Ekonomi HAVELSAN DOOB'u dünyaya satacak

HAVELSAN DOOB'u dünyaya satacak

11.05.2013 - 11:39 | Son Güncellenme:

.

HAVELSAN DOOBu dünyaya satacak

HAVELSAN Genel Müdürü Sadık Yamaç, ürettikleri Komuta Kontrol Bilgi Sistemi’nin (DOOB) dikkatleri üzerine çektiğini belirterek, "Dünyada çok tutulacağına inanıyoruz. NATO’da bunu denedik ve çok beğeni kazandı" dedi.

11. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda, AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yamaç, 30 yıl önce teknolojik açığı gidermek için kurulan HAVELSAN’ın bugün ihracat yapan bir kurum haline geldiğini söyledi.

Türkiye’nin özellikle Kıbrıs müdahalesi sürecinde ciddi ambargoya maruz kaldığını, halkın cebinden para vererek bazı kurumlar vücuda getirdiğini anlatan Yamaç, bu sayede Türkiye’nin teknoloji açığının kapatılmaya çalışıldığını kaydetti.

HAVELSAN’ın kurulduğu günden bu yana sürekli gelişen bir imaj çizdiğini vurgulayan Yamaç, kazanılan yeteneklerin hem Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) hem de yurt dışına satıldığını belirtti.

Yamaç, ürettikleri sistemlerle hem can kaybının önüne geçtiklerini hem de ülkeye ciddi ekonomik kazanç sağladıklarını ifade ederek, tasarladıkları simülatörlerle gerçek hayatta yapılamayan tatbikatların gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Askeri eğitim tatbikatlarının daha düşük maliyetle yapılması için simülatörler geliştirdiklerini anlatan Yamaç, "Düşünün ki buradan bir füze atıyoruz, bunun gerçek hayattaki karşılığı 1 milyon dolar olabiliyor. Simülatörlerle bunları bedava atma imkanı buluyoruz. Çok farklı alanlarda simülatör üretmeye başladık, bunların bir kısmı deniz altı bir kısmı deniz üstü bir kısmı da füze sistemleriyle ilgili. Bunları satmaya da başladık, bu yaptığımız simülatörleri birbiri arasında da uçurabiliyoruz" diye konuştu.

Farklı illerdeki simülatörlerin aynı anda aynı tatbikata katılabildiğini de aktaran Yamaç, geleceğin teknolojisinin bu yönde olduğunu anlattı.

HAVELSAN’ın son teknolojisi DOOB’u yurt dışına da satacaklarını bildiren Sadık Yamaç, yazılımları hem yaptıklarını hem de sattıklarını söyledi. Yamaç, "Önceliğimiz her zaman Türk Silahlı Kuvvetleri. Ama DOOB’u dünyaya satacağız" dedi.

DOOB’un çok entegre bir sistem olduğunu vurgulayan Yamaç, "Bu, müşterek hareket kabiliyeti sağlayan, silahlı kuvvetlerin farklı unsurlarını bir araya toplayıp, onların hareket kabiliyetini birlikte yöneten bir sistem. Dünyada çok tutulacağına inanıyoruz. NATO’da bunu denedik ve çok beğeni kazandı" ifadelerini kullandı.

-"Tersine beyin göçü için çalışıyoruz"- HAVELSAN Genel Müdürü Yamaç, sadece üretime değil, Ar-Ge’ye de önem verdiklerini ifade ederek, geçen yıl bu alana 10 milyon liranın üzerinde kaynak ayırdıklarını, rakamın bu yıl 15 milyon liraya ulaşacağını bildirdi.

Öz kaynaklarıyla ürettikleri sistemlerin satışının öncelikleri arasında olduğunu belirten Yamaç, ürünlerini özellikle "kardeş ülke"lere sattıklarını aktardı.

Yamaç, HAVELSAN’ın faaliyet gösterdiği alanda ciddi bir pazar olduğunu anlatarak, kültürel ve jeostratejik konum ve hükümetin de katkısıyla dünyanın HAVELSAN’a bakışının son derece değiştiğini, çok önemli bir pazar oluştuğunu ve Türk firmalarının "aranılır" hale geldiğini söyledi.

Sadık Yamaç, "Önümüzdeki süreçler bizim için fırsatlarla dolu. Tersine beyine göçüne de önem veriyoruz. Daha dün NATO’da çalışan bir arkadaşımızı, üstelik de çalıştığı maaşın yarısından az bir rakama, Türkiye’de çalıştırmak üzere çektik. Yani milliliğimiz insanların duygularını coşturuyor. İnsanlar fedakarlık yapmaktan da çekinmiyorlar" diye konuştu.

-Tek merkezden IPhone’la savaş dönemi- HAVELSAN Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Alparslan Kuloğlu, HAVELSAN’ın komuta kontrol sistemleri alanında birçok ürünü olduğunu belirterek, DOOB’un müşterek bir komuta kontrol sistemi olduğunu, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin beraber savaşmasını sağlamaya yönelik çalıştığını kaydetti.

Sistemin en önemli özelliğinin esneklik olduğunu anlatan Kuloğlu, "Her ülkeye gittiğinizde birtakım komuta kontrol sistemleri oluyor. ’Benim sistemime bağlanabilir mi?’ diye soruyorlar. DOOB, 31 farklı yazılım protokolüyle entegre çalışabilen özelliği sahip. Herhangi bir yere gittiğimizde mevcut komuta kontrol sistemine bir kabloyla bağlanıp, sisteme entegre olabiliyorsunuz. Bu da maliyeti etkiliyor" bilgisini verdi.

Genelkurmay Başkanlığı ile satış için görüşmeler yapıldığını bildiren Kuloğlu, Pakistan ve NATO üyesi ülkelerle de görüşmelerinin devam ettiğini anlattı.

Kuloğlu, DOOB’un dünyadaki emsalleri arasında varlığını hissettireceğine dikkati çekerek, şunları söyledi: "DOOB, askeri kuvvetlerin birbirleriyle etkin iletişimini, konum bilgisi veya planlama bir yana, basit yazışmayı yapabilecek bir sistem. Herhangi bir alanda bir keşif ekibi görüyor ve o alanda yürürken IPad ve IPhone benzeri bir aletten kendisine bir komut gelebiliyor. Oranın neresi olduğunu bilmiyorsanız bile mesaj gönderebileceksiniz. Tüm bunların güvenli bir şekilde yapılması lazım. Bilgisayarla SMS atamazsınız, sizi görürler. Bunun için de özel iletişim hatları tasarlamanız lazım. Bu sistemi IPhone veya IPad’e entegre çalışabilir hale getirdik. Dolayısıyla herhangi bir harp veya çatışma anında sahadaki insanı kontrol etmek daha kolay."