Ekonomi ‘Enflasyon artışında kur geçişkenliği var’

‘Enflasyon artışında kur geçişkenliği var’

07.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haziran ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nun yayımladı. Raporda, tüketici fiyatları haziran ayında yüzde 3,92 oranında arttığı, yıllık enflasyon 1,38 puan azalışla yüzde 38,21 seviyesinde gerçekleştiği hatırlatıldı. Bu dönemde yıllık enflasyon enerji ve hizmet gruplarında gerilerken, diğer gruplarda yükseldiği dile getirildi.

‘Enflasyon artışında kur geçişkenliği var’

TCMB haziran fiyat değerlendirmesinde üretici fiyatlarının döviz kuru etkisi gelişmeleriyle son sekiz ayın en yüksek aylık artışını gösterdiğini belirtti. Raporda, temel mal grubu enflasyonundaki yükselişte, kur geçişkenliği yüksek ve hızlı olan dayanıklı tüketim mallarının belirleyici olduğunun altı çizildi.

Haberin Devamı

Gıda fiyatlarının, taze meyve ve sebze grubu öncülüğünde, tarihsel haziran ayı ortalamasının üzerinde yükseldiğine dikkat çekilen raporda, “Hizmet grubu fiyatlarındaki aylık artış önceki aya kıyasla zayıflamakla beraber özellikle kirada güçlü seyrini korumuştur. Gıda fiyatları, taze meyve ve sebze grubu öncülüğünde, tarihsel haziran ayı ortalamasının üzerinde yükselmiştir” ifadeleri kullanıldı.