Ekonomi Fonların gözü temettü veren hİsselerde

Fonların gözü temettü veren hİsselerde

11.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Piyasalardaki korku ve endişeler artıyor. Fon yöneticileri borçlu şirketlerden uzak durulması gerektiği konusunda uyarırken, faize yakın temettü ödeyen şirketlere yatırımı tavsiye ediyor. Banka hisseleri yeniden gözde olabilir

Fonların gözü temettü veren hİsselerde

Bu yılın son çeyreği oldukça hareketli geçecek. Piyasalar eylül ortasında Amerika’da ve Türkiye’de yapılacak olan merkez bankalarının toplantılarına kilitlenirken, fon yöneticileri yüksek risklere dikkat çekiyor. Piyasalarda ‘yılsonu hareketi yaşanacak mı?’ diye düşünülürken, Avrupa’da Yunanistan’a ilişkin doruk noktasına çıkan endişeler borsalarda düşüşlere neden oldu.
Piyasalar soğuk kışa hazır
Yaz aylarını aşırı sıcak geçiren piyasalar çok soğuk bir kışa hazırlanıyor. Sonbaharla birlikte İMKB 100 Endeksi’nde 55.902 seviyesi test edilirken Dow Jones Endeksi’nde 10.992 seviyesi, S&P 500 Endeksi’nde 1.154 seviyesi test edildi. Şimdi gözler Avrupa’da. Fon yöneticileri risklere dikkat çekerken yatırımcıların borçlu şirketlerden uzak durması gerektiğini belirtiyor.
2011 sonbaharında yüksek temettü ödeyen şirketler gözde olacak. Mevsimsel hareketi yakalayan hisselere ise ilgi sürecek. Değişen trendler yeni hisseleri öne çıkarıyor.
Yatırım yaparken hisse senetlerinin performanslarının yanı sıra mali yapıları çok daha büyük bir dikkatle inceleniyor. Kriz dönemlerinde nakit yaratabilen, ya da nakit pozisyonu güçlü olan şirketler daha fazla öne çıkıyor.

Fonların gözü temettü veren hİsselerde


Fonların gözü temettü veren hİsselerde


Fonların gözü temettü veren hİsselerde


Fonların gözü temettü veren hİsselerde



‘TEMETTÜ VERİMLİLİĞİ FAİZE YAKIN?OLMALI’
BÜLENT TOPBAŞ / Strateji Menkul Değerler Fon Yönetim Müdürü
“Finansal piyasalarda daha önce tecrübe edilmemiş bir dönem yaşıyoruz. Ana senaryoya göre dünya uzun süre düşük büyüme ve düşük faiz ortamında yaşayacak. Borçluluk konusunda sıkıntılı olan ülkeler negatif büyümeleri de görecekler ama gelişmekte olan Asya ve Latin ülkeleri sayesinde global ekonomi totalde az da olsa büyümeyi başaracak.
Bu negatif gözüken senaryo büyük oranda fiyatlandı. Fiyatların içinde olmayan Avrupa Birliği borç sorununun kontrolden çıkarak finansal krize dönüşmesi. Temettü verimliliği faize yakın veya üstünde defansif hisseler tercih edilebilir. Türkiye’nin negatif ayrışmayacağını düşünüyorum.”


‘MALİ YAPISI GÜÇLÜ ŞİRKETLER TERCİH EDİLMELİ’
M. Kemal Özmen / İş Portföy Yönetimi Kıdemli Portföy Yöneticisi
“Dünya genelinde artan teknolojik harcamalar ve gelişmeler doğrultusunda, özellikle son dönemde global teknoloji şirketleri büyüme ve kârlılıklarıyla yatırımcıların gözdesi oldu. 2011’de piyasalarda yaşanan dalgalanmanın, başta dünya ekonomilerindeki durgunluk ve Avrupa Birliği ülkelerindeki borçluluk sorunu nedeniyle yaşanan endişeler paralelinde yılsonuna kadar devam edeceğini öngörüyorum. Bu süreçte büyüme potansiyelinin yanı sıra mali yapısı kuvvetli, borçluluğu ve açık döviz pozisyonu az, temettü verimi yüksek ve fiyat olarak da yükselme potansiyeli taşıyan hisseler tercih sebebimiz olacaktır.”


‘SANAYİ HİSSELERİNDEN BANKALARA GEÇİŞ OLACAK’
Mehmet Gerz / Ata Portföy Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı
“Sonbaharda piyasalar için önemli konu Avrupa ve ABD gibi gelişmiş ekonomilerin ne yöne gideceği. Küresel ve yurtiçi ekonomik yavaşlama, gelişmiş dünyada eksi reel faiz; Türkiye’de ise yüzde 1-2 civarında reel faiz seviyesinin devamını gerektirecek. Bu durumda borsada sanayi hisselerinden bankalara geçiş mantıklı olacak.
Diğer yandan kendi hisselerini alacak şirketler ve hükümetin cari açığı azaltma amacıyla teşvik vereceği sektörleri tercih edeceğiz. Borsada global nedenlerle dalgalı seyrin devamını beklediğimiz için vadeli işlemler ile korumaya önem vereceğiz. Bunun için nitelikli yatırımcılara yönelik Serbest Fon kurduk.”

Haberin Devamı


AÇIKLANACAK VERİLER

12 Eylül Pazartesi
10:00 Türkiye Cari Denge Temmuz
10:00 Türkiye GSYH 2Ç
13 Eylül Salı
11:30 İngiltere Tüfe-Yıllık Ağustos
10:00 Türkiye Sanayi Ciro Endeksi Temmuz
14 Eylül Çarşamba
14:00 ABD MBA Mortgage Başvuruları Haftalık
15:30 ABD ÜFE-Aylık Ağustos
15:30 ABD ÜFE- Yıllık Ağustos
15:30 ABD Perakende Satışlar Ağustos
15:30 ABD Perakende satışlar-Otomotiv hariç Ağustos
17:00 ABD Sanayi Stokları Temmmuz
15 Eylül Perşembe
10:00 Türkiye İşsizlik oranı Haziran
10:00 AB Tüfe-Aylık Ağustos
11:30 İngiltere Perakende Satışlar Ağustos
12:00 Türkiye Faiz Dışı Denge- Maliye Ağustos
15:30 ABD Tüfe-Aylık Ağustos
15:30 ABD FED Sanayi End.
15:30 ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları
16:15 ABD Sanayi Üretimi Ağustos
16:15 ABD Kapasite Kullanımı Ağustos
17:00 ABD Philadelphia Fed İmalat End.
16 Eylül Cuma
10:00 Türkiye Tüketici Güven End. Ağustos
16:55 ABD Michigan Tüketici Güven End,I Eylül


Fonların gözü temettü veren hİsselerde

Haberin Devamı



Dış şoklara karşı zayıf
Türkiye ile ilgili bazı yabancı yatırım bankalarının yayınladıkları olumlu raporlar ve TCMB’nin 20 Eylül’deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin beklentiler İMKB 100 Endeksi’ni olumlu etkiledi. Ancak haftanın son gününde Yunanistan’a yönelik haberler endeksin dış şoklara karşı ne kadar zayıf olduğunu gösterdi. Dış piyasalardaki olumsuz hava İMKB 100 Endeksi’nin de destek seviyelerine çekilmesine neden oldu. Bu hafta dış piyasalardaki gelişmeler yönü tayin edecek.


Fonların gözü temettü veren hİsselerde


Fonların gözü temettü veren hİsselerde


DIŞ PİYASALAR

Yunanistan endişeleri artırdı
Yunanistan’a ilişkin kaygıların artm ası tansiyonun yükselmesine neden oldu. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başekonomisti Jürgen Stark’ın görevinden ayrılacağı haberi ile Dow Jones, S&P 500 ve Avrupa borsalarında düşüşler yaşandı. Borsalar yüzde 4’lere varan değer kayıplarına uğradı. Borsalarda güç kaybı sürüyor. Endeksler güçlü desteklerine çekildi. Bu hafta Avrupa’dan gelecek veri akışı önemli olacak.

Haberin Devamı

Fonların gözü temettü veren hİsselerde


Fonların gözü temettü veren hİsselerde


Fonların gözü temettü veren hİsselerde


Fonların gözü temettü veren hİsselerde