacağını anlatan Bakan Dönmez, şöyle konuştu:

Son yıllarda ‘şu yerin altında ne var ne yok, bir görelim, bakalım’ diye çok yoğun bir mesai içerisindeyiz. Maden varsa maden, gaz varsa gaz, petrol varsa petrol arayıp çıkartacağız ve sizin hizmetinize sunacağız. Rabbim sizlerin duasını kabul etti. Bize de dedi ki ‘siz de fiili dua yapacaksınız. Arayıp araştırıp, kuyuları açacaksınız’. Biz de azmettik, gayret ettik. Dere, tepe, düz demeden çalıştık. Karadeniz’in 2200 metre altında o gazı bulduk. İki gün evvel de biliyorsunuz gaz yakma, devreye alma törenini Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Filyos’ta, Zonguldak’ta yaptık. Belki televizyonlardan izlediniz. Rabbimize ne kadar hamdetsek azdır. Bu kolay olmadı, ayrı bir hadise ama 2,5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde karadan 170 kilometre açıkta, su seviyesinden 5 bin metre derinlikte, tam 10 tane kuyu açtık. İnsanın inemediği, çalışamadığı derinlikte robotlarla çalıştık. Gemilerle boruları döşedik, karaya kadar getirdik. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde de tüm yurdumuz kullanacak. Bununla da yetinmedik, Sayın Cumhurbaşkanımız ‘bu millet hasretle bekledi. Evet keşif büyük bir keşif ama vatandaşımıza da şöyle bir bayram hediyesi verelim’ dedi. Mutfaklarında kullandığı, sıcak su üretiminde kullandığı gazı 1 yıl süreyle vatandaşımıza hediye ediyoruz. Bu da yetmez, biliyorsunuz bizim sloganımız var; Yarın değil, hemen şimdi. Hemen başlayarak 1 ay süreyle de tüm gaz faturalarını silelim dedi. Biz 170 kilometre açıktan, gazı karaya getirdik, sisteme bağladık. Ama duydum ki buradaki belediyeler 10 kilometre açıktan suyu buraya getirememiş. Şimdi şu seçimleri atlatalım, önümüzde belediye seçimleri var. Belediyeleri de bize verin, o su çeşmenizde kesintisiz aksın inşallah.”

Haberin Devamı

Bakan Dönmez, mahallede bir araya gelip 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladığı çocuklara oyuncak dağıttı.

Bakan Dönmez: Karadeniz gazını çok kısa bir sürede tüm yurdumuz kullanacak

PARTİLİLERLE BAYRAMLAŞTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti’den birinci sırada milletvekili gösterildiği Eskişehir’de seçim çalışmaları kapsamındaki ziyaretlerinin ardından bir düğün salonunda düzenlenen partisinin bayramlaşma programına katıldı. AK Parti Eskişehir milletvekili adaylarının da yer aldığı bayramlaşmada, partilileri selamlayan Bakan Dönmez, son dönemde Eskişehir’de yer alan madenlerle ilgili yapılan yatırımlardan bahsetti. Eskişehir’e enerjide 5.3 milyar liralık yatırım yaptıklarını ifade eden Bakan Dönmez, "Son dönemde Eskişehir’e enerji alanında 5.3 milyar liralık yatırım gerçekleştirdik. Özellikle madencilik alanında. Bizim milli şirketlerimizden, bana bağlı Eti Maden’in en önemli işletmelerinden biri Kırka Mahallesi’nde yer alıyor. Dünyanın en kaliteli bor madeni Rabbim Eskişehir'e nasip etmiş. Buradan önemli bir ihracat gelirimiz oluşuyor. Ama sadece artık boru cevher olarak satmıyoruz. Geçmişte bizden önce cevher olarak satmışız. Tonu 100-120 dolar. Biz geldik dedik ki ‘arkadaş böyle olmaz’. Onu işleyeceğiz. Daha değerli hale getireceğiz. Öyle satacağız. Nitekim boru işleyerek, rafine bor ürün haline getirdik. Tonunu bin dolara çıkarttık. Şimdi artık önümüzde daha farklı projeler var. Bor karbürü üretiyoruz. Dün tonunu 120 dolara sattığımız boru işleyip bize bor karbür olarak 35 bin dolara satıyorlardı. Bugün ‘Bu devran böyle gitmez. Bor karbür nasıl üretiliyorsa, gidin bakın araştırın. Bu fabrikayı burada yapacağız’ dedik. Bandırma'da da 1 ay önce de Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle de açtık. Şimdi o bor karbür tesisimiz çalışıyor. Türkiye'deki talebi karşıladığımız gibi ihracat imkanlarımız da arttı. Daha değerli ürün üreteceğiz. Onun için madencilikte artık yeni sloganımız şu; cevher satmayacağız. Mücevhere dönüştüreceğiz. Mücevher satacağız" dedi.

Haberin Devamı

'LİTYUM PİLE İLGİ ARTTI'

Haberin Devamı

Bakan Dönmez, Eti Maden’in Kırka tesislerinde üretilen lityum pile yoğun bir ilgi olduğunu ifade ederek, "Özellikle son günlerde bu elektrikli otomobiller biliyorsunuz gündemde. Şimdi ama bu elektrikli otomobillerde en kritik malzeme ne? Batarya. O da lityumdan yapılıyor. Dünyada da çok fazla yok. Bor madeninin içerisinde yıllarca bizim geri kazanmayı beceremediğimiz madeni vardı. Mühendislerimiz çalıştı. Ar-Ge'sini yaptı. Artık atmıyoruz, depolamıyoruz, onu geri kazanıyoruz. Böylece lityum ihtiyacımızı kendi madenimizden üretir hale geleceğiz. Lityumun tonu şu anda 30-35 bin dolar civarında. Ne kadar ucuza mal edersek bu arabaları da o kadar ucuza mal edeceğiz, o kadar ucuza size satmış olacağız. Şimdi bu lityuma bu Togg üretenler talip. Dedi ki tamam size verelim. Askeri Pil Sanayimiz var, biliyorsunuz Kayseri’de. Biz talibiz son derece kaliteli bir lityumumuz var. Ben dedim ki bundan sonra lityumu vermek için artık Eskişehir'e yatırım yapmanız lazım. Pil teknolojilerini Eskişehir'e getirenlere lityumu daha rahat veririz. Nalbur parası ödemezsiniz" diye konuştu.

Haberin Devamı

'ŞİMDİ ABD BİZE GELECEK'

Eskişehir’in Beylikova ilçesinde keşfedilen nadir element tesislerinin çok değerli olduğunu belirten Bakan Dönmez, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Türkiye’ye F-35 satışını yapmadığını hatırlatarak, "Beylikova'da dünyada nadiren bulunan elementlerden 17’si tanesini bulduk. Nadir toprak elementleri. Dünyada en çok Çin'de var. İkincisini biz keşfettik hamdolsun. 694 milyon ton cevherimiz var. Çok kritik malzemeler bunlar. Mesela bize satılmayan F-35 uçağı var ya. Orada tam 40 kilo kullanıyorlar. O olmazsa uçmuyor. Şimdi, onlar bizim kapımıza gelecek ‘bunları bize satın’ diye. O zaman pazarlığımızı başka yapacağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, konuşmasının ardından partililerin bayramlarını kutladı. Programın ardından Bakan Dönmez ve partililer, ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüş düzenledi. Bakan Dönmez, sokakta karşılaştığı vatandaşların bayramını kutlarken, çocuklara da balon ve Türk bayrağı verdi.