Ekonomi Çeçen ‘Yatağan’a 2.7 milyar $ verdi

Çeçen ‘Yatağan’a 2.7 milyar $ verdi

19.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muğla Yatağan’daki Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin ihalesini 2 milyar 671 milyon dolarlık teklifle İbrahim Çeçen’in IC İçtaş şirketi kazandı. Türkiye’nin ihtiyacının üçte birine denk olan iki santralin toplam kurulu gücü 1050 megawat...

Çeçen ‘Yatağan’a 2.7 milyar $ verdi

Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri için açılan ihalede nihai pazarlık yapıldı. İhaleyi 2 milyar 671 milyon dolarlık tekliflle IC İçtaş kazandı. İşçilerin yoğun protestolarına neden olan özelleştirme, “ucuza gitti” eleştirilerine neden olan Seyitömer’i de geride bıraktı. Seyitömer’de megavat başına 3 milyon 746 bin dolara gelen teklif, Kemerköy ve Yeniköy santralleri için 2 milyon 543 bin dolara kadar düştü.
Yatağan’daki Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin özelleştirme ihalesinde nihai pazarlık görüşmesi, 6 teklif sahibi firma ve ortak girişimin katılımıyla yapıldı. İhaleye, Park Holding AŞ, Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ-Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ Ortak Girişim Grubu (OGG), Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ, IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ ve Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ katıldı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndaki ihalede elemesiz turda en yüksek teklif 1 milyar 35 milyon dolar oldu. Daha sonra elemeli turlara geçildi. İlk elemeli turda en düşük teklifi veren Park Holding AŞ elendi, en yüksek teklif 1 milyar 910 milyon dolar oldu. İkinci elemeli turda Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ elendi, en yüksek teklif 2 milyar 152 milyon dolara ulaştı. Üçüncü elemeli turda Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ elendi. İhalede, 2 milyar 355 milyon dolar başlangıç tutarı ve 1 milyon dolar artırma aralığıyla açık artırmaya geçildi.

Seyitömer’in gerisinde
Açık artırmada sırasıyla Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ-Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ Ortak Girişim Grubu elendi. Açık artırmada en yüksek teklifi, 2 milyar 671 milyon dolarla IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ verdi. Bu miktar, ucuza satıldığı gerekçesiyle eleştirilen Seyitömer Termik Santrali’nin de gerisinde kaldı. Seyitömer’de megavat başına 3 milyon 746 bin dolara gelen teklif, Kemerköy ve Yeniköy santralleri için 2 milyon 543 bin dolara kadar düştü. Bu farkta döviz kurunun da etkili olduğu iddia edildi.
İhaleyi izleyen CHP Milletvekili Süleyman Çelebi Milliyet’e, “Değil değerini karşılamak, bir villa parasına satıldı. Rekabet koşulları oluşmadı. Satış kararı bozuluncaya kadar işçi direnir” dedi.

Haberin Devamı

3. köprüyü de inşa ediyor
İstanbul’un 3. köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’ni ortaklarıyla birlikte yapan İbrahim Çeçen, IC otel zincirinin de sahibi. Zafer Havalimanı ve Çeşme Marina da Çeçen’in projeleri arasında. Çeçen, St. Petersburg’daki Pulkovo Havaalimanı’nın genişletilmesi projesini de yürütüyor.

Protestoculara ‘at’lı müdahale
Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin özelleştirilmesine karşı işçilerin direnişi dün de devam etti. 10 Nisan’dan bu yana Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) önünde bekleyen işçilere karşı ihale saatinde yoğun önlem alındı. Önlemler kapsamında atlı polisler ilk kez görev aldı. Daha sonra polis, bina önünde bekleyen işçilere polis müdahale etti. Sert müdahaledenin ardından bazı işçiler gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Yıldız: İşçi kardeşlerimizi mağdur etmeyeceğiz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise katıldığı TV programında özelleştirme ihalesi yapılan Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinde çalışanların kaygılanmamalarını istedi. Bu santrallerde çalışanları açıkta bırakmayacaklarını ifade eden Yıldız, “İşçi kardeşlerimiz 30-35 yıllık santrallerin rehabilite edilmesi gerektiğini kaçırıyorlar. Ama biz asla o kardeşlerimizi mağdur etmeyeceğiz” diye konuştu.