Ekonomi Ekmek zammı askıda kaldı!

Ekmek zammı askıda kaldı!

28.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanlığı, Fırıncılar Federasyonu’nun ekmeğe yüzde 15 zam açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, ekmek fiyatının oda ve belediye temsilcileriyle belirlendiğini hatırlattı.

Ekmek zammı askıda kaldı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun ekmekte zam açıklamasının ardından Ticaret Bakanlığı, “Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun ne ülke genelinde, ne herhangi bir il için tek başına ekmek fiyatı belirleme yetkisi bulunmamaktadır. Ekmeğe yüzde 15 zam yapıldığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Ekmeğe yüzde 15 zam geleceği haberleri üzerine dün Ticaret Bakanlığı’ndan yazılı açıklama geldi.

Süreç nasıl işliyor?

Açıklamada, ekmek fiyatlarının, il veya ilçelerde esnaf ve sanatkarlar odaları, tacirler için ticaret odaları tarafından hazırlanan tarifelere istinaden belirlendiği ifade edilerek, “Bu konuda Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun görüş belirtmekten başka ekmek fiyatlarını belirleme konusunda yetkisi bulunmamaktadır” denildi.

Ekmek fiyatlarında oda ve belediye temsilcilerinden oluşan heyetlerin değerlendirme yaptığı ifade edilen açıklamada, fiyat belirleme süreçlerine dikkat çekildi.

Öte yandan dün İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz da, “İlimizde henüz ekmek fiyat tarifesi belirleme komisyonu toplanıp ekmek fiyat artışlarına yönelik karar alınmamıştır” açıklamasında bulundu. Süreçte, ilgili komisyon kararının, Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun görüşü ile Ticaret Bakanlığı’na görüş almak üzere sunulduğunu belirten Yılmaz, “Bakanlığın görüşünü müteakiben, ekmek fiyat tarifesi İSTESOB uygun bulması halinde onaylanarak yürürlüğe girmekte. İSTESOB tarafından onaylanmayan fiyat tarifeleri yürürlüğe girmemekte” dedi.

Haberin Devamı

Balcı: % 10 olur, 13 olur...

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı Milliyet’e yaptığı açıklamada, zam konusunda, “Bugün yarın, bunun hemen gerçekleşmeyeceğini, bunun illerde farklılıklar arz edeceğini, komisyonların toplanacağını, federasyon ve bakanlıktan görüş aldıktan sonra uygulanacağını söyledik” dedi.

Uzun zamandır ekmek fiyatlarında değişiklik olmadığını söyleyen Balcı, açıklamalarının tüm illerde yüzde 15 artış yapılacağı anlamına gelmediğini kaydetti. Balcı, “Yüzde 10 olur, yüzde 13 olur, 1.25’e satılan bir yerde 220 gram ekmek olursa, yüzde 13 artış olmuş olur. Ama 210 gram 1.25’e satılırsa yüzde 15 zam olur. Ama yüzde 20 kesinlikle gündemde yok. Artan maliyetler ortada” diye konuştu.

Bugün, yarın değil

Zammın bugün itibarıyla söz konusu olmadığını ifade eden Balcı, şunları söyledi:

“Bugün yarın olacak bir şey değil. Bugün müracaat etsek bunun bir aylık süreci var zaten. İlerde hiç olmayacak anlamı da çıkmasın.”

Haberin Devamı

MHP’nin projesi her gün devam edecek

MHP Ankara İl Başkanı Turgay Baştuğ, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin ekmek zammına karşı başlattığı “Askıda Ekmek” projesi kapsamında bir fırını ziyaret ederek 100 ekmeği askıya aldırdı.

Baştuğ, ekmeğe yüzde 15 zam açıklamasının ardından MHP lideri Bahçeli’nin konuya dikkat çekmek için başlattığı proje çerçevesinde Çankaya ilçesinde bir fırını ziyaret etti.

Baştuğ, “Bugün Genel Başkanımızın emirleri doğrultusunda Ankara’da her bir ülküdaşımız fırınlara uğrayıp askıya ekmek asacak” dedi.

Baştuğ, bu çalışmanın bir günlük olmayacağını, ekmek almaya her gün devam edeceklerini belirtti.