Ekonomi BES’in yarısı nasıl kayıpsız çekilebilir? Yeni dönem temmuzda başlıyor, işte şartlar...

BES’in yarısı nasıl kayıpsız çekilebilir? Yeni dönem temmuzda başlıyor, işte şartlar...

09.04.2024 - 06:49 | Son Güncellenme:

1 Temmuz’dan itibaren BES’teki birikmiş tutarın yarısı evlenme, konut satın alma ve doğal afet gibi durumlarda sistemden çıkmadan ve hak kaybına uğramadan çekilebilecek. İşte şartlar...

BES’in yarısı nasıl kayıpsız çekilebilir Yeni dönem temmuzda başlıyor, işte şartlar...

Evlenme, konut satın alma ve doğal afet gibi durumlarda Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) birikmiş tutarın yarısına kadar olan kısmını alma imkânı sağlayan kısmen ödeme uygulamasında başvuru şartları belli oldu.

Haberin Devamı

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) 1 Temmuz’da devreye girecek kısmen ödeme uygulamasının başvuru esaslarını ortaya koyan genelgesi yayımlandı.

Buna göre uygulama kapsamında katılımcılar, sistemden çıkmadan ve hak kaybına uğramadan evlenme, konut satın alma ve doğal afet gibi durumlarda hesaplarındaki tutarın yüzde 50’ye kadar olan kısmını çekebilecek. Verilen bilgiye göre uygulamadan yararlanmak isteyen katılımcı, sözleşmesi bulunan emeklilik şirketine başvuru yapacak. Birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesi olan kişiler sadece bir başvuru hakkına sahip olurken, doğal afetler hariç daha önce kısmen ödeme alanlar yeni başvuru için en az 5 yıl bekleyecek. İlk defa kısmen ödeme başvurusu yapacak katılımcıların en az 5 yıl sistemde olması gerekiyor.

Haberin Devamı

HEM SÜRE, HEM KATKI

Genelgede süre şartının yanı sıra katkı payı ödemeleri için kriterler belirlendi. Buna göre, doğal afet hali dışında, daha önce kısmen ödeme alanlar, önceki kısmen ödemeden veya ilk kez bu hakkı kullanacak olanların sözleşme yürürlük tarihinden son başvuru tarihine kadar aylık asgari ücretin en az 5 katı katkı payı ödemiş olması gerekli.

Kısmen ödeme başvurusunun sonucu, talebin şirkete ulaşmasından itibaren 3 iş günü içinde katılımcıya bildirilecek.

Katılımcılar, başvuru tarihinden 2 ay öncesine kadar evlendiğini veya konut satın aldığını gösterir belgelerle de başvuru yapabilecek. Başvurusu onaylanıp ödeme alanlar da ödemeden 2 ay sonrasına kadar ilgili belgeleri şirkete ileterek başvuru işlemlerini tamamlamakla yükümlü.

BES’in yarısı nasıl kayıpsız çekilebilir Yeni dönem temmuzda başlıyor, işte şartlar...

HANGİ BELGELER SUNULACAK?

Genelgeye göre, konut alımında belge olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan web tapu ile üretilen doğrulama kodunun bulunduğu tapu belgesi nüshası sunulacak. Evlilikte ise e-Devlet sisteminden üzerinde doğrulama kodu bulunan nüfus kayıt örneği, doğal afet hali için ise doğal afetin gerçekleşmesi sonrası SEDDK tarafından duyurulan belge ibraz edilecek.

Kısmen ödemeye ilişkin işlem ve hesaplamalar, başvuru tarihinde katılımcının hesabında bulunan fon pay adedi üzerinden yapılacak. Hesabında birden fazla çeşit fon payı olan katılımcının, her fon çeşidinden, kısmen ödeme tutarının toplam birikimine oranı kadar oranda fon payı satım talimatı verilecek.

Haberin Devamı

Genelgeye göre kısmen ödeme tutarları, en geç tüm fon paylarının nakde dönüştüğü günü takip eden ilk iş gününde katılımcı hesabına ödenecek.

Katılımcı kısmen ödeme tutarını yüzde 50 olarak belirleyebildiği gibi daha az miktarda da isteyebilecek. Konut alımı ve evlilikteki başvurularda, kısmen ödeme hallerinin oluşmaması veya 2 ay içinde gerekli belgelerin sunulmaması halinde kısmen ödeme hakkı kullanılmış sayılacak ve ödenen tutarın yüzde 30’u devlet katkısı hesabından indirilecek. Katılımcı başvuru sırasında BES’ten 3 yıl ayrılmayacağına dair de taahhütname imzalayacak.