Ekonomi Dünya Bankası’ndan 1.5 milyar dolar kaynak

Dünya Bankası’ndan 1.5 milyar dolar kaynak

30.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası’ndan enerji arz güvenliğinin güçlendirilmesi ve yeşil dönüşümün desteklenmesi için 1.5 milyar dolar kaynak sağlandığını duyurdu.

Dünya Bankası’ndan 1.5 milyar dolar kaynak

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Şimşek, “Uygulamaya koyduğumuz program sayesinde Türkiye’nin dış finansmana erişimi güçlü seyrine devam ediyor. Haziran - Ocak döneminde orta - uzun vadeli dış borç çevirme oranı bankalarda yüzde 140’a, reel sektörde yüzde 113’e ulaştı” dedi.

Haberin Devamı

Nerelerde kullanılacak?

Şimşek sosyal medyadan paylaştığı haberde Dünya Bankası’ndan 3 proje için destek sağlandığını kaydederek, “Türkiye’nin ekonomi yol haritasına duyulan güven, dış kaynak akışının bu yıl da tüm hızıyla sürmesini sağladı. Dünya Bankası ile yürüttüğümüz verimli işbirliği kapsamında 3 ayrı proje finansmanı için 1.5 milyar dolar temin ettik. Söz konusu kaynak, Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin sağlanması ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecinin desteklenmesi amaçları için kullanılacak” bilgisini paylaştı. Şimşek’in verdiği bilgiye göre destek sağlanan 3 proje şöyle:

1-) Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ (TKYB) ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ (TSKB) tarafından yürütülecek ‘Türkiye Dağıtık Enerji İçin Piyasa Geçişinin Hızlandırılması Projesi’ kapsamında TKYB ve TSKB’ye 697 milyon dolar kaynak sağlanacak. 

Haberin Devamı

2-) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kalkınma ajansları aracılığıyla yürütülecek ‘Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi’ için yaklaşık 400 milyon dolar kredi sağlanacak. 

3-) TKYB tarafından yürütülecek ‘Türkiye Endüstriyel Emisyon Azaltım Projesi’ için TKYB’ye 200 milyon euro ve 200 milyon dolar olmak üzere yaklaşık 416.7 milyon dolar kredi sağlanacak.