Ekonomi Elektrikte 'serbest' dönem! 8,4 milyon abone...

Elektrikte 'serbest' dönem! 8,4 milyon abone...

22.12.2016 - 13:18 | Son Güncellenme:

EPDK, tüketicilerin elektrik şirketleriyle sözleşme yapmasını sağlayan serbest tüketici limitini, 3 bin 600 kilovatsaatten 2 bin 400  kilovatsaate düşürdü. Buna göre, aylık elektrik faturası 82 lirayı  geçen tüketici tedarikçisini seçebilecek, kendisine uygun avantajlardan yararlanabilecek. 8,4 milyon abone serbest tüketici olma hakkı kazanacak.

Elektrikte serbest dönem 8,4 milyon abone...

EPDK kararıyla, 2016 yılı için 3 bin 600 kilovatsaat olan serbest tüketici limiti, 2017 yılı için 2 bin 400 kilovatsaate düşürüldü. Bunaü göre, 2017 yılı için belirlenen limitte aylık faturası 82 liranın üzerinde olan tüketiciler, serbest tüketici niteliğine sahip olacak ve tedarikçisini seçebilecek. Yıllık tüketimi 2 bin 400 kilovatsaatin üzerinde olan yaklaşık 8,4 milyon abone serbest tüketici olma hakkı kazanacak.

Haberin Devamı

İYİ OKUYUP İMZALAYIN

Kararı değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, "Sözleşme imzalayacak serbest tüketicilerimizin sözleşme imzalamadan önce haklarını ve yükümlülüklerini çok iyi öğrenmesi gerektiğini hatırlatmak isterim. Abonelik sözleşmeleri çok dikkatle okunmalı ve imzalanmalı. Vatandaşlarımız; tedarikçisini titizlikle seçmeli ve kendi tüketim alışkanlıklarına uygun sözleşmelerin altına imza koymalı" dedi.

NE GETİRİYOR, ŞARTLAR NELER?

Düzenlemeden yararlanmak isteyen vatandaşların karşılaması gereken şartlar ve elde edecekler avantajlar şöyle olacak:

- En az 82 lira aylık fatura ödemek serbest tüketici olmak için ilk şart.

- Standart tüketiciler EPDK tarafından belirlenen standart fiyatı öderken, serbest tüketiciler, indirimli fiyatlardan yararlanabiliyor.

Haberin Devamı

- Serbest tüketiciler, gün içinde farklı tarifelerden yararlanabiliyor.

- Aabone, elektrik şirketlerinin şartlarını incelerek, sözleşme yapmak istediği elektrik şirketini belirliyor, şartları sağlayan abonenin, hizmet aldığı önceki elektrik şirketine borcu olmaması gerekiyor.

- Şirket, aboneye sözleşmeyi gönderdikten sonra iki taraf da sözleşmeyi imza altına alıyor.

- Serbest elektrik tüketicisi, ev sahipleri gibi dijital sayaç kullanan kiracılardan da olabiliyor.

- Sözleşmeli şirket, hizmetini aynı sayaç üzerinden vermeye devam ediyor, sadece faturadaki şirket ismi değişiyor, değişim sırasında elektrik kesilmiyor.

- Geçiş işlemlerini genelde yeni şirket yürütüyor. 1-2 ay içinde yeni tarifeye geçiş tamamlanıyor.

- İletim, dağıtım ve kayıp-kaçak bedelleri, serbest tüketicilerde de var. Ancak, perakende satış hizmet (PSH) bedeli, serbest tüketim sözleşmesi yapan şirketler için mecburi değil.

- Tarife ücretlendirmesinde herhangi bir değişiklik olduğunda aboneye en az 30 gün önceden e-posta veya SMS ile bilgilendirme yapılıyor.