Ekonomi Ersoy: Turiste kiralanan konutun  vergisi ödenecek

Ersoy: Turiste kiralanan konutun  vergisi ödenecek

17.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bakanlığının bütçe görüşmelerinde, konutların turizm amaçlı kiralanmasıyla ilgili kanuna yönelik, “Bu düzenleme olmazsa olmaz. Çok ciddi gelir elde edip vergi ödememek olabilir mi? Vergilerini ödeyecekler. Güvenlik zafiyeti de vardı, her gece kimin kaldığını bildirecekler” açıklamasını yaptı.

Ersoy: Turiste kiralanan konutun  vergisi ödenecek

MELTEM GÜNEŞ/ANKARA - Bakanlığının bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulunan Ersoy, söz konusu konutların, kat sahiplerince direkt online sistemler üzerinden pazarlanabileceğini söyleyerek, “Ama bir aracı kullanıyorsa, ‘bakanlığımızın kontrol yetkisi olan bir birim üzerinden pazarlasın’ diyoruz, o zaman acente şartı koşuyoruz. Yoksa acente şartı koşmuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ersoy: Turiste kiralanan konutun  vergisi ödenecek

‘Olmazsa olmaz’

Ersoy, konutların turizm amaçlı kısa süreli kiralanmasına ilişkin kanunla ilgili olarak, “Konut için yapılan yerler otel gibi işletilmeye başlandığı zaman zaten bütün şehrin omurgasını bozuyorsunuz. O yüzden sayı belli bir rakama çıktıktan sonra bu düzenleme olmazsa olmaz” dedi. Kanun kapsamında bazı alanlar için ayrıcalık tanındığı yönündeki eleştirilere Ersoy, “Apartman dairesiyse, girişi ortaksa, mutlaka bütün konut sahiplerinden muvafakatname alınması lazım. Müstakil evse gerek yok çünkü giriş kapısı tek kendisi. Kat planında özellikle turizm amaçlı konut olduğu belirtilmişse ve bu da tapuya şerh edildiyse o zaman o rezidanstan veya apartmandan konut satın alanlar bu durumu zaten bilerek aldıkları için ‘muvafakatname gerekmez’ dedik. Sektörden gelen bir talepti, bize de gayet makul geldi. Onun dışında bir ayrıcalık, istisna tanınmış değil” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Hedefler tutuyor

Muhalefet milletvekillerinin “turizm hedeflerinin gerçekçi olmadığı” yönündeki eleştirilerine karşılık Ersoy, “2017’de 65 dolar olan kişi başı gecelik geliri 2023 yılının 9 aylık döneminde 100 dolara yükselttik. O zaman inanmadınız, ‘hayal’ dediniz ama yaptık. Sektöre, turizmciye, bize güvenin. 2028’de 130 doları hedefliyoruz. İnanırsak, savaşırsak yaparız. Bulunduğumuz coğrafya güzel ama her üç ayda bir farklı kriz oluyor. Her şeye rağmen 3 aşağı 5 yukarı hedefleri yakalayan bir turizm ülkesi olduk” dedi.

‘Karadağlı’nın arkasındayım’

Ersoy, Tamer Karadağlı’nın Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne atanmasıyla ilgili eleştiriler üzerine “Tamer Karadağlı, ülke ve dünya çapında kabul görmüş bir tiyatrocu. Shakespeare’i İngilizce oynayan ben ikinci bir isim bilmiyorum Türkiye’de. Yeni tiyatrocuları seçerken bizzat seçmelere katıldığını gördüm. Milliyetçi ve vatansever olması rahatsız ediyorsa... Beni hiç rahatsız etmiyor, benim için takdir sebebidir. Kendisi liyakat sahibi bir insan, sonuna kadar genel müdürümün arkasındayım. Çok başarılı işler çıkaracağına eminim” dedi.