Sigorta BES’te kısmi ödeme temmuzda başlıyor! Resmi Gazete’de yayımlandı

BES’te kısmi ödeme temmuzda başlıyor! Resmi Gazete’de yayımlandı

26.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre BES’ten çıkmadan nakit ihtiyaçlarına çözüm sunması amaçlanan ve 26 Mart’ta başlaması planlanan “kısmi nakit çekme” uygulaması 1 Temmuz’a ertelendi.

BES’te kısmi ödeme temmuzda başlıyor Resmi Gazete’de yayımlandı

Bireysel emeklilik sisteminde (BES) hak sahiplerine tanınacak olan birikimleri kısmi çekme ödemesi başlama tarihi ötelendi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik ve Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği 21 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre BES’te kısmi ödeme dönemi için yürürlük tarihi mart sonundan 1 Temmuz’a çekildi.

Haberin Devamı

Karara göre, kısmi ödeme tutarı başvuru sonrasında gerçekleşecek. Devlet katkısının oranı ise talep durumuna göre değişecek. Bireysel emeklilik sistemindeki kısmen ödeme hakkını en az 5 yıl kullanmamış katılımcılar, bu süre içinde, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarının en az 5 katı kadar katkı payı ödediği sözleşmesinden, belirli koşullarda birikiminin yüzde 50’sine kadar olan tutarın evlilik, konut alımı, eğitim ve doğal afetler nedeniyle kısmen ödenmesi için emeklilik sigortası şirketine başvurabiliyor.

ÖDEME KOŞULLARI

Doğal afet ve eğitim durumunda kısmen ödenen tutarın yüzde 25’i oranında devlet katkısı verilecek. Eğitim halinde yapılan kısmen ödemelerde sözleşme sonlandırma süresi 4 yıl olacak. Doğal afet durumunda ise kısmen ödeme için süre şartı aranmayacak.

Haberin Devamı

Öğrenciler 4 yıl boyunca kendi hesabından kısmen ödeme alarak eğitim masraflarında kullanabilecekler. Kısmi ödemeden aylık veya yıllık ödemeli gelir sigortası ürünü olarak faydalanılacak.

FON BÜYÜKLÜĞÜ 812.3 MİLYAR LİRA

14 Mart verilerine göre BES toplam fon büyüklüğü 812.3 milyar lirayı buldu. Toplam fon büyüklüğünün 722 milyar 204 milyon lirası katılımcılardan gelirken sistemdeki devlet katkısı 94 milyar 556 milyon lira olarak kaydedildi. BES’te, gönüllü ve otomatik katılım sistemi kaynaklı toplam katılımcı sayısı ise 16 milyona yaklaştı.