Ekonomi İhracatçı finansmana daha rahat erişecek

İhracatçı finansmana daha rahat erişecek

06.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası’nın bankalara gönderdiği uygulama talimatıyla ihracatı teşvik eden reeskont kredilerinde finansman maliyetinde yaklaşık 15 puan düşüş sağlanıyor. Öte yandan ihracatçıların ve KOBİ’lerin finansmana erişimini artıracak bir adımla firma reeskont limitleri de artıyor. Merkez’in kararıyla, mikro işletmeler için reeskont limiti 5 milyon lira, küçük işletmelere 50 milyon lira ve orta ölçekli işletmeler için de 250 milyon lira şeklinde güncellenecek.

İhracatçı finansmana daha rahat erişecek

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan Merkez Bankası reeskont kredileri kararını şöyle değerlendirdi:

Haberin Devamı

“İhracatçılarımız için hayati öneme sahip olan reeskont kredilerinde bir süredir yaşanan sıkıntı, İstanbul Sanayi Odası olarak gündemimizde olan, çözülmesi için çaba sergilediğimiz ve katkı sunduğumuz önemli konuydu.

Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, ihracatı teşvik eden reeskont kredilerinde finansman maliyetini düşürmesi ve firma limitlerini yükseltmesi, ihracatçımız ve sanayicimiz adına sevindirici, değerli bir karardır.

Üretim hayatımıza yönelik çözüm odaklı yaklaşım ve kararları nedeniyle Merkez Bankası Başkanımız Hafize Gaye Erkan’a ve çalışma arkadaşlarına sanayicilerimiz adına teşekkür ediyorum.”

‘Eşgüdümlü ince ayar’

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ise “İhracatçı şirketlerin kredi maliyetlerini düşüren önemli bir adım atıldı. Ekonomi yönetimi politika setinde ‘eşgüdümlü ince ayar’ yapmaya devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Avdagiç, sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, TCMB’nin reeskont kredilerinde ihracatçının finansman maliyetini 15 puan azaltıp, KOBİ’lerin ihracat kredisi limitini artırdığını hatırlattı. Avdagiç, mesajında, şunları kaydetti: “Ekonomi yönetiminin sıkı para politikası uygularken, seçici kredi mekanizmasıyla üretim ve ihracatı desteklemesi memnuniyet verici. Bundan sonra da fiyat istikrarı için çalışırken; üretim, ihracat ve istihdamı da içeren eş zamanlı mücadeleden vazgeçmemeliyiz.”