Ekonomi Son dakika! Emekli olan EYT’li ertesi gün çalışabilir

Son dakika! Emekli olan EYT’li ertesi gün çalışabilir

13.03.2023 - 06:58 | Son Güncellenme:

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası kapsamında emeklilik başvurusu yapan çalışanların, işten ayrılış işlemlerinin “8” numaralı kod üzerinden yapılmasına dikkat etmesi gerekiyor. Emekli aylığını alıp işe devam etmek isteyen çalışanlar, aylık bağlama işlemlerinin tamamlanmasını beklemeden, başvuru işleminin ertesi günü işbaşı yapabilecek.

Son dakika Emekli olan EYT’li ertesi gün çalışabilir

MİTHAT YURDAKUL Ankara - EYT ile ilgili yasanın çıkmasının ardından emeklilik başvuruları sürerken, başvurularda yapılacak işlemler ile ilgili SGK’dan uyarı geldi.

Haberin Devamı

SGK’nın yazısında, halen çalışan EYT’lilerin “8” numaralı kod üzerinden işten ayrılış işleminin yapılarak hizmet akitlerinin sonlandırılması gerektiği belirtildi. Buna göre, emekliliğe hak kazanan çalışanlar, e-Devlet üzerinden “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesi” ile yaşlılık aylığı başvurusunda bulunabilecek.

Talepte bulunan sigortalılar, aylık bağlama işlemlerinin sonuçlandırılmasını beklemeksizin, başvuru işleminin ertesi günü sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya başlayabilecek. Ancak, bu şekilde çalışmaya başlayacak olan sigortalıların, giriş işlemlerinin “8” (SGDP-Sosyal Güvenlik Destek Primi) kodu ile yapılması önem taşıyacak.

Yaşlılık aylığına hak kazanan çalışanların, işten ayrılış işlemleri öncesinde sosyal güvenlik merkezlerinden “emekli olur” belgesi teminine etmesine gerek olmayacak. EYT’lilerin emeklilik durumunun belirlenmesi ve işten ayrılış işlemleri için, e-Devlet platformunda yer alan “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü”, “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi” ve “Çalışma Hayatım” uygulamalarından ve SGK’nın internet adresinde yer alan “Ne Zaman Emekli Olurum” uygulamalarından indirilecek belgeler kullanılabilecek.

Haberin Devamı

30 GÜNLÜK BAŞVURU SÜRESİ

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecekler için işverenlere de uyarıda bulunuldu. Buna göre, EYT kapsamında ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananların, işten ayrılış gününü takip eden 30 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmı, devlet tarafından karşılanacak.

EYT’DE PROMOSYON VE KREDİ YARIŞI

Bankalar, ayrıca maaşını taşıyacak EYT’lilere yönelik promosyonlar için de seçenekler sunmaya başladı. Öte yandan işverene de tazminat ödemelerinde kolaylık sağlaması adına KGF destekli kredi paketleri sunuluyor.

EYT KREDİSİ

Bireysel müşterilerine EYT kredisi kullandıracak olan bankalar farklı faiz oranlarıyla kredi imkânı sunuyor. Akbank, EYT kredisi kullanacak müşterilerine yüzde 1.78’den başlayan faiz oranlarıyla kredi imkânı sağlarken, Garanti BBVA’da oran yüzde 1.69’dan başlıyor. İş Bankası ise yüzde 1.84 faiz oranlarıyla EYT kredisi veriyor. DenizBank yüzde 1.48’den başlayan faiz oranlarıyla kredi verirken Yapı Kredi de, SGK prim borçlarına yönelik verilecek kredilerin faizi yüzde 2.09’dan başlıyor. Faiz oranları çekilecek miktar ve vade süresine göre değişiklik gösteriyor.

Haberin Devamı

EMEKLİ PROMOSYONUNA EYT’LİLER EKLENİYOR

Emeklilere yönelik promosyonları olan bankalar EYT’lilerin emekli maaşlarını taşımalarına yönelik promosyonlarını da açıklamaya başladı. Bilindiği gibi emekli maaşlarını taşıyanların 3 yıl taahhütte bulunması gerekiyor. EYT’liler için ilk kampanya açıklayanlardan QNB Finansbank, 3 Mart 2023 tarihinden itibaren emekli maaşını taşıyan EYT’lilere 8.000 TL’ye varan nakit promosyon fırsatına ek olarak, CardFinans Emekli Kredi Kartı’na özel, Market ve Eczane harcamalarında yıllık 1.200 TL indirim ile toplamda 9.200 TL’lik nakit kazanma fırsatı sunduğunu duyurdu.

Diğer bankaların da süreç içinde halihazırdaki emekli promosyonlarını EYT’lileri de kapsayacak şekilde çeşitlendirmesi bekleniyor.