Ekonomi Kent tarımıyla yerinde üretim

Kent tarımıyla yerinde üretim

04.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CarrefourSA, Kent Tarımı projesiyle yerli üreticiye alım garantisi sunuyor. Yerinde üretim desteklenirken, raf fiyatlarında yüzde 20 oranında tasarruf öngörülüyor.

Kent tarımıyla yerinde üretim

AYLİN RANA AYDİN- CarrefourSA, hayata geçirdiği ‘Kent Tarımı’ projesiyle yerli üreticiye alım garantili tarım fırsatı sunuyor. 2023 yılında İstanbul’da 100 çiftçiyle başlayan proje, Ankara ve İzmir illeriyle devam edecek.

Haberin Devamı

Sebzenin yanı sıra bölgenin özelliği ve toprak yapısına uygun olarak da kent tarımının destekleneceği belirtilirken, halihazırda yeşillik grubunda kent tarımı üretiminin İstanbul mağazalarındaki toplam satışların yüzde 5’ini karşıladığı ifade edildi. Hedef ise bu oranı bir yıl içerisinde yüzde 50’ye çıkarmak.

Kent Tarımı Projesi’ne ilk olarak İstanbul’da bulunan Göçbeyli, Kızılcaali, Kadıllı ve Aydos’ta 310 dönümlük tarım arazilerindeki ürünlerin alımıyla başladıklarını söyleyen CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu, “‘Şehirde Üretiyoruz; Taze ve Güvenli Tüketiyoruz’ sloganıyla başlattığımız projemiz İstanbul’un ardından Ankara’da ve İzmir’de de büyüyecek. Sadece sebze değil bakliyat ürünlerinde de bölgenin özelliği ve toprak yapısına uygun kent tarımını destekleyeceğiz. Şu an yeşillik grubunda Kent Tarımı üretimi, İstanbul mağazalarımızdaki toplam satışlarımızın yüzde 5’ini karşılıyor.

Haberin Devamı

Mevcut ve potansiyel üreticilerle 1 yıl içinde hedefimiz bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak. 2023’de 100 çiftçi ile kent tarımını desteklemeye başladık. Sezon üretimi kapsamında kara lahana, pazı, fındık, turp, tere, maydanoz, kıvırcık ekimleri yapılıyor. 24 saatte raflara taşınıyor ve raftaki ömür süresi de uzak lokasyondan gelen ürüne göre 2 gün daha fazla oluyor” dedi.

Yüzde 20 tasarruf

Kartallıoğlu, 2050 öngörüsüne göre dünya nüfusunun 10 milyara, Türkiye nüfusunun ise 105 milyona ulaşmasıyla birlikte dünyada bozulan üretim ve tüketim dengesinin daha ciddi boyutlara ulaşacağını söylerken, “Gıda talebine dayalı üretim 2050’ye geldiğimizde yüzde 65, gıda üretimi için ihtiyaç duyulan su tüketimi ise yüzde 15 artacak. Gıda ve su her zamankinden daha önemli hale geliyor” diye konuştu.

Kent Tarımı modelinin tüketici ve üretici için fırsatlar barındırdığını dile getiren Kartallıoğlu, şöyle konuştu: “Kentin etrafındaki tarım alanlarında sürdürülebilir üretim hedefliyoruz. Mesafelerin kısalmasıyla lojistik ve akaryakıt başta olmak üzere gıda fiyatlarına yansıyan birçok maliyet kaleminden de tasarruf edeceğiz. Bu tasarruf elbette raflara da yansıyacak. Raf fiyatlarında yüzde 20 tasarruf öngörüyoruz.”

Haberin Devamı

Kaybı önler

Kent Tarımı projesi ile İstanbul’un içinde 30 km uzaklıkta yer alan köylerde tarım yapan çiftçilerle garantili alım anlaşmaları yapmaya başladıklarını aktaran Kutay Kartallıoğlu, “Projemiz Kent Tarımı kapsamında çiftçilerimizin üretim süreçlerini kontrol ediyor, planlı ve sürekli bir şekilde üretim yapılmasını ve hasadın gerçekleşmesini sağlıyoruz. Ekonomik kayıpların önüne geçerken tüm süreçleri kontrol ederek karbon ayak izimizi azaltıyoruz. 4 aylık hesaplamalarımıza göre 19 ton karbondioksit azaltımından söz edebiliriz” diye konuştu.