Ekonomi Euro Bölgesi top çeviriyor can çekişen ülkeler batıyor

Euro Bölgesi top çeviriyor can çekişen ülkeler batıyor

10.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İspanya ve Yunanistan’ın kritik eşikte bulunduğu bir dönemde Euro Bölgesi’nin ekonomi ve maliye bakanlarının toplantısında somut adımlar atılamadı, son karar liderlere bırakıldı

Euro Bölgesi top çeviriyor can çekişen ülkeler batıyor

Avrupa Birliği (AB) liderlerinin sürprizlerle sonuçlanan zirvesinin üzerinden 10 gün geçmesinin ardından 17 Euro Bölgesi ülkesinin ekonomi ve maliye bakanları Brüksel’de İspanya ve bankalara denetim gündemiyle toplandı. İspanya’nın borçlanma maliyetinin “kapsamlı kurtarma planı” gerektirecek düzeye ulaşması Euro Bölgesi üzerindeki baskıyı artırsa da toplantı, “ayarlama” düzeyi yüksek “resmi karar” düzeyi düşük bir boyuta sahip olmasıyla dikkat çekti. İspanya’da 10 yıllık tahvil faizleri ölümcül seviye olan yüzde 7’nin üzerine çıktı. Avrupa’da güvenli liman olarak görülen Almanya tahvilde dip seviyeleri görürken, Fransa’da kısa vadeli devlet tahvillerinde eksi faiz rakamı çıktı.

Haberin Devamı


Bankacılık sektörünü içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için Euro Bölgesi’nin kapısını çalan ve 100 milyar euro seviyesine ulaşabilecek bir yardım için yeşil ışık alan İspanya talep ettiği miktarı hâlâ açıklamadı. AB Komisyonu’na göre oranın açıklanması eylül ayını bulabilir.


İspanya’yla mutabakat zaptı
Dünkü toplantıda ise miktarı belli olmayan yardımın hangi şartlar altında verileceği ve bununla ilgili mutabakat zaptı masaya yatırıldı. Bu belgeye nihai halinin verilmesi için bazı üyelerin ulusal parlamentolarından onay almaya ihtiyaç duyması nedeniyle nihai borç anlaşmasının 20 Temmuz’da yapılması öngörülüyor.


İspanyol hükümetinin bundan sonra atacağı ve 30 milyar euro tutarında bir kemer sıkma hedefi bulunan adımlar detaylı şekilde ele alınırken İspanya’nın “kötü banka” oluşturup “zehirli tahvilleri” izole etmesi de bakanların gündemindeydi.
Son zirvede alınan kararlar doğrultusunda Euro Bölgesi bankalarına daha sıkı denetim getirme amaçlı teknik çalışmalar da bakanlar tarafından ele alındı.

Haberin Devamı


Büyük bankalara sıkı denetim
Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) bağlı olarak çalışacak yeni bir ajans kurulması öngörülüyor. Bu oluşum en büyük bankaları izleme altına alacak. Daha küçük çaplı bankalar için ulusal denetleme mekanizmaları devrede kalmayı sürdürecek. Ulusal denetleme mekanizmaları da ECB’nin denetimine tabi olacak.


ECB Başkanı Mario Draghi, “yerel denetim mekanizmalarının” güçlü rollerini sürdürmesi gerektiğinin altını çizerek, “AB banka denetim mekanizması işler iyi yapılmadığında devreye girecek” dedi.


AB düzeyindeki denetim mekanizmasının merkezinin de ECB’nin merkezi olan Frankfurt yerine Brüksel’de olma ihtimali oldukça yüksek. Mali yardım için sırtını hem Rusya’ya hem AB’ye dayayan Rum Kesimi’nin durumu ve Yunanistan’a yönelik şartlarda esneme yapılıp yapılmayacağı gündemin diğer başlıklarını oluşturdu.

LÜKSEMBURG ENGELİ
Bugünkü toplantıda İspanya’ya “açık kapatma hedeflerini” tutturabilmesi için 2014’e kadar ek süre verilmesi öngörülüyor. Dün karar alınmaya çalışıldıysa da Lüksemburg bunu engelledi. Bu blokajın nedeni ise ECB’de boş olan bir koltuğun doldurulması konusunda İspanya ile Lüksemburg arasında sorun yaşanması. Bu tıkanıklığın bakanlar arasındaki müzakerelerle aşılması beklenirken AB Komisyonu’nun da öneride bulunması öngörülüyor.