Ekonomi En düşük emekli maaşı değişecek mi? Memur ve emekli zammı Meclis Genel Kurulu’nda!

En düşük emekli maaşı değişecek mi? Memur ve emekli zammı Meclis Genel Kurulu’nda!

10.07.2023 - 07:46 | Son Güncellenme:

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması ve emeklilere verilen yüzde 25'lik zam görüşülecek. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun gündemine ise salı günü 1.1 trilyon liralık ek bütçe gelecek.

Milliyet.com.tr/ Memur ve emekli zammı, konut kirasında tavan artış oranının süre uzatımı ve ek bütçe. Meclis bu hafta milyonları yakından ilgilendiren düzenlemeler için mesai yapacak.

Haberin Devamı

11 Haziran Salı günü toplanacak Genel Kurul’da Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen torba teklif görüşecek. O kanun ile en düşük memur maaşı 22 bin liraya yükselecek. Memurlara 8 bin 77 liralık seyyanen zam da paket içerisinde bulunuyor.

Torba kanuna komisyonda eklenen madde ile emekli maaşına yüzde 25 zam yapıldı. Bu zam oranı ile kök aylığı 7 bin 500 liranın altında olan emeklilerin maaşları 7 bin 500 liraya yükselecek. Emekli zammı, dul ve yetim aylıklarına da etki edecek. Kanunun bu hafta Meclis’ten geçmesi halinde SSK ve BAĞ-KUR emeklileri bu ay zamlı maaş alacaklar.

Konut kiralarının artış oranındaki %25’lik üst sınırın süresi 1 Temmuz itibariyle dolmuştu. Bu sürenin 1 Temmuz 2024’e uzatılması da Genel Kurul’da görüşülecek. Öte yandan 31 Temmuz 2023’e kadar koronavirüs izninde olan hükümlülerin cezaevine geri dönmemelerini sağlayacak yasa da hüküm altına alınacak.

Haberin Devamı

Bu arada ek bütçe de salı günü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. 4 maddelik teklifle 2023 bütçesine 1.1 trilyon liralık ödenek eklenecek. Ek bütçenin perşembe günü Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor. Ayrıca Saadet ve Gelecek Partilerinin, Saadet Partisi çatısı altında kurduğu ortak grup da ilk toplantısını çarşamba günü yapacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIKLARI NE KADAR OLDU?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Burada en düşük memur emeklisi 7 bin 901 TL alıyorken, yüzde 25 zamla 9 bin 876 TL alacak. En düşük esnaf emeklimiz 5 bin 454 TL alırken, şu anda 6 bin 817 TL alacak. SSK 2 bin öncesi 6 bin 327 TL’ydi, yüzde 25’lik zam ile 7908 TL yapıyor. SSK 2 bin sonrası 4 bin 550 TL alırken 5 bin 687 TL’ye yükseliyor ama 7 bin 500 TL’ye tamamlanacak. Bağkur esnafımız 5 bin 454 TL alırken, 6 bin 817 TL’ye artıyor ama 7 bin 500 TL’ye tamamlanacak. Yine Bağkur tarım işçileri 4 bin 550 TL alırken, 5 bin 687 TL’ye artıyor ve 7 bin 500 TL’ye tamamlanacak.

DUL VE YETİM AYLIKLARI, YAŞLILIK AYLIKLARI NE KADAR OLDU?

Yüzde 25 zam onlara da yansıtılacak. Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan kişilerin maaşı 5 bin 625 TL’ye artacak o da 7 bin 500 TL’nin yüzde 75’i. Yine yüzde 50 oranında alanlar 3 bin 750 TL alanlar, yüzde 25 alanlar bin 875 TL. Burada eşi vefat etti eğer çocukları yoksa yüzde 75 oranında alıyor, çocukları varsa yüzde 25 oranında çocuklara dağıtılıyor. Yaşlılık aylığımız arttı bin 997 TL alırken, 2 bin 348 TL’ye arttı.

Haberin Devamı

"SÜRPRİZ YAPILIP GENEL KURUL’DA BUNA EK MADDE GELEBİLİR"

En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL olarak kaldı. bir sürpriz yapılıp Genel Kurul’da buna ek madde gelebilir. gelmese bile en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL olacak, olmasa da tamamlanacak."

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Ekonomist Üzeyir Doğan şu ifadeleri kullandı: 7500 TL maaş alanların beklentisi kuvvetliydi. Sabit bırakılması hayal kırıklığı yarattı. Hem sene başında hem de seçimlerden kısa süre önce 7500 TL’lik alt limit arıtılmıştı.

3500 gün ödeyen, 5 bin gün ödeyen de aynı maaşla karşı karşıya kalıyor. Bu da fazla prim ödeyenlerde memnuniyetsizlik oluşturuyor. Sistemde topyekün değişiklik, ücretlerin yeniden ayarlanması toplumun ücret artışından ziyade daha fazla arzu ettiği konudur.

Haberin Devamı

EKONOMİDE ÖNCELİK NE OLMALIDIR, KAMUDA TASARRUF OLUR MU?

Bütçenin gelir tarafı ve gider tarafı vardır. Kurumlar vergisinin artırılışı ilk etapta depremin etkileri, seçim sürecinde devletin almadan verdiği bir süreç bütçede oluşturduğu tahribatı giderme anlamında gelir kalemlerinde düzeltici etki bekleniyor.

Vergi artışları nihayetinde bütçe disiplinini sağlama konusunda yapısal reform değil bu tek seferde gelir artırıcı önlemler, uzun vadede bütçe disiplinini sağlayacak, uzun vadede tekrar gider kalemlerinin öngörülenlerin üzerine çıkmaması adına çeşitli yapısal düzenlemelerin gelmesi gerekiyor. Burada ilk akla gelen kamunun tasarruf tarafı, harcamaları azaltıcı bazı tedbirlerin gelmesi gerekir."

Konuyla ilgili son gelişmeleri aktaran CNN Türk Muhabiri Duygu Ayaz Bayram şu ifadeleri kullandı: "Cuma günü Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeler tamamlandı. Gözler Genel Kurul’a çevrildi. Bu hafta son mesainin ardından yaz tatiline girilecek. Salı gününden itibaren yoğun bir mesai başlıyor. Zamlarla ilgili kanun teklifi salı günü Meclis’in gündeminde olacak. Meclis’e sunulduğunda 7 maddelik kanun teklifiydi. Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinden sonra 14 maddeye kadar yükseltildi.

Haberin Devamı

Emekli Sandığı, Bağkur, SSK emeklileri toplamda yüzde 25 zam alacaklar. Teklife eklenen madde ile kiralara yüzde 25 artış sınırı 1 yıl daha uzatılacak. MTV vergisi 2023 yılında geçerli olmak üzere bir kez daha alınacak. Yani iki kez MTV ödenmiş olacak kanun teklifine göre."