Ekonomi Dev sosyal konut kampanyasında geri sayım! Konut mu yoksa arsa almak mı daha mantıklı?

Dev sosyal konut kampanyasında geri sayım! Konut mu yoksa arsa almak mı daha mantıklı?

23.10.2022 - 11:27 | Son Güncellenme:

‘İlk Evim İlk İş yerim’ projesi kapsamındaki konutların temeli 25 Ekim Salı günü atılacak. İlk konutlar için 17 il seçildi, hala başvurular devam ediyor. Peki konut mu almak daha mantıklı yoksa arsa mı? Dev kampanya konut ve kiralık fiyatlarını düşürür mü? İşte cevabı...

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinde ilk konutların temeli 25 Ekim Salı günü atılacak. Dev projeye başvurular devam ederken, birçok vatandaş şu soruyu soruyor: ‘Konut almak mı daha mantıklı yoksa arsa mı?’ konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Yücel Evsen şu ifadeleri kullandı: 

Haberin Devamı

TOKİ’NİN KONUTLARINA NE ZAMANA KADAR HANGİ ŞARTLARLA BAŞVURABİLİYORUZ? 

“Ay sonuna kadar başvurular devam edecek ve kasımın ilk haftasında kura çekimleri başlayacak. 13-14 Eylül itibarıyla başlayan kampanyamızda 8 milyonun üzerinde vatandaşımız başvurularını yaptı. 250 bin konutun 2 yıl içinde biteceğini düşünürsek bu çok büyük bir kampanya. Vatandaşın talebinin çok yoğun olduğunu görüyoruz. 

Dev sosyal konut kampanyasında geri sayım Konut mu yoksa arsa almak mı daha mantıklı

KONUT MU, ARSA MI DAHA AVANTAJLI? 

Konut almak daha avantajlı, arsa alıp konut yapmak özellikle sosyal konut, marka projelerini ayırmak gerekir. Konut almak daha avantajlıdır. Dar gelirli vatandaşlarımızın son 2 yılda yaşanan sıkıntıdan dolayı bu noktada başvuru yapmaları, emeklilerimizin, şehit ve gazi yakınlarımızı hesaba kattığımızda bunların öncelikli olmasını düşünüyorum. 

Haberin Devamı

PROJE EV FİYATLARINI DÜŞÜRÜR MÜ? 

Ev fiyatlarının düşmesi için öncelikle maliyetin düşmesi gerekir. Ev fiyatlarının düşmesi bu süreçte olur mu? Ben olacağını düşünmüyorum. 

Bu ülkede yüzbinlerce konut yapılıyor. 400 metrekare arsalara yapılan konutların tamamı sosyal konuttur. Ev fiyatlarının düşmesinden ziyade kiraların düşeceğini bekliyorum. Sosyal konutun kira konusunda etkili olacağını düşünüyoruz. 2 yıl içinde 250 bin konut teslim edilecek bunun etki alanını kirada olacağını düşünüyorum. 

Konut fiyatlarını aşağı çekeceğini düşünürsek burada yanılabiliriz burada maliyetleri tartışmamız gerekir. Hızla artan maliyet artışları konut fiyatlarını yukarı yönlendiriyor. 2022 yılında en güvenli liman konuttur. Eylül sonuna baktığımızda 1 milyon 60 bin konut satılmış. Kampanyanın konut arzındaki soruna etki olacağını, devletin elini taşının altına koyduğunu söyleyebiliriz. Vatandaşa, iş dünyasına faydalı bir kampanya. Bunları konuşurken mutlaka maliyet artışlarını konuşmamız gerekir, arsa maliyetlerini konuşmamız gerekir, salı günü temeli atılacak hayırlı, uğurlu olsun diyorum. 

KİRALAR NE KADAR DÜŞER? 

Önümüzdeki 2 yıllık süreç var. Etki olur mu evet olur. Ev sahipleri 'Bu kadar konut yapılıyor biz kiralara zam yapmayalım' diyebilir. 1 yılın sonunda etkilerinin daha net ortaya çıkacağını düşünüyorum. “