Ekonomi Çiftçiye müjde

Çiftçiye müjde

10.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Doğal afetlerden etkilenen veya ekonomik sebeple kredi geri ödemesinde sorun yaşayan çiftçiye yapılandırma müjdesi geldi. Bakan Berat Albayrak, “Yüzde 9 faizle 5 yıla kadar uzun vade istiyorlardı, yeniden vadelendirebilecekler” diye konuştu

Çiftçiye müjde

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, doğal afetlerden etkilenen veya ekonomik sebeplerden dolayı kredi geri ödemelerinde sorun yaşayan, tüm tarımsal faaliyetleri devam eden üreticilere yapılandırma imkânı getireceklerini belirterek, “Yüzde 9 faiz oranıyla 5 yıla kadar uzun vade istiyorlardı bizden, yeniden vadelendirebilecekler” dedi.

Albayrak, Sivas ve Tokat’taki “İş Dünyası ile Buluşma Toplantısı”nda, tarımsal kredilerde faizin indirildiğini ifade ederek, yüzde 9’a kadar düşen kredilerdeki faiz desteği oranlarında da değişikliğe gittiklerini söyledi.

Çok önemli bir adım

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bu kararla Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 2022 yılı sonuna kadar kullandıracağı düşük faizli kredi limitleri ve kriterlerinin yeniden belirlendiğini aktaran Albayrak, şöyle konuştu:

“Yüzde 9’a kadar düşürülen faizler, düşük faizli işletmeler, 3 istisna dışında minimum yüzde 50 indirimli uygulanarak devreye giriyor. Eskiden minimum yüzde 25’ti, bunu yüzde 50’ye çektik. 9 - 4.5 olarak uygulanıyor ama bir çok alanda, hayvancılıkta belirli koşulların sağlanması durumunda bu indirimler yüzde 100’e kadar çıkıyor.

Yani bu sıfır faizli kredi anlamında. Yani 4.5, 2.25, hatta sıfır. Özellikle hayvancılığın birçok alanında kullandırılan kredi limitlerini de artırarak çok önemli bir adım attık.”

Hepsini rahatlatacak

Doğal afetlerden etkilenen üreticilere kredi geri ödemelerinde yapılandırma müjdesi veren Berat Albayrak, şunları kaydetti:

“Doğal afetlerden etkilenen veya ekonomik sebeplerden dolayı kredi geri ödemelerinde sorun yaşayan, tüm tarımsal faaliyetleri devam eden üreticilerimize yapılandırma imkânı getiriyoruz. Çiftçilerimizin Ziraat Bankası’ndan kullandığı kredilerin tümü için önemli bir müjde. Yüzde 9 faiz oranıyla 5 yıla kadar uzun vade istiyorlardı, yeniden vadelendirebilecekler artık.

Ziraat Bankası önemli bir yük alacak ve üreticilerimizin mevcut borçlarının sadece tek sezondaki gelirlerle ödenmesindeki tüm bu zorluklar göze alınarak, ürün, zamanlama, iklim şartları, borçları en az 5 yıllık süreçte piyasanın çok çok altında, çok daha düşük bir faiz oranıyla geri ödenmesiyle hepsini rahatlatacak yeni bir yapılanmanın önünü açıyoruz.”

ENFLASYON VE FAİZDE KALICI ‘TEK HANE’

Bakan Albayrak, 2020’nin hem enflasyon, hem faizde kalıcı tek haneli rakamların daha güçlü görüldüğü bir yıl olacağını söyledi. Enflasyonla mücadelede çok önemli adımlar attıklarına değinen Albayrak, Ekim 2018’de TÜFE’nin yüzde 25, ÜFE’nin yüzde 40 - 45 civarı olduğunu, 2019 sonu itibariyle 15.9 hedefini yüzde 12’ye çektiklerini ve bunun da altına düşerek yüzde 11 seviyesine getirdiklerini belirtti.

Albayrak, 2019’un 3. çeyreğindeki yaklaşık yüzde 1’lik büyüme sonrası 4. çeyrekte beklentilerin üzerinde tahmini yüzde 5 büyümenin yakalanacağını ifade etti.

“Yılı pozitif 0.5’lik bir büyümeyle geride bırakacağız” diyen Albayrak, “Tek haneli enflasyonları daha da düşük tek haneli enflasyonlara inşallah 3 yıllık yeni ekonomi programı üzerinde de hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

FİYAT MAKASI İÇİN SAHAYA İNİLECEK

Berat Albayrak, üretici ve son tüketici arasındaki marjı kendi fahiş avantajı için kullanan kesimler için çok farklı teknikle yeni bir süreç işleteceklerini söyledi.
Gıda fiyatlarında dalgalanmaya karşı tedbir alacaklarına dikkati çeken Albayrak, şöyle konuştu:

“Üreticilerimizi her anlamda destekleyeceğiz. Geçen yıl yaşanan, çok net söylüyorum, üreticinin ve son tüketicinin arasındaki marjı kendi fahiş avantajı için kullanan kesimlere Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak çok farklı bir teknikle yeni bir süreç işleteceğiz.

Böyle bir şey yok, üretici 1 liralık malı 4 liraya... Nereye gidiyor bu 3 lira? Bununla ilgili serbest piyasa kuralları içinde çok daha güçlü bir şekilde gıda enflasyonuyla mücadele açısından durumdan vazife çıkartacağız. Enflasyonun daha iyi olması lazım. Bu çerçevede birileri öbeklenmiş, mafyacılık yapıyor. Kimse kusura bakmasın devlet, düzen, nizam, intizam...

Özellikle gıdada durumdan vazife çıkartacağız. 2020, çok dramatik şekilde bu yapısal sorunun çok olumlu dönüştüğü bir yılın başlangıcı olacak. Artık sahaya indiğimiz bir yıl olacak.”

2020’YE GÜÇLÜ ADIMLARLA...

Ekonomide 2019 yılında sağlanan tüm iyileşmelerin 2020 yılında çok daha ileri noktaya taşınacağına işaret eden Albayrak, tüm stratejilerin, politikaların katma değerli ihracata ve istihdama dayalı üretim altyapısının tam anlamıyla tesis etmek için kurgulandığını belirtti.

Ekonominin kırılganlıklarına karşı bütün kurumlarla bugüne kadar belki hiçbir dönemde olmadığı kadar güçlü bir koordinasyonla orta ve uzun vadeli politikaları hayata geçirmeye başladıklarını anlatan Berat Albayrak, şunları söyledi:

“Türkiye, koordineli bir şekilde uyguladığı tüm bu politikalar sayesinde sağlıklı bir dengelenme sürecini sürdürüyor.

‘Türkiye -2, -3, -5 küçülecek’ senaryolarını bir kenara koyarak böyle tarihi bir yılı, son çeyrekte yüzde 5 gibi gözüküyor, büyümeyle birlikte pozitif kapatarak, 2020’ye çok daha güçlü adımlarla giriyoruz.”

Yazarlar