Ekonomi Bakan Güler açıklamıştı: Gabar ve Kato'da petrol rezervi! İşte Türkiye'nin avantajı

Bakan Güler açıklamıştı: Gabar ve Kato'da petrol rezervi! İşte Türkiye'nin avantajı

29.09.2023 - 15:47 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Gabar’daki petrolün ciddi boyuta ulaştığını söyledi. Bakan Güler, "Kato’da büyük bir rezervin olduğu değerlendiriliyor, şimdi Siirt ve Van’a da bakılıyor” dedi. Peki arama faaliyetleri sonucunda rezerv beklentisi ne? Konuyla ilgili beklentileri Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Danışmanı Prof. Dr. Şenay Yalçın, CNN Türk'te değerlendirdi. İşte detaylar...

Milli Savunma Bakanu Yaşar Güler geçtiğimiz gün yaptığı açıklamasında, "Gabar’daki Petrol ciddi boyuta ulaştı, Kato'da büyük bir rezervin olduğu değerlendiriliyor. Şimdi Cudi var. Hakkari'de de petrol arama faaliyetine başlandı. Siirt’e ve Van’a da bakılıyor. Enerji Bakanımız genç ve çok enerjik. Onun da enerjisiyle doğal kaynaklarımızı kullanmak için her türlü çalışma yapılıyor gerekli ortam oluşturuluyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

REZERV BEKLENTİSİ NE? 

Peki rezerv beklentileri neler? Türkiye'de nerelerde petrol aramaları yapılıyor? Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında değerlendirmeler yapan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Danışmanı Prof. Dr. Şenay Yalçın, Türkiye'nin 5-10 yıl içerisinde enerji sorunun çözeceğini söyledi. Yalçın konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Üretimlerde ana girdi enerji, şu anda genel manada petrol, doğal gaz enerjide yüzde 70 dışa bağımlı Türkiye yapısı var. Bunu azaltma çabaları var. 2022 yılında 95 milyar dolar bu amaç için dışarıya para ödedi Türkiye. 

Türkiye 2017’de milli enerji ve maden politikaları geliştirme noktasında iradesini ortaya koyduktan sonra enerji teknolojilerine ciddi yatırımlar yaptı. Sonuç almaya başladı. Bunun en güzel örneği Batı Karadeniz’de 710 milyar metreküplük doğal gaz ile elde etti. 

Haberin Devamı

Petrolde Güneydoğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere değişik bölgelerde sondaj çalışmaları yapılmaya başlandı. Yerin her noktası delinmeye başlandı. 2022 yılında 419 bin metrelik delme yapıldığı söylenirse bu anlam ifade edebilir. 

‘CİDDİ PETROL REZERVİ KEŞFEDİLDİ’ 

Cudi, Gabar bölgesinde ciddi petrol rezervi keşfedildi. 150 milyon varillik keşiften söz ediyoruz. Bu sadece keşif değil aynı zamanda üretim için elverişli bir jeolojik yapı olarak görüldü. Keşfedilen petrol 3 bin metreye yakın derinlikte.  

Sadece Cudi, Gabar bölgesi değil Kato dağının bulunduğu bölgede daha büyük bir rezerv olduğu işaretleri ortaya çıktı. Böyle olunca de keşif kuyuları ve üretim kuyularına yönelik sondaj çalışmaları yapılıyor. Bölgenin terörden temizlenmesinden sonra artık rahatlıkla çalışmalar yapılabiliyor. 

‘YENİ KEŞİFLER BAŞLAYACAKTIR’ 

Van bir başka bölge, denizde Doğu Karadeniz önemli veriler oluşturuyor. Şırnak’ta, Batman’da, Siirt’te, Mardin’de önümüzdeki günlerde eminim yeni keşifler başlayacaktır. 

Türkiye’nin hedefi şu: Petrolde yüzde 20 yerli ve milli kaynakları kullanabilecek bir yapı oluşturma çalışmaları son sürat devam ediyor. Türkiye’nin kullanabileceği petrol ihtiyacı 950 bin varil. 

Haberin Devamı

Yüzde 20 yerli kaynaklardan sağlayalım istiyoruz. Bu yüzde 10’lara çıkmak üzere. 

İLERİDE DIŞARIYA PETROL SATAR MIYIZ? 

Bulunduğumuz jeolojik bölge açısından petrol birçok bölgede var. Dağlık bölge olduğu için bir deniz değil, parça parça bölgelerde petrole ulaşıyoruz. Keşfediyoruz çıkarılabilir ekonomik özelliği var mı buna bakıyoruz.  

Türkiye’nin şu bakımdan avantajı var. Sondaj filosuna sahip Türkiye, başka ülkelerle yapılan anlaşmalar var. Ortak petrol çıkarmak gibi, bu gerçekleşirse biraz daha önde olmuş olacağız. Türkiye enerji merkezi olma yolunda emin adımlarla yürüyor. 

Denizlerde biraz daha avantajlıyız. Doğu Akdeniz’e onun için önem veriyoruz. Karadaki çalışmalar daha sıkıntılı, ileriye dönük Türkiye enerji politikaları bakımından önem vadediyor.  

TÜRKİYE HANGİ AÇIDAN DAHA AVANTAJLI? 

Doğu Akdeniz’de büyük rezervler bulabilirsek o zaman kaynak büyük olunca yapacağınız yatırım orta vadede çok daha avantajlı bir imkan sağlar. Mevcut durumda (karada) çalışma yapılan bölgelerdeki altyapımız açısından kısa vadede buradaki keşifler bizim için daha avantajlı. İhracat açısından denizler daha büyük bir imkan vadediyor. Hele Karadeniz, muhasır ekonomik bölge bakımından en büyük alana sahip. Oradaki aramada sorun yok. Doğu Akdeniz’de sorun çözülüyor şu anda. Mısır, İsrail ilişkilerimizi biliyorsunuz, ciddi manada sondaja devam edersek sonuç alacağız. 

Haberin Devamı

HANGİ BÖLGELERDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR? 

Batman’da çalışmalar yapılmıştı. Türkiye’de şu anda 5500’ün üzerinde kuyu var. Petrol üreten kuyudan söz ediyoruz. Cudi, Gabar’daki kaynaklarımız çok verimli. Günlük 5 bin varillik üretim yapılıyor. 

Kato’da ve Şırnak’ın diğer bölgelerinde Besler Deresi var, çok ciddi kaynaklar olduğu ortaya çıktı. Buralarda yapılacak olan yatırımlar umut verecek. Van’da benzer şekilde yatırımlar söz konusu. Ege, Manisa, Trakya’da da benzer yatırımlar devam edecek. 

5-10 yıl içerisinde Türkiye’yi enerji sorunun çözmüş olarak göreceğiz.